Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, sa porukom „Nikada ne odustati jer sve je moguće u životu“ sjutra će biti upriličen poetsko–muzički program i susret slijepih i slabovidih građana Crne Gore, u prostorijama Centra za kulturu, sa početkom u 18 časova.

Opština Berane- Sekretarijat za sport, kulturu omladinu i saradnju sa NVO, Savez slijepih Crne Gore i  Područna organizacija slijepih i slabovidih za opštine Berane, Andrijevica, Plav i Rožaje, već šestu godinu za redom obilježava Međunarodni dan bijelog štapa, kako bi skrenuli pažnju na probleme, diskriminaciju ali i potencijale sa kojima se suočava ova populacija.

Programom je predviđena  izložba skulptura , poznatog beranskog vajara Zorana Milovića,  koje su prilagođene  slijepim  i slabovidim osobama   i   muzičko scenski nastup sa  fokusom na stvaralaštvo osoba sa  invaliditetom .

Takođe, biće prezentovano  književno i muzičko stvaralaštvo  slijepih i slabovidih lica iz Crne Gore i učenika Niže  muzičke škole.

Program se realizuje  sredstvima iz budžeta Opštine Berane i Ministarstva kulture Crne Gore  kroz projekat „ Razvoj kulture na sjeveru“.

Podsjetimo, Međunarodni dan bijelog štapa u svijetu se obilježava 15.oktobra, a bijeli štap predstavlja zaštitni znak slijepih u saobraćaju ali i pomagalo koje im omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu.