Porukom „Nikada ne odustati jer je sve moguće u životu“, u Beranama je obilježen Međunarodni dan osoba sa oštećenjem vida „Dan bijelog štapa“. Ovaj dan je posvećen svim slijepim i slabovidim građanima u čitavom svijetu. Dan, kada se odaje počast njihovim dostignućima i priznanje na većoj nezavisnosti i odlučnosti da žive samopouzdano i dostojanstveno u svojoj zajednici. Bijeli štap predstavlja ne samo pomoćno sredstvo u komunikaciji već i simbol za slijepe građane širom planete.

Opština Berane, odnosno Sekretarijat za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO, Niža muzička škola iz Berana, Savez slijepih Crne Gore, Polimski muzej , Centar za kulturu i Organizacija slijepih za Berane, Andrijevicu,Plav i Rožaje bili su organizatori manifestacije muzičkog i knjževnog stvaralaštva slijepih i slabovidih lica sa prostora Crne Gore.

IMGL0623

U prepunoj galeriji Polimskog muzeja, učesnicima u programu i posjetiocima se obratio Novica Obradović, predsjednik Skupštine opštine Berane.

On je tom prilikom rekao da: „Opština Berane, ovaj dan, već petu godinu zaredom, obilježava sa ciljem i željom da osobe sa oštećenjem vida ukažu na svoj status i probleme sa kojima se suočavaju u društvu i da svojim aktivnim odnosom pokažu svoja znanja , umijeća i vještine ka postizanju punog i jednakog uživanja ljudskih prava i ravnopravnog učešća u društvenom životu“.

„Večeras, ovim kulturno zabavnim programom, želimo da uputimo javnosti jasnu poruku, da zajedno, ovdje u Beranama, možemo i hoćemo da stvaramo radost života, da kažemo javnosti da možemo stvarati preduslove za puno i aktivnije učešće ne samo slijepih i slabovidih, već i drugih osoba sa invaliditetom, a sve to na ravnopravnoj osnovi i bez predrasuda“.

„Raduje nas, da večeras među nama ima i onih koji, osim ograničenja vida sa kojim žive, nisu klonuli duhom, već su odlučili da uče, studiraju i rade ; da su završili visoke škole , da su zaposleni, uzorni privrednici i radnici i da svoje tajne i ljubavi iskazuju i poetskom riječju , zvukom i glasom, pokazujući , na taj način da u društvu zaslužuju poštovanje i isti položaj i prava kao i ostali njihovi sugrađani“, poručio je predsjednik Skupštine.

U ime Saveza slijepih Crne Gore, prisutnima se obratila predsjednica Žana Đačić. Ona je tom prilikom istakla pozitivne primjere saradnje koja je ostvarena između Organizacije slijepih za Berane, Andrijevicu, Plav i Rožaje i lokalne samouprave u Beranama koji mogu biti dobar primjer i drugim organizacijama. Takođe , radi podsjećanja, šezdesetih godina , u Beranama je osnovana i radila prva Pletarska škola za slijepa lica. U ovoj ustanovi je obučeno na desetine slijepih lica u proizvodnji primijenjenih elememnata od kuvanog vrbovog pruća . Uspostavljena je proizvodnja i obezbijeđen plasman širom države . Već tada, slijepa lica su mogla reći da su socijalno korisni članovi svoje zajednice i ovo su bili prvi organizovani oblici socijalnog preduzetništva slijepih lica u našoj državi.

45388530_2024991730949829_4905283080769503232_n

U književnom dijelu programa učestvovali su slijepi i slabovidi stvaraoci: Siniša Ašanin i Duško Nedović, pjesnici iz Bijelog Polja, Aleksandar Tošić pisac i recitator iz Pljevalja, Savo Blagojević, istaknuti književnik iz Podgorice, Gano Rastoder, pjesnik i urednik Zvučne revije, časopisa za slijepa i slabovida lica,Čedo Lazić, prozni pisac i pisac kratkih književnih formi te Branko Raičević, pisac iz Berana. Oni su govorili svoje stihove i prozu koja je nastajala u godinama svog stvaralačkog nadahnuća.

Nadahnuto, i sa ljubavlju prema ljudima dobrog srca, stihove nam je govorio i Damjan Pajković, korisnik Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

U nastavku večeri, u pratnji Veselina Vukovića, kolažom narodnih pjesama, predstavila nam se, Beranka, Anđela Dragović, diplomirana pravnica i članica muzičkog orkestra Saveza slijepih. Takođe, svoju nisku muzičkih bisera podarili su, na fruli, Nikola Zekić, diplomirani etnomuzikolog, i Nikolina Arapović, a kapelo.

U nastavku programa , publika je imala priliku da čuje učenike Niže muzičke škole u Beranama, koji su bili učesnici i dobitnici priznanja i nagrada sa takmičenja u zemlji i regionu: Natalija Korać, klavir, Nastasija Zogović i Milena Peković, violina.

Povodom velikog jubileja, 70 godina od osnivanja Organizacije slijepih za Berane, Andrijevicu, Plav i Rožaje, izvršni direktor, Branko Raičević, uručio je priznanje, “Povelja humanosti”, opštinama Andrijevica i Berane, Organizaciji Crvenog krsta Berana, Savezu slijepih Crne Gore i Zoranu Jojiću, savjetniku predsjednika opštine. Ovim priznanjem Organizacija slijepih je iskazala poštovanje i ukazala pažnja prema onima koji su,u prethodnom period , svojim pregalaštvom i radom, njegovanjem i međusobnim uvažavanjem i solidarnošću stvarali ambijent i dobre odnose u kojem biti slijep ne znači biti „manje vrijedan“.

U ime dobitnika priznanja „Povelja humanosti“, prisutnima se obratio Zoran Jojić. On se zahvalio na dodijeljenom priznanju i uputio poruku da: „Svako od nas može da pomogne da nečiji život postane makar malo ljepši; ova noć je samo mali doprinos građana Berana slijepim i slabovidim građanima Crne Gore. Hvala vam“!

Na kraju, uz želju  „i sledeće godine u Beranama“, program je završen spletom narodnih kola i igara našeg kraja, koje je na klavijaturama izveo Damir Kožar, iz Petnjice.

Program je vodila Gorica Ćulafić, animator kulturnih programa pri Centru za kulturu u Beranama.
Realizaciju ovog programa omogućila je Opština Berane i Ministarstvo kulture Crne Gore putem Konkursa za sufinansiranje programa „Razvoj kulture na sjeveru“ u 2018. godini.