Predsjednici opštine i SO Berane, Dragoslav Šćekić i Novica Obradović priredili su sinoć tradicionalni novogodišnji prijem u galeriji Polimskog muzeja.

Prijemu su prisustvovali odbornici, predstavnici javnog i privrednog života, njegovo preosveštenstvo episkop Budimljansko – nikišićki G. Joanikije u pratnji sveštenika, beranski imam Rahim ef. Muratović, direktori javnih preduzeća i ustanova, osnovnih i srednjih škola, predstavnici medija, političkih partija, mjesnih zajednica, Savjeta mladih Opštine Berane, dobitnici opštinskih stipendija, polaznici diplomatske škole „Gavro Vuković“ i mnogi drugi.

IMGL9990

Obraćanje predsjednika Šćekića prenosimo u cjelosti:

Dame i gospodo, preosvećeni Vladiko, cijenjeni Efendijo,

Uvaženi gosti, dobitnici studentskih stipendija,

Predstavnici medija, dragi prijatelji, sugrađani,

Čini mi izuzetnu čast i zadovoljstvo da vas najiskrenije pozdravim na ovom tradicionalnom novogodišnjem prijemu. Znam da je predpraznično raspoloženje, i zato ću se potruditi da i da u najkraćem, skupa sumiramo rezultate u godini koja je na izmaku, kao i da pomenemo dio planova za narednu, 2019. godinu. I prije nego podsjetim na naše zajedničke uspjehe želim da vas uvjerim da su radnici lokalne uprave i tokom protekle, 2018. godine uložili svoj profesionalni i ljudski napor kako bi našim sugrađanima poboljšali uslove života. Siguran sam da je takav odgovoran odnos prema svojim obavezama i svom gradu donio i prijeko potrebne rezultate.

Protekla godina, odnosno njen početak su obilježili lokalni izbori, koji, sa jedne strane, nose povišene političke tenzije, a sa druge strane i želju da od naših sugrađana dobijemo ocjenu svega onoga što sa sobom nosi vršenje lokalne vlasti. Na moje lično zadovoljstvo, koalicija „Zdravo Berane“, zajedno sa svojim koalicionim partnerima zadobila je povjerenje Beranki i Beranaca, čime smo i dobili najbolju ocjenu svega onog što radimo. I danas šaljem nedvosmislenu poruku da ćemo, zajedno sa njima nastaviti put izgradnje naših Berana, da ćemo sve uraditi da opravdamo njihovo povjerenje, koje je i potvrđeno kroz pozitivan izvještaj Državne revizorske institucije.

Ponosan sam što na svakom mjestu mogu da pomenem  naš odnos u oblasti obrazovanja. Ono po čemu smo bili i ostali primjer i uzor svima u Crnoj Gori jeste činjenica da smo i ove godine obezbijedili besplatne udžbenike. Ne zaboravljamo ni da nagradimo učenike Lučonoše, kao i one sa ostvarenim rezultatima na takmičenjima, a ne zaboravljamo ni donacije obrazovnim ustanovama. Studenti- talenti, najbolji učenici osnovnih i srednjih škola ostaće dio naših prioriteta. Ponosni smo na naša višemilionska ulaganja u Univerzitetski centar, ali nas i dalje boli činjenica da na volšeban način otimaju naše pravo da upravljamo ovom ustanovom.

Opstanak Visoke medicinske škole u našem gradu, savremeni Univerzitetski centar sa pratećim sadržajem, srednja medicinska škola, Opšta bolnica i Dom zdravlja, najsavremenije privatne klinike potvrđuju naše stremljenje da i u oblasti medicinske zaštite i usluga ovaj grad postane regionalni državni centar.

Moram i danas ponoviti da smo jedna od dvije opštine, koja je i u oblasti socijalne politike izdvojila značajna sredstva za majke sa trećim i više djece. Ponosni smo na ove naše odluka i one predstavljaju smjernice našeg socijalno odgovornog rada.

U kulturnom smislu i ova godina je predstavljalo bogatstvo za naš grad: Beransko kulturno ljeto, Diplomatska ljetnja škola „Gavro Vuković“, Polimske književne staze, tradicionalna Šlaufijada, koncerti povodom Dana opštine i dočeka Pravoslavne Nove godine, muzički festival „Tander fest“, Limsko srce, Međunarodni dan bijelog štapa, Ladica đinđuva po trgu prosuta, foto konkursi, likovne kolonije, pozorišne predstave, kao i filmske kolonije. Ovogodišnji izuzetno bogati „Dani ruske kulture“, uz neiscrpne aktivnosti Centra za kulturu i Polimskog muzeja dio su bogatog kulturnog sadržaja u našem gradu.

Ova godina je i u sportskom smislu bila istinski bogata. Rekonstruisana je istočna tribina fudbalskog stadiona, otvorena predivna Hala sportova. Sve ovo nas obavezuje na još veća ulaganja, ali i daje dodatni podstrek našim sportskim kolektivima u pravcu postizanja boljih uspjeha i rezultata. Obezbijedili smo novac za izgradnju sportskih terena u mnogim mjesnim zajednicama, finansirali smo sportske kolektive, kao što smo obezbijedili i sredstva za učešće naših sportista na MOSI igrama. Ovih dana je završena i manifestacija Izbor sportiste grada, sportskih kolektiva, sportskih nada i nagrada za životno djelo.

Naša Agencija za izgradnju i razvoj i ove godine je marljivo radila. Probijanje, sanacija novih puteva, novi kilometri vodovodne i kanalizacione mreže, izrada potpornih zidova, propusta, dio je svakodnevnih radova. Uz sve ovo, hiljade metara novih asfaltnih zastora samo su potvrda da nastavljamo da gradimo i ulažemo u svoj grad. Lijepo je prošetati osvijetljenim beranskim gradskim i prigradskim ulicama i vidjeti uređene fasade na našim zgradama. I svakako da posebnu pažnju zavređuju projekti izgradnje kružnog toka sa spojenom zaobilaznicom, te pripremama za uređenje gradskoh parkova u neposrednoj blizini, što gradu daje posebnu modernu dimenziju urbanosti. Moram reći da, iako nam  u kontinuitetu ogromne probleme prave izvođači radova na kanalizacionoj mreži na više polja, Komunalno preduzeće uspijeva uspješno da se bori i održava osnovnu higijenu i čistoću u gradu.

Svi veoma dobro znamo da imamo višedecenijski problem sa zamućivanjem vode, kao što nijesu nerijetka oštećenja na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, kao posljedica neodgovornog odnosa pojedinih izvođača. Ali bez obzira na to, ozbiljnim koracima idemo ka rješenju tog problema, u čemu svjedoči i ulaganje od preko milion evra, nove pumpne stanice sa najsavremenijom opremom za hlorisanje i mjerenje kvaliteta vode, kao i par kilometara zamijenjene vodovodne mreže. Danas je svečano završen i pušten u rad i vodovod u Donjoj Ržanici.

Poštovani prijatelji,

Svakako da danas moramo pomenuti i da smo uz pomoć državnih i fondova Evropske unije realizovali ili su u završnoj fazi realizacije projekti: stambeni objekat na Rudešu za izbjeglice i raseljena lica, regionalna stočna pijaca i mnogi drugi projekti koji promovišu ekonomski i turistički potencijal našeg grada. U tom pravcu nikako ne smijemo zaboraviti ni projekat „Zelena ostrva“ iz prekograničnog poziva Crna Gora- Albanija, vrijedan preko pola miliona evra. Svi navedeni projekti su rezultat uspješne saradnje na međunarodnom nivou, koja će se nastaviti i u novoj, 2019.godini. Takođe, saradnja sa civilnim sektorom, privrednim subjektima garantuje još bogatiji i uspješniji naredni period. Tu je i neizostavna saradnja sa njemačkom ambasadom, odnosno njemačkim kulturnim centrom u Beranama.

Moram danas da iskažem i svoju razočaranost radom Uprave za nekretnine, odnosno Katastra u Beranama, koji, svojim selektivnim radom predstavljaju veliku barijeru razvoju grada i direktno utiču na zdravu atmosferu. Na žalost i nevoljno moram da konstatujem da još uvijek kod pojedinih naših sugrađana postoji želja za otimanjem opštinske imovine. Koristićemo sve zakonske mogućnosti da im to ne dozvolimo.

Na međunarodnom polju nastavljamo da širimo misiju pobratimskih i bliskih odnosa. Tu su: Čukarica, Vrnjačka Banja, Stari Nagoričani, Adana i Karaisali, Terama, Kostroma, Dudelanž i Odincovo. Naravno da smo i ove godine bili dio svečanosti posvećenih Danu Evrope, odnosno pobjede nad fašizmom, kao i Danu nama bratske Rusije. Ime Berana s poštovanjem i uvažavanjem se pominje u svim ovim mjestima kao i na međunarodnim manifestacijama. Valja napomenuti da i naša gimnazija „Panto Mališić“, svojim aktivnostima i razmjenama učenika na međunarodnom nivou daje pozitivan pečat ovim našim aktivnostima.

Ono što predstavlja naše posebno bogatstvo jeste izgradnja dobrih međuvjerskih i međukomšijskih odnosa. Održavali smo i održavaćemo najčvršću moguću saradnju sa Eparhijom Budimljansko-nikšićkom, uz podršku projektima koje ona promoviše. I ove godine smo, u saradnji sa islamskom zajednicom organizovali iftar. Sve ovo govori o širini našeg grada i u nacionalnom i vjerskom pogledu.

Dragi prijatelji,  

Dozvolite mi na samom kraju, da pomenem i niz projekata i planova za narednu godinu:

-nastavićemo praksu besplatne dodjele udžbenika učenicima osnovnih škola,

-socijalna politika će i dalje biti u vrhu naših lokalnih prioriteta,

-počećemo sa realizacijom projekta izgradnje Dnevnog centra za osobe sa smetnjama u razvoju 27 +,

-pristupićemo rekonstrukciji ulice od škole „Vuk Karadžić“ do ulice Dušana Vujoševića,

-pristupićemo izgradnji novog gradskog vrtića,

-počećemo aktivnosti na projektu mosta na Limu na obilaznici Donja Ržanica,

-realizovaćemo aktivnosti na pješačkom mostu na relaciji Bolnica- Hareme,

-uredićemo kompleks na Jasikovcu,

-pristupićemo izgradnji reflektora i rekonstrukciji zapadne tribine gradskog stadiona,

-nastavićemo aktivnosti na projektu CITES centra sa ZOO vrtom, kao što ćemo uraditi ulicu sa parkinzima iza zgrada „Solidarno“ i „Prosvjete“

-nastavićemo sa davanjem pomoći poljoprivrednim proizvođačima kroz sredstva Opštine i resornog Ministarstva.

Dragi prijatelji,

Pokušao sam, samo djelimično da vas upoznam sa završenim aktivnostima u ovoj i planovami za narednu. Uz izvinjenje smatrao sam za potrebnim i korisnim da sa vama podijelim ovaj segment funkcionisanja lokalne uprave. Sve ovo ne bi moglo biti realizovano bez profesionalnog odnosa zaposlenih u opštini. Jednu ogromnu zahvalnost dugujem našim Berankama i Berancima, bez kojih ne bi bilo moguće realizovati ove značajne projekte. Pozivam vas da, kao i do sada, svi skupa gradimo naše Berane.

U ime ljepših, zdravijih Berana iskreno vas pozdravljam. Neka su vam srećni novogodišnji i božićni praznici onima koji slave! Neka vas prate ljubav, zdravlje i porodična sreća!

Živjeli!“.