„Prethodna godina je donijela prijeko potrebnu stabilnost, koja je omogućila pobjedničkoj izbornoj koaliciji Zdravo Berane da skupa sa Demokratama pruži maksimum kako bi naš grad mogao da se razvija u pravcu stvaranja realnih pretpostavki, kao i da u mnogim segmentima budemo u centru zbivanja na sjeveru naše države. Slobodan sam konstatovati da ostvarujemo rezultate koji zavrjeđuju pažnju. Na svakom koraku su vidljivi tragovi naših radova i ulaganja. Sve ovo što radimo je isključivo sa jednim jedinim ciljem – učiniti život građana Berana što boljim i kvalitetnijim“, kazao je predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić na svečanoj sjednici povodom Dana opštine.

Obilježen Dan opštine Berane

Svečanom sjednicom u sali Centra za kulturu, danas je u prisustvu velikog broja zvanica obilježen 21. jul – Dan opštine Berane.

Svečanosti su prisustvovali, između ostalih, generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu Snežana Mugoša, državni sekretar Ministarstva Javne uprave Goran Jovetić, direktor Uprave javnih radova Rešid Nuhodžić, ambasadori Poljske i Hrvatske, počasni građani opštine Berane – predsjednik FSCG Dejan Savićević i generalni sekretar Momir Đurđevac, predsjednik SNP Vladimir Joković, predsedjnik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, poslanik u Skpštini CG Bogdan Fatić, protojerej Dragan Ristić, hadži efendija Rahim Muratović, predsjednik opštine Budva Marko Carević, zatim predstavnici crnogorskih opština, bratskih i prijateljskih gradova iz inostranstva, sredstava javnog informisanja, boračkih organizacija, kao i predstavnici javnog, kulturnog i privrednog života Berana.

Obilježen Dan opštine Berane

Po tradiciji, sjednicu je otvorio i njome presjedavao predsjednik Skupštine opštine Berane, Novica Obradović koji je istakao da je 21. jul datum koji nas posebno obavezuje i čijim obilježavanjem odajemo počast našim hrabrim precima.

„Poštujući njih i njihovo djelo poštujemo i sebe i izražavamo svoj odnos prema sadašnjosti. Život i razvoj jednog grada u potpunosti zavisi od pravih iskonskih, materijalnih i duhovnih vrijednosti, koje su kao niti prepletane i utkane u njegove temelje“.

Po njegovim riječima, Berane je grad koji na čvrstim moralnim, multietničkim i progresivnim temeljima egzistira u limskoj dolini od pamtivijeka.

„Prepoznavanje sopstvenih prirodnih, poljoprivrednih i turističkih kapaciteta i aktiviranjem ljudskih i privrednih potencijala uz tijesnu saradnju lokalne i državne uprave, uvjeren sam da naš grad u narednom periodu čekaju još bolja vremena“, kazao je on.

Obilježen Dan opštine Berane

Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić u svom izlaganju na svečanoj sjednici, između ostalog, istakao je:

„Koristim priliku da se zahvalim svim partnerima koji učestvuju u razvoju našeg grada, kao što se zahvaljujem i Vladi naše države i resornim ministarstvima na saradnji. Svakako da ću iskoristiti ovaj momenat da iskažem svoj lični stav da saradnja mora biti i jača i plodotvornija“.

Obraćanje predsjednika Šćekića prenosimo u cjelosti:

„Poštovani prijatelji,

Dozvolite mi da, prije svega, pozdravim naše današnje goste,

Njegovu ekselenciju, ambasadora Republike Hrvatske, gospodina Veselka Grubišića sa suprugom,

Njegovu ekselenciju, ambasadora Poljske, gospodina Artura Dmonovskog,

Njegovu ekselenciju, ambasadora države Palestine, gospodina Rabi Alhantoulija,

Počasne građane Berana, gospodu Dejana Savićevića i Momira Đurđevca, predstavnike ministarstava i državnih institucija, protojereja, hadžiefendiju, drage kolege predsjednike opština, predsjednike skupština, Zajednicu opština, predsjednike i predstavnike pobratimskih opština, predsjednike političkih partija u Crnoj Gori – ovdje prisutne, predsjednika Socijalističke narodne partije Crne Gore Vladimira Jokovića i predsjednika Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića, predsjednika beranske skupštine i odbornike, predstavnike boračkih organizacija, dobitnike zvanja i priznanja, predstavnike medija, drage moje Berance, uvažene goste,

Dozvolite mi da  da vam uputim riječi zahvalnosti što ste našli vremena i prostora da danas skupa podijelimo zadovoljstvo ovog velikog praznika. Posebno mi je drago što ovaj naš praznik pada nedugo poslije još jednog velikog datuma za našu državu. Nedavno smo bili u prilici da proslavimo i 13. jul, da se podsjetimo 1878. godine i čuvenog Berlinskog Kongresa, kao i 1941. kada je ovaj slobodarski kraj ustao na noge da se bori protiv aveti fašizma. Trenutak da se sjetimo i prve škole i Đurđevih Stupova. I zato nas i 13. jul i naš 21. jul posebno obavezuju da u miru, zajedništvu i ljubavi nastavimo da gradimo Berane.

Prethodna godina je donijela prijeko potrebnu stabilnost, koja je omogućila pobjedničkoj izbornoj koaliciji Zdravo Berane da skupa sa Demokratama pruži maksimum kako bi naš grad mogao da se razvija u pravcu stvaranja realnih pretpostavki da u mnogim segmentima budemo u centru zbivanja na sjeveru naše države. Slobodan sam konstatovati da ostvarujemo rezultate koji zavrjeđuju pažnju. Na svakom koraku su vidljivi tragovi naših radova i ulaganja. Sve ovo što radimo je isključivo sa jednim jedinim ciljem- učiniti život građana Berana što boljim i kvalitetnijim.

Koristim priliku da se zahvalim svim partnerima koji učestvuju u razvoju našeg grada, kao što se zahvaljujem i Vladi naše države i resornim ministarstvima na saradnji. Svakako da ću iskoristiti ovaj momenat da iskažem svoj lični stav da saradnja mora biti i jača i plodotvornija, kako ne bismo dolazili u situaciju da su pojedina ministarstva nekome majka, a nekome maćeha. Ovo govorim isključivo u cilju sprovođenja upravo Vladine politike ravnomjernog regionalnog razvoja i napora da se razlike svedu na minimum, u šta mi sastanak od prije par dana sa premijerom države uliva optimizam. Vjerujem da se u neko dogledno vrijeme i naš grad može pohvaliti standardom na nivou bogatijih gradova makar sa ovih prostora bivše nam zajedničke- Jugoslavije.

Kao i uvijek do sada, znanje smo rangirali na prvo mjesto, jer smatramo da je to najvažniji resurs, u koji moramo stalno ulagati. I ove godine, kao i prethodnih možemo da se pohvalimo praksom podjele besplatnih udžbenika za učenike beranskih osnovnih škola, kao što su obezbijeđene i stipendije za studente- talente, nagrade za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola, nagrade za ostvarene rezultate na državnim i međunarodnim takmičenjima. Dok traje ova lokalna vlast uvjeravam vas da će se ta pozitivna praksa ulaganja u znanje i kvalitet bezuslovno nastaviti i uvećavati. Koristim priliku da se zahvalim jednom broju školskih ustanova na čelu sa našom Gimnazijom, sa kojom uspješno realizujemo određene projekte i programe. Danas mogu sa vama da podijelim zadovoljstvo što će se program Visoke medicinske škole odvijati u našem Univerzitetskom centru, kao što iskazujem otvoreno protivljenje stavu da zgradom Univerzitetskog centra gazduje resorno Ministarstvo umjesto lokalna samouprava.

Nastavljamo sa sprovođenjem odgovorne socijalne politike, koja je i ranije krasila našu vlast. Izdvajanjem značajnih sredstava za naše ruralno područje, odnosno porodice sa troje i više djece, jasno iskazujemo svoj stav da su neophodna konstantna ulaganja kako bismo, sa jedne strane zaustavili proces iseljavanja iz naših krajeva, a sa druge strane bar malo olakšali i učinili pristojnijim život na našim seoskim područjima. Time dajemo dodatni podstrek da naše porodice nastave svoj život i razvojnu poljoprivrednu politiku i na selima, u čemu nam sve konkretnije pomaže Ministarstvo poljoprivrede.

Kultura je ogledalo jednog grada. Zato smo i prethodnu godinu obilježili našim tradicionalnim manifestacijama. Beransko kulturno ljeto, Ladica đinđuva po trgu prosuta, Tandrfest, Šlaufijada, Limsko srce, tradicionalni koncerti za Dan opštine i doček Pravoslavne Nove godine, likovne kolonije, koncerti etno muzike, pozorišna umjetnost, samo su dio bogatog kulturnog programa koji privlači na hiljade zaljubljenika u ove grane ili vrste umjetnosti.

Kada je riječ o sportu, s ponosom ističem da je ovo jedna od najuspješnijih u istoriji beranskog sporta. Takmičari iz naših klubova su osvojili pregršt medalja na zvaničnim međunarodnim takmičenjima. Na Igrama malih zemalja u streljaštvu su osvojene medalje: zlatna i bronzana, dok su stonoteniseri donijeli bronzu. Takođe, na Svjetskom kupu u Maroku stonoteniserke su se okitile zlatom. Džudisti su osvojili balkansku medalju, dok su na Kupu Evrope uzeli učešća naši takmičari u streljaštvu. Takođe, klubovi iz našeg grada dali su državne reprezentativce u atletici, dok je najbolja rukometašica druge lige zvanično iz naših Berana. Osvajači fudbalskog kupa Crne Gore su pioniri Omladinskog fudbalskog kluba Berane. I na kraju, na nedavno održanim MOSI u Sokocu naši sportisti su osvojili trinaest medalja. Hvala im! Za svaku pohvalu i na ponos našem gradu! Predivna Sportska hala sa pratećim sadržajima, stadion po međunarodnim mjerilima širom otvaraju vrata stvaranju novih beranskih sportskih bisera i postizanju još boljih rezultata. Sa druge strane, sva ova moderna sportska infrastruktura daje nam za pravo da se nadamo novim, ne samo  sportskim, već i turističkim i infrastrukturnim izazovima i napretcima.

Obilježen Dan opštine Berane

Dragi prijatelji,

Naše Berane nastavlja da se izgrađuje i ide u korak sa modernim tokovima. U tome svakako da glavnu riječ ima naša Agencija za izgradnju i razvoj, koja je, u saradnji sa Upravom za javne radove, tokom prethodne godine asfaltirala na kilometre putnih pravaca. Izvršen je izbor izvođača radova za asfaltiranje lokalnih puteva, parkinga i ulica u vrijednosti od 200.000 evra.  I danas ste bili u prilici da vidite radove na parkingu kod Centra za kulturu, zatim u ulici Svetog Save, Dragiše Radevića, Miljana Tomičića, Talumu i tako dalje. Osim navedenog ugovoreni su i radovi na sanaciji kolovoza u gradskim ulicama u vrijednosti od 260.000 evra. Sanirani su i nasuti i mnogobrojni putni pravci u mjesnim zajednicama, kao što je izvršena i izrada novih pravaca ulične rasvjete u mnogim mjesnim zajednicama ukupne dužine oko deset kilometara. Ovakve i slične aktivnosti predstavljaće dio naših prioriteta i u narednom periodu.

Veliki broj projekata je realizovan ili se realizuju uz pomoć naših evropskih prijatelja, kojima se i danas najiskrenije zahvaljujem. Mnogi bi ostali samo pusto slovo na papiru da nije pružene ruke naših inostranih partnera. Razlog više da damo svoj ljudski i profesionalni maksimum kako bi naša država što prije bila u Evropskoj Uniji. Time će se otvoriti mnogobrojna vrata za ekonomsku saradnju, koja će svakako biti prioritet naših budućih aktivnosti.

U okviru regionalnog stambenog programa za Crnu Goru završena je izgradnja 94 stambene jedinice na Rudešu za smještaj izbjeglih i raseljenih lica. Četiri objekta trajnog karaktera vrijednosti skoro 4 miliona evra, završena su svečanim uručenjem ključeva 26.marta ove godine, kojem su prisustvovali naši inostrani prijatelji na čelu sa ambasadorkom SAD Džudi Rajzing Rainke i delegacijom  ambasadora Evropske Unije u  Crnoj Gori, koju je predvodio šef misije u Crnoj Gori gospodin Aivo Orav.

Napominjem da je u završnoj fazi realizacija najvrednijeg evropskog projekta u Crnoj Gori: Unapređenje vodosnabdijevanja, izgradnja nove kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vrijednosti blizu trinaest miliona evra. Zahvaljujem se svim građanima na strpljenju, koje su imali, moram reći, zbog neodgovornog odnosa izvođača radova.

Takođe, počeli smo sa realizacijom projekta izgradnje Mini-hidroelektrane na gradskom vodovodu, vrijednosti oko 700.000 evra. Prva smo opština u Crnoj Gori koja je samostalno krenula u realizaciju ovakvog projekta.

Projekat reciklažnog dvorišta sa sortirnicom. Naša opština je sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma dogovorila saradnju vezano i za ovaj projekat. Izrada projektne dokumentacije je završena, narednih dana biće raspisan tender za izbor izvođača radova, a ukupna vrijednost je 1.600.000 evra.

U okviru programa prekogranične saradnje Crna Gora- Albanija 2014-2020, za čiju realizaciju je opredijeljeno preko 2,7 miliona evra, opština Berane je potpisala ugovor o grantu, koji se odnosi na realizaciju projekta „Zelena ostrva. Ukupna vrijednost projekta je 470.000 evra, a vrijednost donacije je 400.000 evra. Ove godine su organizovani prekogranični treninzi za zaposlene u javnim institucicijama, i održana predavanja u osnovnim školama za preko 400 djece na temu reciklaže i selektivnog otpada. Izvršena je nabavka opreme-vozila za komunalnu policiju i Komunalno preduzeće u našem gradu. Aktivnosti se nastavljaju i u narednom periodu.

 Još jedan evropski zadatak, koji se uspješno realizuje je projekat „Jednake mogućnosti za sve“, koji realizuju DOO Vodovod i kanalizacija i naša opština, u okviru grant šeme Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Projekat se tiče Profesionalne rehabilitacije i aktivne politike zapošljavanja i zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Vrijednost projekta je 45.000 evra.

Takođe, Mormonska crkva u Crnoj Gori je pomogla finansiranje projekata koji se tiču vodosnabdijevanja za izgradnju vodovoda u MZ Kaludra i Donja Ržanica ukupne  vrijednosti oko 120.000 evra, od čega je Mormonska crkva donirala oko 45.000 evra. Radovi na rekonstrukciji i izgradnji ovih vodovoda su završeni 2018. godine.

Obilježen Dan opštine Berane

Poštovani prijatelji,

Želim ovaj uvaženi skup da podsjetim da je 2014. godine realno ostvariv budžet iznosio 5.800.000 evra, dok je sada 9.200.000, sa tendencijom da dosegne cifru od dvanaest miliona evra, i u tom pravcu koristim priliku da se zahvalim na podršci Ministarstvu finansija. O potvrdi naše ispravne ekonomske politike govore i pozitivni izvještaji državnih i nezavisnih revizorskih institucija.

Naš grad uspješno nastavalja saradnju sa svojim međunarodnim prijateljima, svojim bliskim, pobratimskim i prijateljskim  opštinama. Saradnja sa Čukaricom, Vrnjačkom Banjom, Staro Nagoričanima, Adanom, Karaisali, Teramom, Kostromom, Dudelanžom, Odincovom, Suboticom, Vrbasom, Topolom i Gračanicom na naše zadovoljstvo na visokom je nivou. Proslavljali smo i Dan Evrope, kao što smo sa velikim zadovoljstvom prisustvovali obilježavanju Dana Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, kao i proslavama mnogih drugih evropskih država. Sve ovo nam daje za pravo da i danas potvrdimo nedvosmislen stav da smo spremni da hitamo ka porodici demokratskih gradova i društava i da vjerujemo da nam je tamo i mjesto.

Prepoznati smo kao sredina ljubavi, tolerancije, zajedničkog života, skladnih međunacionalnih odnosa. Osuđivali smo i osuđujemo svaki vid nasilja ma od koga dolazio i bilo u kom pravcu da je usmjeren. U našem gradu ima mjesta za sve ljude dobre volje, kojima su Berane i naša država u srcu. Naša saradnja sa Eparhijom budimljansko- nikšićkom bila je i biće na najvećem mogućem nivou. Koristim i ovaj trenutak da ponovim i svoj lični, a siguran sam i stav većinskih Berana: saradnja i naša podrška biće isključivo kanonski priznatoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno Mitropoliji crnogorsko – primorskoj, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, našim episkopom Joanikijem i njihovim sveštenstvom. Iako je danas svečani trenutak, smatram za izuzetno bitnim i potrebnim da iskažem i ponovim svoje viđenje i svoj stav, koje imam i kao vjernik i kao poštovalac svih vjerskih zajednica, koje postoje na ovim prostorima. U tom pravcu ćemo, kao lokalna samouprava, u okvirima svojih maksimalnih zakonskih mogućnosti pomoći izgradnju hrama Svetog Simeona Mirotočivog u našem gradu i time pokazati naš odnos prema svetinjama.

I ove godine smo, sa velikim zadovoljstvom, a u saradnji sa Islamskom zajednicom i uvaženim imamom organizovali iftar za naše sugrađane islamske vjeroispovijesti. Naš suživot predstavlja najveće bogatstvo naših multietničkih Berana, na koje, bez obzira na političku ili bilo koju pripadnost, moramo biti ponosni.

Sa posebnom dozom zahvalnosti se obraćam i našoj dijaspori, našim građanima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Hrvatskoj, koja na različite načine pomaže svom gradu. Pozivam ih da nastave u tom pravcu, uz našu jasnu i nedvosmislenu podršku koju će uvijek imati. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo i našim privrednicima, koji ulažu maksimalne napore kako bi sačuvali svako radno mjesto, uz stvaranje realnih pretpostavki za otvaranje novih. Privatni sektor i njegov razvoj direktno su vezani i za razvoj našeg grada. Ruka saradnje sa naše strane biće uvijek ispružena, i u narednom periodu planiramo konkretne korake na obostrano zadovoljstvo.

Saradnja sa nevladinim sektorom, nezavisnim intelektualcima je ostvarena kroz niz uspješnih projekata i nastavlja se i u narednom periodu.

Na samom kraju, zahvalnost dugujem svim našim ustanovama koje svojim svakodnevnim aktivnostima doprinose razvoju grada. Hvala Berankama i Berancima, hvala mojim saradnicima, kao i većini  zaposlenih u lokalnim preduzećima i ustanovama, koji su dio zajedničkih uspješnih poduhvata.

U ime novih beranskih pobjeda i zajedničkih proslava, neka nam je srećan Dan Berana!

Hvala vam! Živjelo Berane – živjela Crna Gora!“.

Počasni građani Savićević i Đurđevac

Obilježen Dan opštine Berane

Predsjednik SO Berane, Novica Obradović je u nastavku svečanosti saopštio da je na sjednici, održanoj 27. decembra 2018. godine, Skupština opštine Berane je jednoglasno donijela odluke o dodjeljivanju javnog priznanja – zvanja počasni građanin Opštine Berane.

Zvanje počasni građanin Opštine Berane dodijeljeno je Dejanu Savićeviću, nekadašnjem vrhunskom sportisti – fudbaleru i aktuelnom predsjedniku Fudbalskog saveza Crne Gore i Momiru Đurđevcu, sekretaru Fudbalskog saveza Crne Gore, zbog značajnog doprinosa razvoju sporta u Beranama. Fudbalski savez Crne Gore na čelu sa predsjednikom Dejanom Savićevićem i sekretarom Momirom Đurđevcem, u poslednjih nekoliko godina kontinuirano je ulagao u fudbalsku infrastrukturu na području Crne Gore i Opštine Berane. Rekonstrusan je fudbalski stadion i stvoreni su visokokvalitetni uslovi za razvoj sporta u našoj Opštini, a veliki doprinos su tome dali čelni ljudi fudbalskog saveza, što ih je i preporučilo da Skupština donese odluku i proglasi ih za počasne građane naše opštine“, naveo je on.

Obilježen Dan opštine Berane

Priznanja u vidu povelje i ključeva grada, počasnim građanima uručio je predsjednik opštine Dragoslav Šćekić.

Obilježen Dan opštine Berane

Prisutni Savićević i Đurđevac su se zahvalili na ovako značajnom opštinskom priznanju.

„Veoma smo zahvali a ujedno i ponosni na saradnju FSCG i Opštine Berane. Pored uspješno rekonstruisane istočne tribine fudbalskog stadiona, nastavljamo sa istim aktivnostima kada je riječ i o zapadno tribinij. Smatramo da Berane, zbog svog geografskog položaja, predstavljaju pravi fudbalski centar sjevera Crne Gore“, naveo je Savićević ovom prilikom.

Zahvalnice i pohvale

Obilježen Dan opštine Berane

Odlukom predsjednika opštine Berane nagrađen je jedan broj istaknutih pojedinaca i društava.

Šćekić je zahvalnice uručio predsjedniku Međunarodne umjetničke vajarske alijanse – ISSA Liu Jang za sveukupni dopirnos na polju kulturne saradnje i prijem beranske međunarodne umjetničke kolonije u pomenutu organizaciju, zatim pekari „Marković“ za sponzorstvo manifestacija u okviru Beranskog kulturnog ljeta, kao i kompaniji „Elelktron“ za doprinos promociji i afirmacije Berana, a pohvale Milanu Đuraškoviću, istaknutom poljoprivrednom proizvođaču – stočaru i Blagoju Babiću, za ostvarene rezultate tokom studiranja na Medicinskom fakultetu.

Obilježen Dan opštine Berane

„Razvoj sporta, kulture i gradske infrastrukture prioriteti su Opštine Berane“, kazao je voditelj programa Vasko Dragović i najavio kratak film sa najznačajnijim infrastrukturnim ulaganjima i događajima koji su obilježili prethodnu godinu u beranskoj opštini, a koji je u nastavku  programa prikazan.

Obilježen Dan opštine Berane

U kulturno – umjetničkom dijelu programa nastupili su pjevačka klapa „O’ Dive bel kanto“, dječji hor “Muzičko srce“ koji je izveo himnu festivala “Limsko srce“ i etno pjevačica Danica Crnogorčević.

Povodom Dana opštine Berane čestitke su, između ostalih, uputili predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Obilježen Dan opštine Berane

Obilježen Dan opštine Berane
Obilježen Dan opštine Berane

Obilježen Dan opštine Berane
Obilježen Dan opštine Berane