NVO „Dar“, uz podršku Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama Opštine Berane, započela je realizaciju projekta „Znanjem prevaziđimo podjele“.

Cilj projekta je podizanje svijesti učenika srednjih škola o jednakosti u ostvarivanju i konzumiranju prava građana, razvoju tolerancije i humani pristup osobama sa invaliditetom u lokalnoj zajednici.

Ciljna grupa su 30 izabranih srednjoškolaca koji će proći obuku u ostvarivanju neposredne komunikacije sa osobama sa invaliditetom, pružanju promoći i povećanju stepena saradnje i zajedničkog života u zajednici u kojoj žive.

Kako je saopštio predsjednik NVO „DAR“, Stefan Jokić, projekat je od značaja za zajednicu i razvoj građanskog aktivizma mladih, prije svega učenika srednjih škola, jer će obukom i vršnjačkom edukacijom polaznici steći znanja i vještine u ostvarivanju neposrednog kontakta sa osobama sa invaliditetom, upoznavanju sa oboljenjima i specifičnostima kojima su izložene osobe sa invaliditetom, psihološkim i mentalnim sposobnostima i ograničenjima , kao i načinom pružanja neposredne pomoći i povećanju stepena tolerancije.

„Mladi često nijesu svjesni koliko pokretanje ovakve i sličnih inicijativa u rješavanja malih problema u zajednici može donijeti koristi zajednici i njima samima“, navodi koordinatorka projekta Jovana Došljak, i dodaje da se projektom želi podstaći aktivizam mladih kroz iniciranje zajedničkih akcija, kako bi se uticalo na bolje razumijevanje problema osoba sa invaliditetom u našoj opštini.

Na kraju projekta, putem zajedničkih akcija i druženja, planirano je uređenja zelenih površina osnovnih škola „Vuk Karadžić“ i „Vukašin Radunović“, Gimnazije „Panto Mališić“, Srednje medicinske škole „Dr Branko Zogović“ i Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.