Početak bavljenja sportom u Beranama se vezuje za period između dva svjetska rata. Tada omladina Berana, po ugledu na omladinu u većim gradovima, organizuje Sokolsko društvo. Po završetku Drugog svjetskog rata organizovani su sportski klubovi: fudbalski, košarkaški, rukometni, stonoteniski, bokserski i aero klub. Razvitak i popularizacija sporta u Beranama dosta su zavisili od izgradnje sportskih objekata i školovanja kadrova koji su radili u sportskim klubovima. 

Među prvim sportskim klubovima u gradu osnovani su: Nogometni klub „Njegoš“ (osnovan neposredno poslije Prvog svjetskog rata, koji je 1948/49. promijenio naziv u „Radnički“, a kasnije u „Ivangrad“), Košarkaški klub „Radnički“ (osnovan 1951), Rukometni klub „Radnički“ (osnovan 1954) i drugi. Beranski sportovi najveće rezultate postižu šezdesetih, sedamdeetih i osamdesetih godina, na republičkim i saveznim takmičenjima, kao učesnici elitnih takmičarskih rangova. Te decenije obilježili su mnogi pojedinci, ali i kolektivi, beranskog sporta.

Najviše uspjeha u republičkim i saveznim takmičenjima imali su fudbalski, košarkaški, rukometni, bokserski i stonoteniski klubovi, koji i danas postoje.

Sportski klubovi u Beranama, danas, koriste sportske objekte: stadion malih sportova, sportsku dvoranu, kao i mnoge fiskulturne sale u školama. 

Infrastrukturno, u Beranama se, među sportskim objektima, izdvajaju: Gradski stadion, izgrađen 1975. godine (rekonstruisan 2018), koji (sa kapacitetom od 11.000 mjesta) predstavlja po veličini drugi stadion u Crnoj Gori, kao i moderna višenamjenska sportska dvorana, čija gradnja je dovršena 2018. godine.