U velikoj sali SO Berane održana je komemorativna sjednica povodom smrti bivšeg predsjednika Stonoteniskog saveza Crne Gore Nikole – Nikice Vujadinovića.

Komemoraciji su prisustvovali porodica, prijatelji, odbornici i brojni građani.

Minutom ćutanja odata je pošta čovjeku, koji je, prema riječima 
predsjednika SO Berane Novice Obradovića ostavio neizbrisiv trag kada su u pitanju ivangradski i crnogorski stoni tenis.

„Dozvolite mi da porodici prenesem izraze iskrenog saučešća predsjednika opštine Dragoslava Šćekića koji nije bio u mogućnosti da prisustvuje današnjoj komemoraciji“, kazao je predsjednik Skupštine.

O preminulom Nikoli – Nikici Vujadinoviću, u nastavku je govorio savjetnik predsjednika opštine Zoran Jojić, čije izlaganje prenosimo u cjelosti:

„Ožalošćena porodice Vujadinović, uvaženi građani
Berane je od juče siromašnije za još jednu sportsku legendu i ljudsku veličinu. I ne samo Berane, nego i naša država Crna Gora, kao i bivša nam zajednička Jugoslavija.

Prestalo je da kuca srce jednog od najsvestranijih sportista sa ovih prostora. Nikola Nikica Vujadinović od danas će na nekom drugom, nebeskom ili rajskom podneblju prenositi svoja ogromna sportska znanja.

Rođen je Nikica u svojim Beranama 1931. godine.

Trebalo je preživjeti sve te strahote, koje je sa sobom nosio rat. A naš Nikica ne samo da je preživio, nego je u posleratnim godinama, možemo danas slobodno reći bio i začetnik ili rodonačelnik sportskih disciplina, kao što su: fudbal, biciklizam, stoni tenis, boks.

I ma u čemu učestvovao, bilo kojim sportom se bavio, njegovo ime dosezalo je međunarodne razmjere.

Upravo zahvaljujući Nikici u tadašnjem Ivangradu se osnivaju tri sportska kluba: fudbalski, stonoteniski i bokserski. Odmah poslije rata, 1948. godine, zajedno sa bratom Komnenom osniva Biciklistički klub Berane, a godinu kasnije organizuje biciklističku trku u četiri etape. Sa ove trke Nikica, zajedno sa Ranjom Vukićevićem iRatkom Ćeranićem donosi Beranama prvu zlatnu medalju, da bi četiri godine kasnije, na moto trkama u Podgorici osvojio još jedno zlato.

Svoju svestranost je dokazao osnivajući, sa bratom Komnenom, i prvi bokserski klub u Ivangradu. Za vrijeme njegovog angažmana tri naša sugrađanina ostvaruju značajne rezultate i prelaze u daleko poznatije klubove, a njegov brat Tomo je u tom periodu bio i dvostruki šampion Crne Gore.

Od 1946. do 1955. godine Nikica se aktivno bavio i stonim tenisom. Osnovao je klub „Budim“, koji uspješno radi više od 60 godina, kroz čiju su škole prošle stotine naše djece.

„Budim“ je jedan od najtrofejnijih crnogorskih klubova, a Nikica je učestvovao na prvom zvaničnom prvenstvu Crne Gore, zatim dobio i zvanje trenera- instruktora, da bi 1955. godine postao član predsjedništva i prvi selektor svih reprezentacija u Crnoj Gori. 
Nedugo zatim dobija i zvanje saveznog trenera, a 1962. godine biva biran za člana stručnog savjeta jugoslovenskog tima, da bi 1980. godine postao i član predsjedništva Stonoteniskog saveza Jugoslavije.

Takav rad donosi i svjetski vrijedne rezultate. U našem Ivangradu 1983. godine organizuje se Balkansko prvenstvo gdje reprezentacija Jugoslavije osvaja zlatnu medalju.

Zahvaljujući Nikici, naši sugrađani mogli su da se dive sportskim dostignućima jednog Zorana Kalinića, Ilije Lupuleskua, Dragutina Šurbeka, Vojislava Markovića i mnogih drugih. Kao trener u Budimu radio je punih 40 godina i možemo slobodno reći ostavio zlatne i neizbrisive tragove.

1975. godine prvi put u istoriji crnogorskog sporta naša ženska ekipa osvaja prvo mjesto, a prva žena u Crnoj Gori koja je bila državna prvakinja Jugoslavije bila je njegova i naša Dijana Dida Zonjić.

I tako, mogli bi još dugo nabrajati sve ono čime nas je Nikica u sportskom smislu zadužio.

Naravno da su za takav rad stigla i zaslužena priznanja i nagrade. Dobitnik je dvije zlatne značke Stonoteniskog saveza Jugoslavije, plakete stonoteniskog saveza Crne Gore, Vlade Republike Crne Gore, kao i Uprave za sport i omladinu koja mu dodjeljuje priznanje ZASLUŽNOG SPORTSKOG RADNIKA 2005. godine. Međunarodno priznanje u Pulji, Italiji, zatim povelja za doprinos i razvoj stonog tenisa, da bi 2010. godine naš Nikica bio imenovan za Počasnog predsjednika Stonoteniskog saveza Crne Gore.

U njegovim bogatim vitrinama su i zlatne plakete STK Budim za 40, odnosno 50 godina rada, kao i plaketa Balkanske federacije za organizaciju Balkanskog prvenstva 1983. godine u Ivangradu. 
Opština Berane je našem Nikici Vujadinoviću dodijelila 2014. godine Nagradu za životno djelo, čime je krunisana jedna blistava sportska karijera uglednog, poznatog i priznatog sportskog radnika, kakav je uistinu bio Nikola Vujadinović.

Ožalošćena porodice Vujadinović,

Razumijem i dijelim sa vama vašu tugu i bol. Oni su razumljivi. 
Ali možete biti ponosni što je jedna ovakva impresivna i sportska i ljudska biografija pripadala vašem Nikici, i što možete reći da je upravo Nikica bio vaš otac, brat, djed i pradjed.

Na nama, njegovim Berancima ostaje obaveza da se sjećamo lika i djela Nikičinog i da generacijama koje dolaze prenosimo nepresušna znanja, koja je nesebično dijelio jedan sportski velikan kakav je bio.

Neka je vječna slava i HVALA Nikoli Nikici Vujadinoviću“.