U organizaciji JU Centar za kulturu, a pod pokroviteljstvom Opštine Berane, održana je jubilarna 25. Opštinska smotra recitatora.

Otvarajući ovu tradicionalnu manifesticaju, predsjednik Opštine Berane, Tihomir Bogavac, istakao je da lokalna vlast posljednjih godina pokazuje veliku pažnju, naklonost i brigu za sve učenike.

Prva smo opština u Crnoj Gori koja je osnovcima obezbijedila besplatne udžbenike, a sa namjerom da vas podstičemo i stimulišemo, svake godine nagrađujemo najbolje u znanju, nauci, sportu, umjetnosti i kulturi. Činimo to u interesu djece uz podršku profesora, vaspitača, roditelja, sportskih radnika i udruženja, naših saradnika iz Centra za kulturu i brojnih drugih partnera“, kazao je predsjednik Bogavac naglašavajući da će Opština Berane i dalje podržavati ovakve manifestacije koje njeguju lijepu riječ i pravi sistem vrijednosti, mlade talente i kulturu govora.

Na ovogodišnjoj Opštiskoj smotri recitatora nastupilo je 28 takmičara iz osam osnovnih i tri srednje škole sa područja beranske opštine.

Žiri u čijem sastavu su bili članovi kolektiva Centra za kulturu Velimir Ralević, Marija Iritano i Maja Lutovac, odabrali su najbolje u tri kategorije.

U kategoriji od I – V razreda osnovne škole prva nagrada pripala je Neveni Đurišić, učenici OŠ „Polica“, druga Sergeju Popoviću iz OŠ „Vukašin Radunović“, a treća Staši Pešić, učenici OŠ „Vuk Karadžić“.

U konkurenciji učenika od V – IX razreda osnovne škole, prvo mjesto osvojila je Maša Milićević, učenica OŠ „Vuk Karadžić“ , dok je drugi bio Bojan Bubanja iz OŠ „Vladislav Rajko Korać“ iz Štitara. Julija Golubović, učenica OŠ „Donja Ržanica“ i Tomica Aleksić, učenik OŠ „Vukajlo Kukalj“ iz Šekulara podijelili su treće mjesto u ovoj kategoriji.

Dina Muratbašić, učenica SMŠ „Dr Branko Zogović“ pobjednica je 25. Opštinske smotre recitatora u kategoriji srednjih škola. Drugo mjesto pripalo je Tamari Stefanović iz iste škole, a treće Kseniji Radenović, učenici Gimnazije „Panto Mališić“.

Svim učenicima smotre uručene su diplome i članske karte biblioteke, kao i knjiga „Narodna biblioteka Dr Radovan Lalić“ čiji je izdavač JU Centar za kulturu, dok su za najbolje obezbijeđene i vrijedne knjige.

U programu koji je uredila i vodila Gorica Ćulafić, organizatorka kulturnih programa, kao gosti nastupili su učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje i polaznici JPU „Radmila Nedić“ iz Berana.