U velikoj sali SO Berane juče je održana komemorativna sjednica povodom smrti bivšeg predsjednika Skupštine opštine Ivangrad, Milenka Pantovića.

Komemoraciji su prisustvovali porodica, prijatelji, odbornici i brojni građani.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik opštine Berane, Dragoslav Šćekić, naveo je, između ostalog, da je Pantović ostavio neizbrisiv trag postojanja, i da je generacijama kasnije poslužio kao uzor kako se i na koji način valja odnositi prema svojoj sredini, svojim sugrađanima i svojoj državi.

52607853_10157553834158881_7110429074194956288_n

Obraćanje predsjednika Šćekića prenosimo u cjelosti:

„Ožalošćena porodice Pantović, poštovani prijatelji,

Berane se danas oprašta od jednog istinskog gospodina, čovjeka, koji je plijenio i intelektom i svim onim vrijednostima, koje pravog čovjeka i čine čovjekom. U onim vremenima, u kojima su se cijenile čojske vrijednosti prave Crne Gore, Milenko je ostavio neizbrisiv trag vizionara, zagledanog u savremeni put naših Berana. I tada, kada se sa posebnom dozom poštovanja izgovaralo ime velike države- Jugoslavije, tadašnji Ivangrad je stao uz rame mnogih drugih i većih i poznatijih gradova. Ekonomski i privredni, kulturni, sportski i svaki drugi potencijali krasili su period življenja, političkog i svakog drugog djelovanja Milenka Pantovića.

Dovoljno je reći da je pokrivao najodgovornije državne funkcije u vremenima, kada su samo posebni mogli imati tu privilegiju. Sa svoje 33 godine radnog staža, od položaja pripravnika u Agrokombinatu „13.jul“ u tadašnjem Titogradu, preko šefa sektora, direktora radne zajednice Šumskog kombinata „Polimlje“, do prinudnog upravnika preduzeća „14. decembar“ Beograd, OOUR „Anemos“ Andrijevica, gdje je uspio da u fabrici, koja je bila praktično otpisana, normalizuje proizvodnju i potpiše predugovor za izgradnju nove fabrike, koji je kasnije i realizovan.

Država je tada prepoznala vrijednosti i kvalitete Milenka Pantovića, pa je on u periodu od 1989.-1991.godine bio na funkciji predsjednika Skupštine opštine Ivangrad, kada je urađena posebna jedinica za razvoj i investicije, urađena studija razvoja Ivangrada, au Prostorni plan Republike Crne Gore ugrađena varijanta da put Beograd- Bar prođe preko naše opštine. Od 1993.- 1995.godine bio je poslanik u Skupštini republike Crne Gore i poslanik u Vijeću Republika Savezne skupštine. Bio je član Odbora za društveni plan i razvojnu politiku, kao i Predsjednik odbora za tržište i razvoj. Od 1993.-1995. godine bio je zamjenik Saveznog ministra za privredu, a od 1995.-2002. Direktor saveznog zavoda za socijalno osiguranje.

Ovakva impozantna biografija sasvim jasno pokazuje zbog čega i  danas, šetajući beranskim ulicama i sokacima, sa dužnim pijetetom i velikom dozom poštovanja izgovaraju njegovo ime. I ne samo u našim Beranama, nego širom one velike, poznate i priznate Jugoslavije.

I zato, poštovana i ožalošćena porodice Pantović, uz neizmjernu tugu i bol koji nosi današnji dan, isto tako možete ponosno i uzdignutog čela proći tim istim ulicama, svjesni činjenice da je Milenko bio upravo vaš suprug, roditelj i brat.

Poštovani prijatelji,

Koristim i danas priliku da kažem da je Milenko Pantović ostavio neizbrisiv trag postojanja, i da je generacijama kasnije poslužio kao uzor kako se i na koji način valja odnositi prema svojoj sredini, svojim sugrađanima i svojoj državi. Tekovine intelektualnog, duhovnog, ljudskog ostaće zauvijek vezani za njegov Ivangrad, a naše i njegovo današnje Berane.

 Dozvolite mi da iskažem i osjećaj svog ličnog ponosa što sam imao tu privilegiju da dijelim pojedine trenutke našeg prijateljstva, samim tim i mnogo toga naučim, jer poznanstvo i prijateljstvo sa Milenkom Pantovićem predstavljalo je veliko bogatstvo.

I na samom kraju, riječi su suvišne, a i nedovoljne da makar dijelom opišu sve ono što je Milenko zaslužio. Ostaju njegova neizbrisiva djela. I ostaje naš grad zauvijek siromašniji za jednog pravog gospodina!

NEKA MU JE VJEČNA SLAVA I HVALA!“.

Komemorativnu sjednicu otvorio je predsjednik SO Berane Novica Obradović koji je naglasio da danas ispraćamo velikog čovjeka koji je zaslužio poštovanje ljudskim i profesionalnim kvalitetima.

53020205_10157553834038881_1575645435853275136_n