Поруком „ Никада не одустати јер све је могуће у животу“, у Беранама, већ четврту годину, за редом, обиљежава се Међународни дан особа са оштећењем вида „ Дан бијелог штапа“. Овај дан посвећен је свим слијепим и слабовидним грађанима у читавом свијету. Дан када се одаје почаст њиховим достигнућима и признање слијепим грађанима на већој независности и одлучности да живе самопоуздано и достојанствено у својој заједници. Бијели штап представља не само помоћно средство у комуникацији већ и симбол за слијепе грађане широм планете.

Ове године, поетско-забавно вече реализовано је у сарадњи Општине Беране, односно Секретаријата за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО, Школе за основно музичко образовање из Берана, Полимског музеја из Берана, Савеза слијепих Црне Горе и Организације слијепих за Беране, Андријевицу, Плав и Рожаје.

У препуној сали Галерије Полимског музеја, одржан је, посебно дизајниран, поетско – музички сусрет особа са оштећењем вида и ученика Школе за основно музичко образовање из Берана.

У име локалне самоуправе, посјетиоцима се обратио Зоран Јојић, секретар Секретаријата за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО.

Он је том приликом рекао да Општина Беране, овај дан, већ четврту годину за редом, обиљежава са циљем и жељом да особе са оштећењем вида укажу на свој статус и проблеме са којима се суочавају у друштву и да својим активним односом покажу своја знања , умијећа и вјештине ка постизању пуног и једнаког уживања људских права и равноправног учешћа у друштвеном животу.
„Вечерас, овим културно забавним програмом, желимо да упутимо јавности јасну поруку, да заједно, овдје у Беранама, можемо и хоћемо да стварамо радост живота , да кажемо јавности да можемо стварати предуслове за пуно и активније учешће слијепих И слабовидих грађана у друштвеној заједници, и не само слијепих и слабовидих, већ и других особа са инвалидитетом, а све то на равноправној основи и без предрасуда . Због тога, већ четири године, на том путу устрајавамо, досљедни у постизању овог циља .Општина Беране , организовањем овог културно забавног програма , жели да упути јавности јасну поруку, да заједно, можемо и хоћемо да стварамо предуслове за пуно и активније учешће у друштвеној заједници, не само особа са оштећењем вида , већ и других особа са инвалидитетом, а све то на равноправној основи и без предрасуда . На том путу треба бити устрајан и досљедан и циљ ће бити постигнут“.

У књижевном дијелу програма учествовали су слијепи и слабовиди књижевни ствараоци из Црне Горе : Синиша Ашанин и Душко Недовић, пјесници из Бијелог Поља, Александар Тошић писац и рецитатор из Пљеваља, Саво Благојевић, истакнути књижевник из Подгорице, Бранко Раичевић, писац из Берана. Они су говорили своје стихове и прозу која је настајала у годинама свог поетског надахнућа . У наставку вечери својим гласом пјевајући о љепоти својег мјеста рођења, представила нам Беранка Анђела Драговић, студент III године Правног факултета Универзитета у Подгорици .

У наставку програма , публика је имала прилику да чује ученике Школе за основно музичко образовање из Берана, који су били добитници признања и награда са такмичења у земљи и региону: Бојовић Матија, у класи професора Јасмина Ћоровића, представио је своје музичко надахнуће и умјешност на гитари; талентована Јукић Ксенија на клавиру, Ђорђе Радивојевић, виртуоз на хармоници,добитник сребрне лире на државном такмичењу у Подгорици, дуо виолина и клавира: Теа Лекић, Ашимовић Амила и Ивона Пајковић; овогодишње добитнице златне лире на државном такмичењу у Подгорици и златне медаље на Међународном такмичењу у Тивту.

Програм је водила Горица Ћулафић, аниматор културних програма у Центру за културу у Беранама.

Реализацију овог програма омогућило је Министарство културе Црне Горе путем Конкурса за суфинансирање програма „Развој културе на сјеверу“ у 2017. години.