Svečana sjednica Skupštine opštine Berane povodom Dana opštine, 21. jula održana je danas u sali Centra za kulturu.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj visokih zvanica počev od ministra sporta u Vladi Crne Gore Nikole Janovića, zatim generalnog sekretara Zajednice opština Refika Bojadžića, predstavnika Vlade Crne Gore, državnih organa i institucija, crnogorskih opština, bratskih i prijateljskih gradova iz inostranstva, crkvenih velikodostojnika, predstavnika islamske zajednice, sredstava javnog informisanja, diplomatskog kora, boračkih organizacija i predstavnika javnog, kulturnog i privrednog života Berana.

Svečanu sjednicu je otvorio i njome presjedavao predsjednik Skupštine, Novica Obradović, i istakao da je 21. jul dan ponosa za svakoga od nas.

„Toga dana naši hrabri preci utabali su stazu i  odredili pravac kojim treba da idu njihovi potomci. Kako tada, tako i danas Berane je ostalo grad slobodnih ljudi. U slavu naših predaka, a kako nikada nebismo zaboravili na žrtvu koju su podnijeli u borbi za društvo slobodnih građana, 21. jul je proglašen za Dan opštine Berane“.

IMGL9566

Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić, u svom izlaganju, pozdravio uvažene zvanice i istakao da okupljeni danas, na svečanosti povodom Dana grada, nadahnuti tradicijom i ponosom što pripadamo ovom gradu i našoj Crnoj Gori, njegovom skladnom suživotu i multietničnosti možemo slobodno reći da imamo razloga za slavlje, jer Dan grada slavimo u još ljepšim, zdravijim i naprednijim Beranama.

Svečani govor objavljujemo u cjelosti:

„Poštovani prijatelji,

Uvaženi ministre sporta u Vladi Crne Gore gospodine Janoviću, predstavnici ministarstava i državnih institucija, generalni sekretare zajednice opština, protojereju, hadžiefendijo, drage kolege predsjednici opština, predsjednici skupština, predsjednici i predstavnici pobratimskih opština, predsjednici političkih partija u Crnoj Gori, predsjedniče beranske Skupštine i odbornici, poštovana direktorko ženske rukometne selekcije Crne Gore gospođo Damjanac, predstavnici boračkih organizacija, dobitnici nagrade 21.jul, predstavnici medija, dragi moji Beranci, uvaženi gosti,

Želim, prije svega da se zahvalim svima vama, koji ste se odazvali na naš poziv da zajedno proslavimo ovaj sveti za nas dan- dan grada Berana.

Dvadeset prvi jul  je trenutak kada se s ponosom vraćamo u prošlost, prisjećamo slavnih trenutaka naše beranske i crnogorske istorije, dan koji je budućim generacijama utabao svjetlost slobode. Tadašnja Sreska narodna skupština u oslobođenim Beranama i danas nas obavezuje da zajedništvom stvaramo ljepše i bogatije Berane, da odolimo svim preprekama i pođelama i da gradimo put zajedništva bez obzira na razlike bilo koje vrste.Berane kao višenacionalni grad nastoji da gradi svoju budućnost u duhu svoje slavne antifašističke i vjekovne državnotvornetradicije, istovremeno odgovarajući svim zahtjevima modernog, savremenog doba.

Poštovani prijatelji,

Okupljeni danas, na svečanosti povodom dana grada, nadahnuti tradicijom i ponosom što pripadamo ovom gradu i našoj Crnoj Gori, njegovom skladnom suživotu i multietničnosti mogu slobodno reći da imamo razloga za slavlje, jer Dan grada slavimo u još ljepšim, zdravijim i naprednijim Beranama. Logično je da se danas napravi presjek onoga što je urađeno u prethodnoj godini, da se navede makar dio onoga što je u prethodnom periodu urađeno. U tom pravcu mi dozvolite da se nakratko osvrnem na događaje koji subili posebno upečatljivi za naš grad.

Prošle godine sa ovog istog mjesta poslao sam poruku da se razvoj Berana mora nastaviti i da čvrsto vjerujem da, bez obzira na rezultate izbora, koji su se očekivali, neka nova buduća vlast ima obavezu da uključi sve svoje resurse i nastavi da ulaže u njegov razvoj. Početak ove godine obilježila je predizborna utakmica. Izbori  u mojim i vašim Beranama, u našoj Crnoj Gori još uvijek nose teret tenzija, povišenog političkog adrenalina i dodatnog naboja. Želim da vjerujem da evropski put naše države donosi i prijeko potrebnu političku stabilnost. Februarski i martovski izborni krugovi potvrdili su volju Beranki i Beranaca da koalicija Zdravo Berane, koju čine Socijalistička narodna partija Crne Gore i Demokratski front sa svojim političkim partnerima iz Demokratske Crne Gore i u naredne četire godine svoju viziju razvoja grada pretoči u djela, uz očekivanje konstruktivnog odnosa od strane političke opozicije. Svaka generacija političara, pa i ova naša, obavezna je da uradi sve svoje postavljene zadatke. Mora, jer sve što se radi isključivo se radi za stanovnike ovoga grada, a ne za hvalospjeve ili svečane sjednice. I zato i danas koristim ovu priliku da ponovim i podvučem svoj nedvosmislen stav da sa Vladom svoje države želim u narednom periodu u što većem obimu da sarađujem i pozivam ih i ovog puta da zajedno učinimo sve kako bi nesumnjivi turistički, poljoprivredni i svaki drugi potencijali Berana bili iskorišćeni za dobro ovoga grada i našeg stanovništva. Iskrena ruka saradnje ostaje ispružena sa moje strane dok god se nalazim na poziciji prvog čovjeka ovoga grada. Naravno, na ravnopravnim osnovama, uz obostrano zadovoljstvo i isključivo u jednom jedinom interesu- učiniti život građana Berana što boljim i kvalitetnijim.

Znanje je najvažniji resurs jedne države i u direktnoj je vezi sa kvalitetnim obrazovanjem. I zato i ove godine nastavljamo sa praksom besplatnih udžbenika za sve učenike beranskih osnovnih škola. Obezbijeđene su stipendije za studente talente, nagrade za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola, nagrade za učenike za ostvarene rezultate na takmičenjima , donacije školama i slično. Smatram za potrebnim da i danas ponovim čvrst i nepromijenjen stav lokalne uprave da se mora ispoštovati odluka Vlade Crne Gore i nastavni program Visoke medicinske škole od septembra početi odvijati u našem Univerzitetskom centru. Svaka druga odluka za nas nije prihvatljiva, jer jednostavno želimo da naše Berane postane jak Univerzitetski centar, uz otvorenu mogućnost otvaranja novih studijskih programa.

I ove godine, kao i prethodnih, naš grad je i kulturnom pogledu obilovao značajnim, bogatim i lijepim sadržajem. Beransko kulturno ljeto, Ladica đinđuva po trgu prosuta, Međunarodni likovni simpozijum, koncerti etno muzike, Tanderfest, Šlaufijada, izložba oldtajmera, Limsko srce, tradicionalni koncerti za Dan opštinei doček Pravoslavne Nove godine dio su bogatog kulturnog sadržaja isprepletenog đečijim pozorištem, beranskim ,,daskama koje život znače,, , umjetničkim stvaralačkim dostignućima i predivnim muzičkim taktovima za svačiji ukus.

Koristim današnji dan da pomenem i odgovornu socijalnu politiku naše lokalne uprave. U tom pravcu smo jedina opština koja je donošenjem odluke izdvojila značajna sredstva za ruralno područje, odnosno za naše porodice sa treće i više djece u iznosu od 300 i više eura, kao i za šestoro i više djece u iznosu od 10.000 eura. Nemojte mi zamjeriti, želim i danas da ponovim da sam posebno ponosan na odluke koje se tiču obrazovanja i socijalnih izdvajanja, jer smo i u tom segmentu pokazali svoju maksimalnu posvećenost da se svojim građanima pomogne u najvećoj mogućoj mjeri kako bi skupa što lakše prevazišli težak ekonomski momenat, kroz koji prolazi i naš grad, region, ali i naša Crna Gora.

Sport u našem gradu nije na vrhunskom nivou i svjesni smo toga, kao što sa druge strane, radimo sve da i u toj oblasti stvorimo uslove za što bolji tretman sportista i stvaranje neophodnih uslova za vrhunske rezultate. Prelijepa Hala sportova je završena i odmah po završetku ove sjednice biće svečano i otvorena. Stvaramo uslove za rađanje novih beranskih sportskih bisera.

U saradnji sa našim fudbalskim savezom i sportskom legendom Dejanom Savićevićem završili smo drugu fazu sportskog stadiona, pokrili zapadnu tribinu gradskog stadiona i stvorili uslove za održavanje utakmica po međunarodnim standardima.

Više smo nego sigurno da sva ulaganja u sportsku infrastrukturu daju dodatni impuls i sportskim radnicima, ali i investitorima, uz jasnu poruku i domaćim i inostranim sportskim ekipama da su uvijek dobrodošli u naš grad. Sa druge strane, ovakav ambijent garantuje nove, ne samo sportske, nego, usuđujem se reći i infrastrukturne pobjede, u okviru kog smo planirali izgradnju i gradskog bazena.

Poštovani prijatelji,

Naše Berane je i veliko gradilište. Agencija za izgradnju i razvoj je i u prethodnoj godina asfaltirala na kilometre putnih pravaca. Mjesne zajednice Gornje Zaostro, Dapsiće, Beranselo, Budimlja, Polica, Dolac, Lužac, Hareme i njihovi stanovnici znaju da je mehanizacija aktivno radila na ovim prostorima, asfaltirala putne pravce u vrijednosti od preko 220.000 eura. Takođe, sanirani su i nasuti mnogobrojni putevi u mjesnim zajednicama: Rujišta, Zagorje, Skakavac, Lim, Lužac, Kaludra, Crni Vrh, Veliđe, Pešca, Lubnice, Budimlja, Bubanje, Štitari, Goražde, Zagrađe. I da danas javno poručim i sa ove svečanosti da ćemo nastaviti sa ovakvim i sličnim aktivnostima i u narednom periodu gđe god to bude potrebno. Svakako ne smijemo zaboraviti ni 5 km novih vodova rasvjete u Donjim Lugama, Petnjiku, Budimlji, Beranselu, Lužcu, Pešcima, Haremima.

Dragi prijatelji, moja vizija je vizija zdravih, evropskih Berana, i na tom putu nemamo prava da stajemo.

Svakako da moramo pomenuti i mnogobrojne projekte koji su realizovani ili se realizuju uz pomoć evropskih fondova. Projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Berane, Izgradnja 94 stambene jedinice za smještaj raseljenih lica, projekat „Zelena ostrva“, koji se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora- Albanija, trenutno je aktuelan i tiče se zaštite životne sredine. Nadogradnja i unapređenje sistema upravljanja otpadom u regionu dijelom će biti ispunjena izgradnjom reciklažnog dvorišta sa sortirnicom, inovacijama u selektivnom sistema otpada, nabavkom savremene opreme i edukacijom građana i značaju i koristima reciklaže. U tom pravcu raspisan je tender i završen Glavni projekat za izgradnju reciklažnog dvorišta sa sortirnicom. Valja podsjetiti da se u saradnji sa Direkcijom javnih radova i resornim ministarstvom završava projekat sanacije odlagališta otpada „Vasove vode“, koji je predstavljao ogroman problem. Takođe, Crna Gora je obaveznik sprovođenja CITES Konvencije, tj. Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka. Kako u našoj državi nema trenutno takvog prihvatilišta, mi planiramo u Beranama da ga izgradimo i sa Ministarstvom turizma sarađujemo na ovom projektu.

Da smo na dobrom putu i da su rezultati vidljivi pokazuje i činjenica da je Opština Berane, odnosno Kancelarija za pripremu i realizaciju projekata nagrađena za nabolju praksu u oblasti „Realizacije projekata putem međunarodne saradnje“. Riječ je, inače o programu, koju realizuje Zajednica opština Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, a uz podršku Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

Berane je nastavilo svoju saradnju sa svojim međunarodnim prijateljima, svojim pobratimskim i bliskim opštinama, tako da smo i ove godine nastavili da učvršćujemo naše i do sada prijateljske odnose sa Čukaricom, Vrnjačkom Banjom, Staronagoričanima, Adanom, Karaisailom, Teramom, Kostromom i Dudelanžom i Odincovom Naravno, čast nam je bilo da budemo i na Danu Evrope kao i na Danu Rusije i Amerike, kao što ćemo i ubuduće krupnim koracima grabiti ka savremenoj porodici demokratskih društava i članstvu u Evropskoj Uniji.

Berane je grad tolerancije, ljubavi, skladnih međuljudskih i međunacionalnih odnosa. Zato je i naša saradnja sa Eparhijom Budimljansko- nikšićkom uvijek bila i biće na najvećem mogućem nivou.  Kao rezultat toga uzeli smo učešća u mnogim dešavanjima, uključujući i tradicionalnu Svetosavsku akademiju. I ove godine u saradnji sa islamskom zajednicom organizovali smo iftar za  za naše sugrađaneislamske vjeroispovijesti. Ovo i jeste bogatstvo naših multietničkih Berana na koje svi do jednoga, bez obzira na političku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, moramo biti posebno ponosni.

Sa ovog mjesta želim javno da se zahvalim našim privrednicima koji su uložili velike napore da sačuvaju svako moguće radno mjesto, uz otvaranje novih, kao i ukupnopm privatnom sektoru na njihovom doprinosu razvoju grada i ujedno ih pozivam na još jaču i čvršću saradnju.

Nikako ne smijemo zaboraviti ni našu dijasporu, koja je i u prethodnom periodu na različite načine pomagala razvoj svojih i naših Berana i na tome smo im posebno zahvalni. Uz jasnu poruku da ćemo uvijek podržati sve njihove korisne napore ja ih i ovom prilikom pozivam da sa što većim žarom, ljubavlju i energijom ulažu u svoj grad i državu.

Saradnja sa nevladinim sektorom realizovana je kroz niz zajedničkih, uspješnih aktivnosti, koji će se nastaviti i u narednom periodu.

Zahvaljujem se svim našim ustanovama koje svojim radom i kvalitetnim programima pomažu razvoj naših Berana. Zahvalni smo svima koji doprinose našem razvoju, prije svega našim građanima, gradskim preduzećima, ustanovama, svim zaposlenima i  saradnicima na njihovim rezultatima a sve u korist boljeg života i razvoja našeg grada.

U to ime, u ime novih beranskih poduhvata i zajedničkih pobjeda još jednom vas od srca pozdravljam uz poruku: NEKA NAM JE SA SREĆOM DAN BERANA!“.

Nakon izlaganja predsjdnika Šćekića svečanost je nastavljena obraćanjem Mirosave Bojović, predsjednice žirija za dodjelu Nagrade „21. jul“. Ona je pročitala Odluku kojom su najvećim opštinskim priznanjem nagrađeni defektološkinja, Dragoslavka Đokić, i magistar specijalista, dr Dragoljub – Dragan Kastratović. Ovom prilikom su im ista i uručena ista.

Odlukom predsjednika opštine Dragoslava Šćekića da bude nagrađen jedan broj istaknutih pojedinaca i društava, dodijeljena su i posebna priznanja – zahvalnica Batriću Žarkoviću iz Pozorišta “Slavija” iz Beograda za afirmaciju pozorišne trupe Centra za kulturu iz Berana, priznanje fabrici “Polieks” i firmi “Desetka” i pohvala Ranku Bubanji, uzornom poljoprivredniku i stočaru.

Razovoj sporta, kulture i gradske infrastrukture prioriteti su Opštine Berane. U nastavku  programa prikazan je kratki film sa najznačajnijim infrastrukturnim ulaganjima koja su obilježila prethodnu godinu u beranskoj opštini.

U kulturno – umjetničkom dijelu programa nastupile su pjevačke grupe „O’ Dive bel kanto“ i „Đurđevi stupovi“ i solisti Anđela Jovićević – Brajović i Filip Vučić.

Povodom Dana opštine Berane čestitke su, između ostalih, uputili predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Program je vodila Irina Zečević, savjetnica za informisanje u Službi predsjednika.