U okviru programa „Podrška Kraljevine Norveške razvoju Zapadnog Balkana – Norveška za vas – Crna Gora“ koji doprinosi ravnomjernijem društveno-ekonomskom razvoju u Crnoj Gori kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama, odobren je projekat „Turističkim stazama sjevera”, koji zajednički realizuju Opština Berane i Opština Andrijevica.

Odobrena sredstva za adaptaciju planinarskih domova preko projekta „Norveška za vas“

Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške izdvojilo je sredstva za ovaj projekat koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Vrijednost projekta je 58.377,31 dolara.

O projektu

Projektom je predviđena adapatacija planiranskih domova „ Suvodo“ i „Krivi do“ koji se nalaze na području dvije zaštićene zone – Nacionalni park “Biogradska gora“ i Regionalni park prirode „Komovi“. Partneri u ovom projektu zaključili su da je jedna od glavnih prepreka razvoju turizma u regionu nerazvijena turistička ponuda.

„Opštine Berane i Andrijevica, na sjeveru Crne Gore imaju mnogo sličnosti. Obje se nalaze u dolini rjeke Lim i imaju slična geografska i kulturna dobra i potencijal za razvoj. Cilj projekta je unapređenje turističke ponude ove dvije opštine, odnosno razvoj turizma na sjeveru Crne Gore koja obiluje prirodnim ljepotama i turističkim potencijalima koje je potrebno predstaviti i iskoristiti ih u pogledu ekonomskog razvoja ove dvije opština, koje su kao dio „nerazvijenog sjevera“ prioritetne u dijelu razvoja, zapošljavanja i ekonomskog jačanja. U Crnoj Gori, uprkos atraktivnom pejzažu i prirodnim resursima, turizam je većinom orjentisan na južni, primorski dio“, kazala je pomoćnica u Sekretarijatu za investicije i razvoj Opštine Berane Maja Pešić.

Osim adaptacije oba planinarska doma, projektom će se osmisliti zajednički turistički paket kojim će sa obogatiti turistička ponuda ovog kraja.

U opštinama Andrijevica i Berane postoji dobra mreža planinarskih, biciklističkih i pješačkih staza na čijim mapama se nalaze i ova dva planinarska doma. Naime, planinarski domovi povezana su planinarskim i biciklističkim stazama koje su obelježene na karti nacionalnih mreža planinarskih staza. Smještajni kapaciteti planinarskih domova („Krivi do“ – 25 ležaja i „Suvodo“ – 25 ležaja) pogodni su za planinski turizam ( hiking, biking, hodanje u krpljama). Tradicionalna, domaća hrana proizvedena na imanjima i okolnim katunima nudiće se posjetiocima i gostima, što će dodatno generisati prihod šire zajednice i uticati na razvoj agroturizma“, istakla je Pešić.

Turističke organizacije Berana i Andrijevice upravljaju planinarskim domovima. Unapređenjem njihovih kapaciteta obezbijediće se dodatna sredstva za zaposlene u domovima.