Поруком „Никада не одустати јер је све могуће у животу“, у Беранама је обиљежен Међународни дан особа са оштећењем вида „Дан бијелог штапа“. Овај дан је посвећен свим слијепим и слабовидим грађанима у читавом свијету. Дан, када се одаје почаст њиховим достигнућима и признање на већој независности и одлучности да живе самопоуздано и достојанствено у својој заједници. Бијели штап представља не само помоћно средство у комуникацији већ и симбол за слијепе грађане широм планете.

Општина Беране, односно Секретаријат за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО, Нижа музичка школа из Берана, Савез слијепих Црне Горе, Полимски музеј , Центар за културу и Организација слијепих за Беране, Андријевицу,Плав и Рожаје били су организатори манифестације музичког и књжевног стваралаштва слијепих и слабовидих лица са простора Црне Горе.

IMGL0623

У препуној галерији Полимског музеја, учесницима у програму и посјетиоцима се обратио Новица Обрадовић, предсједник Скупштине општине Беране.

Он је том приликом рекао да: „Општина Беране, овај дан, већ пету годину заредом, обиљежава са циљем и жељом да особе са оштећењем вида укажу на свој статус и проблеме са којима се суочавају у друштву и да својим активним односом покажу своја знања , умијећа и вјештине ка постизању пуног и једнаког уживања људских права и равноправног учешћа у друштвеном животу“.

„Вечерас, овим културно забавним програмом, желимо да упутимо јавности јасну поруку, да заједно, овдје у Беранама, можемо и хоћемо да стварамо радост живота, да кажемо јавности да можемо стварати предуслове за пуно и активније учешће не само слијепих и слабовидих, већ и других особа са инвалидитетом, а све то на равноправној основи и без предрасуда“.

„Радује нас, да вечерас међу нама има и оних који, осим ограничења вида са којим живе, нису клонули духом, већ су одлучили да уче, студирају и раде ; да су завршили високе школе , да су запослени, узорни привредници и радници и да своје тајне и љубави исказују и поетском ријечју , звуком и гласом, показујући , на тај начин да у друштву заслужују поштовање и исти положај и права као и остали њихови суграђани“, поручио је предсједник Скупштине.

У име Савеза слијепих Црне Горе, присутнима се обратила предсједница Жана Ђачић. Она је том приликом истакла позитивне примјере сарадње која је остварена између Организације слијепих за Беране, Андријевицу, Плав и Рожаје и локалне самоуправе у Беранама који могу бити добар примјер и другим организацијама. Такође , ради подсјећања, шездесетих година , у Беранама је основана и радила прва Плетарска школа за слијепа лица. У овој установи је обучено на десетине слијепих лица у производњи примијењених елемемната од куваног врбовог прућа . Успостављена је производња и обезбијеђен пласман широм државе . Већ тада, слијепа лица су могла рећи да су социјално корисни чланови своје заједнице и ово су били први организовани облици социјалног предузетништва слијепих лица у нашој држави.

45388530_2024991730949829_4905283080769503232_n

У књижевном дијелу програма учествовали су слијепи и слабовиди ствараоци: Синиша Ашанин и Душко Недовић, пјесници из Бијелог Поља, Александар Тошић писац и рецитатор из Пљеваља, Саво Благојевић, истакнути књижевник из Подгорице, Гано Растодер, пјесник и уредник Звучне ревије, часописа за слијепа и слабовида лица,Чедо Лазић, прозни писац и писац кратких књижевних форми те Бранко Раичевић, писац из Берана. Они су говорили своје стихове и прозу која је настајала у годинама свог стваралачког надахнућа.

Надахнуто, и са љубављу према људима доброг срца, стихове нам је говорио и Дамјан Пајковић, корисник Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју.

У наставку вечери, у пратњи Веселина Вуковића, колажом народних пјесама, представила нам се, Беранка, Анђела Драговић, дипломирана правница и чланица музичког оркестра Савеза слијепих. Такође, своју ниску музичких бисера подарили су, на фрули, Никола Зекић, дипломирани етномузиколог, и Николина Араповић, а капело.

У наставку програма , публика је имала прилику да чује ученике Ниже музичке школе у Беранама, који су били учесници и добитници признања и награда са такмичења у земљи и региону: Наталија Кораћ, клавир, Настасија Зоговић и Милена Пековић, виолина.

Поводом великог јубилеја, 70 година од оснивања Организације слијепих за Беране, Андријевицу, Плав и Рожаје, извршни директор, Бранко Раичевић, уручио је признање, “Повеља хуманости”, општинама Андријевица и Беране, Организацији Црвеног крста Берана, Савезу слијепих Црне Горе и Зорану Јојићу, савјетнику предсједника општине. Овим признањем Организација слијепих је исказала поштовање и указала пажња према онима који су,у претходном период , својим прегалаштвом и радом, његовањем и међусобним уважавањем и солидарношћу стварали амбијент и добре односе у којем бити слијеп не значи бити „мање вриједан“.

У име добитника признања „Повеља хуманости“, присутнима се обратио Зоран Јојић. Он се захвалио на додијељеном признању и упутио поруку да: „Свако од нас може да помогне да нечији живот постане макар мало љепши; ова ноћ је само мали допринос грађана Берана слијепим и слабовидим грађанима Црне Горе. Хвала вам“!

На крају, уз жељу  „и следеће године у Беранама“, програм је завршен сплетом народних кола и игара нашег краја, које је на клавијатурама извео Дамир Кожар, из Петњице.

Програм је водила Горица Ћулафић, аниматор културних програма при Центру за културу у Беранама.
Реализацију овог програма омогућила је Општина Беране и Министарство културе Црне Горе путем Конкурса за суфинансирање програма „Развој културе на сјеверу“ у 2018. години.