Polaganjem vijenaca kod spomenika na Jasikovcu, poštujući mjere NKT-a, malobrojna delegacija OBNOR-a Berane obilježila je 13. jul – Dan državnosti i Dan ustanka, odajući počast palim borcima u borbi protiv fašizma.

OBNOR obilježio 13. jul - Dan ustanka i Dan državnosti

Prisutnima se obratio i govorio o ovom značajnom prazniku predsjednik Organizacije boraca narodnooslobodilačkog rata (OBNOR) 1941-1945 Berane, Petar Labudović, koji je građanima Berana i Crne Gore koji poštuju antifašizam i slavne tekovine NOB-e čestitao praznik.

Sa dužnim poštovanjem sjećamo se devet rodoljuba koje su nadomak ovog spomenika stijeljali Italijani. Njihova žrtva simbola je borbe koja se vodila u cijeloj Crnoj Gori čija se svaka stopa natapala krvlju njenih sinova„, rekao je Labudović i dodao da se potomci obavezuju da će se uvijek boriti protiv fašizma.

Podsjetimo, opštenarodni ustanak u Crnoj Gori protiv fašističkog okupatora podignut je 13. jula 1941. godine, dok je na Berlinskom kongresu 13. jula 1878. godine Crna Gora ostvarila nezavisnost i međunarodno priznanje.