Potpredsjednik opštine Berane, Marko Lalević učestvovao je na sastanku sa privrednom delegacijom Odbora njemačke privrede za Istočnu Evropu – „Germany Eastern Business“ asocijacije, koja je u posjeti Crnoj Gori.

Sastanaku, koji je organizovala Ambasada SR Njemačke u Crnoj Gori u EU info Centru (Podgorica), pored delegacije njemačkih privrednika, prisustvovali su gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i predsjednici opština: Danilovgrad, Zorica Kovačević; Herceg Novi, Stevan Katić; Nikšić, Veselin Grbović; kao i predsjednik Zajednice opština Crne Gore, Refik Bojadžić.

Potpredsjednik opštine Marko Lalević prezentovao je njemačkim privrednicima osnovne podatke o našoj opštini, upoznao ih sa investicionim potencijalima Berana, i naglasio da opština ima sve preduslove za realizaciju strateških i kapitalnih projekata, od donešene planske dokumentacije, Kataloga lokacija, do povoljnih uslova i podsticaja za ulaganje u Biznis zonu “Rudeš”, pozvavši ih ujedno da posjete Berane i na licu mesta se uvjere u to.

Njemački preduzetnici iskazali su zainteresovanost za učešće u realizaciji projekata iz oblasti zaštite životne sredine, u prvom redu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, obnovljivih izvora energije i proizvodnje energije iz deponijskog biogasa.

Na sastanku su razmatrane i mogućnosti efikasnijeg korišćenja IPA sredstava za podršku u realizaciji razvojnih projekta u crnogorskim opštinama.