Preko 150 mališana iz Berana, uz pomoć talentovanih vršnjaka iz Andrijevice i Petnjice pomoglo je da se ovaj tradicionalni događaj održi i ove godine u našem gradu. Prvi put je održan davne 1976. godine.

Održana jubilarna 40. manifestacija "Djeca crtaju na asfaltu"

Okupljanjem učenika osnovnih i srednjih sa područja naše opštine, djece predškolskog uzrasta iz JPU “Radmila Nedić”, polaznika Dnevnog centra, kao i gostiju iz opština Andrijevica i Petnjica – učenika osnovnih škola „Bajo Jojić“ i „Mahmut Adrović“, u Beranama je danas održana likovna manifestacija „Djeca crtaju na asfaltu“.

Održana jubilarna 40. manifestacija "Djeca crtaju na asfaltu"

Pomoćnica u opštinskom sekretarijatu za kulturu Jelena Božović, podsjetila je da danas prisustvujemo obnavljanju jedne tradicionalne manifestacija koja ove godine obilježava četiri decenije postojanja.

„Mi smo danas tu da obilježimo i ovaj i slične događaje koji doprinose pozicioniranju grada na kulturnoj mapi Crne Gore, kao i da nastavimo da radimo na tome da Berane bude prepoznatljivo kao grad kulture“, kazala je Božović.

Održana jubilarna 40. manifestacija "Djeca crtaju na asfaltu"

Ona je potom istakla da Opština Berane posebnu pažnju poklanja stvaralaštvu mladih, kao i da u prilog tome govori realizacija brojnih programa i manifestacija čiji je upravo to i cilj.

„Današnja manifeastacija pokazuje da imamo odličnu saradnju sa školama sa područja naše opštine. Opština Berane će i ubuduće biti otvoren partner za sve ideje i inicijative koje budu usmjerene na razvoj mladih i djece“, objasnila i dodala na kraju da će ona već naredne godine imati međunarodni karakter kao što je to bio slučaj kada je tek osnovana.

Održana jubilarna 40. manifestacija "Djeca crtaju na asfaltu"

„Naša namjera je da već sledeće godine oživimo prvobitni koncept manifestacije. U sklopu iste je ranije bila organizovana razmjena učenika, odnosno roditelji naši učenici su bili domaćini svojim vršnjacima – učesnicima iz drugih gradova i zemalja“, zaključila je ona.

Svojim prisustvom manifestaciju je uveličao i njen osnivač, čuveni beranski slikar Aljo Smailagić, koji je uručio diplome i zahvalnice učesnicima, ne skrivajući zadovoljstvo što „Djeca crtaju na asfaltu“ traju već 40 godina.

Održana jubilarna 40. manifestacija "Djeca crtaju na asfaltu"

Zahvalnice školama biće uručene naknadno i to na izložbi radova koja će se održati 10. oktobra u galeriji Polimskog muzeja.

Zajednička poruka mališana surađanima bila je da prošetaju do zgrade Opštine i vide kako plato veselo i vedro sada izgleda nakon manifestacije „DJeca crtaju na asfaltu“.

VIDEO:

GALERIJE: