U Podgorici je predstavljen projekat „Norveška za vas – Crna Gora“ koji finansira Kraljevina Norveška sa 1,4 miliona evra, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Prezentaciji su prisustvovali Marko Lalević, potpredsjednik opštine, Nebojša Babović, direktor RBC-a, i Maja Pešić, projekt menadžer.

tekst

Cilj projekta je doprinos ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opština u Crnoj Gori.

Metodologija realizacije projekta zasnovana je grant šemi podrške, a krajnji korisnici su nezaposleni i zajednice u nepovoljnom društvenom položaju – u šesnaest niže razvijenih opština, među kojima je i Berane.

Očekivani rezultati projekta su nova radna mjesta, obuka kod poslodavaca za nezaposlene osobe i manji infrastrukturni projketi na teritorima opština.

Ovih dana će biti objavljen prvi poziv za podršku za preduzetnicima, mikro i malim preduzećima. Sredstva obezbijeđena kroz ovu vrstu granta biće isključivo namijenjena za obezbjeđivanje opreme i pružanje usluga, a grantovi će biti vrijednosti od 5.000 do 10.000 evra.