Predsjednici opštine i SO Berane, Dragoslav Šćekić i Goran Kiković priredili su sinoć tradicionalni novogodišnji prijem u galeriji Polimskog muzeja.

Prijemu su prisustvovali odbornici, predstavnici javnog i privrednog života, Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko – nikišićki G. Joanikije u pratnji sveštenika, direktori javnih preduzeća i ustanova, osnovnih i srednjih škola, medija, političkih partija, mjesnih zajednica, Savjeta mladih Opštine Berane, dobitnici opštinskih stipendija, polaznici diplomatske škole „Gavro Vuković“ i mnogi drugi.

Obraćanje predsjednika Šćekića prenosimo u cjelosti:

Dame i gospodo,

Uvaženi gosti,

Predstavnici medija,

Dragi prijatelji i sugrađani,

Sve vas iskreno pozdravljam. Čast mi je i zadovoljstvo da smo skupa na tradicionalnom novogodišnjem prijemu. Posebno pozdravljam naše drage đake, studente, učesnike diplomatske škole „Gavro Vuković“, kao i predstavnike Savjeta mladih.

Cijeneći vaše vrijeme, obaveze, jer smo na pragu praznika, potrudiću se da u najkraćem, skupa sa vama sumiram dio urađenog u ovoj godini, kao i planove u Novoj, 2018.godini.

S posebnom dozom opreznosti moram da istaknem svoje lično viđenje, koje se ogleda u činjenici da smo i ove godine uložili maksimum ljudskih, političkih i svih drugih napora kako bismo pokazali odgovornost vršenja vlasti. Odgovoran odnos prema obavezama donio je i rezultate, koji su nesporni i vidljivi na svakom koraku, bez obzira na osporavanja, kojih uvijek ima i koji su izgleda neizbježni. U tom pravcu moram da istaknem da sve vrijeme radimo kako bismo našim sugrađanima omogućili bolje uslove za život.

Ponosno želim večeras sa vama da podijelim zadovoljstvo da smo i ove godine našim osnovcima omogućili besplatne udžbenike. Ovo me posebno raduje, jer je to nešto po čemu smo primjer u Crnoj Gori i šire. Ne zaboravljamo ni studente-talente, najbolje učenike osnovnih i srednjih škola. Obezbjeđujemo nagrade za učenike sa ostvarenim rezultatima na takmičenjima, kao i donacije školama. Možemo konačno reći i da smo, skupa sa studentima, roditeljima, predavačima uspjeli da se izborimo da Visoka medicinska škola ostane u našem gradu.

Višemilionska ulaganja u Univerzitetski centar samo govore o tome da će ulaganja u obrazovanje biti u vrhu prioriteta i naredne godine.

Opstanak Visoke medicinske škole, Univerzitetski centar sa pratećim sadržajem, srednja medicinska škola, poliklinika, najsavremenija privatna klinika pokazuju našu odlučnost da Berane pozicioniramo kao regionalni i državni centar.

Kultura je bila i ostala ogledalo naših Berana. Podsjetiću vas da smo i ove godine imali: Beransko kulturno ljeto, Diplomatsku ljetnju školu „Gavro Vuković“, Polimske književne staze, tradicionalnu šlaufijadu, koncert povodom Dana opštine, muzički festival „Tandr fest“, doček Nove godine, Limsko srce, Međunarodni dan bijelog štapa, Ladica đinđuva po trgu prosuta, foto konkurse, likovne kolonije, pozorišne predstave, kao i filmske projekcije. Nezaobilazne aktivnosti Polimskog muzeja samo su upotpunile bogat kulturni sadržaj u našem gradu.

Mnogobrojni sportski sadržaji, rekonstrukcija istočne tribine fudbalskog stadiona, izgradnja sportske hale obavezuju nas da i u narednom periodu posvetimo sportu dužnu pažnju. Obezbijedili smo novac za izgradnju sportskih terena u više mjesnih zajednica, redovno smo finansirali sportske klubove, obezbijedili sredstva za učešće naših sportista na MOSI igrama, realizovali niz drugih projekata i aktivnosti s ciljem stvaranja zdravijeg ambijenta za razvoj sporta. Sportski sadržaji, koji postaju dio našeg grada u najskorije vrijeme vinuće nas na najviši mogući nivo, ne samo u našoj državi, nego i u međunarodnim okvirima.

Naša Agencija za izgradnju i razvoj i ove godine je dala svoj maksimum. Hiljade metara novog asfalta, probijanje i sanacija novih puteva, novi kilometri vodovodne i kanalizacione mreže, izrada potpornih zidova, propusta, potvrda su činjenice da je naše Berano veliko gradilište. Lijepo je danas viđeti novi izgled ulice Đeda Vojvodića, uređene fasade, osvijetljene gradske i prigradske ulice. Imali smo prilike da vidimo da je počela i druga faza sanacije Vasovih voda. Ovaj problem konačno će biti saniran naredne godine.

Moramo večeras pomenuti i prekograničnu saradnju. Uz pomoć prijatelja iz Evropske Unije, Japana, zatim TIKE, realizujemo značajne projekte. Rekonstrukcija kanalizacione mreže sa postrojenjem za prečišćivanje, radovi na izgradnji 94 stambene jedinice na Rudešu, novo specijalno vozilo za našu Službu zaštite i spasavanja, uređenje gradskog parka, dio su realizacije naše uspješne saradnje na međunarodnom nivou. Takođe, saradnja sa civilnim sektorom, privrednim subjektima, nezavisnim intelektualcima, daje nam za pravo da kažemo da uspješno vršimo misiju stvaranje ljepše i zdravije slike naših Berana.

Na međunarodnom planu nastavili smo da učvršćujemo veze sa pobratimskim i bliskim opštinama. Čukarica, Vrnjačka Banja, Stari Nagoričani, Adana i Karaisali, Terama, Kostroma i Dudelanž. Bili smo i ove godine dio svečanosti Dana Evrope i Dana Rusije. Moram posebno da istaknem da se, po prvi put, naziv naših Berana pomenuo i na molitvenom doručku u Vašingtonu. To je veliko priznanje, ne samo za mene lično, već i za našu lokalnu upravu i grad u cjelini. S ponosom pronosimo ime Berana.
Osim saradnje na državnom i međunarodnom nivou, nastavili smo sa izgradnjom dobrih i međukomšijskih i međuvjerskih odnosa. Saradnja sa Eparhijom Budimljansko-nikšićkom uvijek je bila na visokom nivou. Ove godine smo, po prvi put, u saradnji sa islamskom zajednicom, organizovali iftar kao prva Opština u Crnoj Gori, i time pokazali širinu Berana i u nacionalnom i vjerskom pogledu.

Dragi prijatelji,

Dozvolite mi da, vrlo kratko, taksativno nabrojim dio planova za narednu godinu:
-nastavićemo praksu besplatne dođele udžbenika učenicima osnovnih škola,
-počećemo sa izgradnjom stambene zgrade za penzionere, radnike zaposlene u opštini, obrazovanju i MUP-u, a u saradnji sa resornim ministarstvima i međunarodnim organizacijama,
-opredijelićemo značajan iznos sredstava za porodice na seoskom području sa šestoro i više đece (10.000.eura i više), jer porodica je stub našeg društva i mi je nećemo i ne smijemo zaboraviti.
-ući ćemo u projekat izgradnje podžemnih kontejnera, za koji su obezbijeđena sredstva iz prekogranične saradnje,
-ući ćemo u realizaciju pripremljenog projekta izgradnje reciklažnog dvorišta,
-počećemo sa izgradnjom stambene zgrade za lica u stanju socijalne potrebe, sa najmanje 20 stambenih jedinica,
-počećemo sa realizacijom projekta izgradnje Dnevnog centra za osobe sa smetnjama u razvoju 27+,
-pristupićemo rekonstrukciji gradske kapele,
-pristupićemo realizaciji projekta izgradnje gradske garaže,
-krenućemo sa izgradnjom Centra za kulturu,
-pristupićemo izgradnji Dnevnog centra za dnevni boravak starije populacije,
-pristupićemo rekonstrukciji Stadiona malih sportova,
-realizovaćemo započeti projekat rekonstrukcije zapadne tribine gradskog stadiona,
-završićemo projekat zaobilaznice sa kružnim tokom saobraćaja- izabrani izvođač ušao u radove
-pristupićemo rekonstrukciji ulice Dušana Vujoševića, i ulice Svetog Save, koje će dobiti poseban izgled
-realizovaćemo projekat rekonstrukcije ulice od Vuka Karadžića do ulice Dušana Vujoševića,
-realizovaćemo u cjelini započete infrastrukturne projekte, između ostalog Cites centar sa ZOO vrtom.
Ovo je samo dio onoga što smo planirali za naredni period.

Uz još jedno izvinjenje i zahvalnost, smatrao sam potrebnim da ovaj krug ljudi upoznam sa ovim, izuzetno značajnim projektima za naš grad. I naravno, pozivam vas, da kao i do sada, date svoj doprinos da naše Berane prepoznaju na mapi Crne Gore i Evrope kao mjesto u koje se dolazi, a ne grad iz kojeg se odlazi.
U to ime, u ime ljepših dana od srca vas pozdravljam. Neka vam novogodišnji i božićni praznici donesu zdravlje, sreću, ljubav i napredak. Živjeli!, rekao je ovom prilikom predsjednik.