Crkvena narodna kuhinja “Divna Veković” pri manastiru Đurđevi stupovi predstavlja podršku i oslonac za stare, bolesne i socijalno ugrožene građane. Svakog dana, osim nedeljom, u periodu od 7 do 13 časova spremi se 105 obroka.

CRKVENA NARODNA KUHINJA: Oslonac za one kojima je pomoć najpotrebnija

U porti manastira nalazi se objekat čijem se otvaranju na Vaskrs 2017. godine obradovao veliki broj sugrađana. Razlog je vrlo jednostavan – zahvaljujući tome, oni su znali da neće ostati gladni jer se tu nalazi crkvena narodna kuhinja koja je osnovana uz blagoslov episkopa Budimljansko-nikšićkog G. Joanikija.

CRKVENA NARODNA KUHINJA: Oslonac za one kojima je pomoć najpotrebnija

„Kuhinja na mjesečnom nivou spremi od 2400 do 2500 obroka, što je na godišnjem oko 30 hiljada. Trenutno imamo 105 korisnika, a vršimo i dostavljanje namirnica porodicama koje daleko žive. Kada je kuhinja počela sa radom 2017. godine tada smo hranili 24 porodice sa 50 njihovih članova, a već naredne godine broj je povećan na 34 porodice sa oko 80 članova“, kaže nam sveštenik Savo, upravnik kuhinje, i dodaje da se za vrijme posta sprema posna hrana i riba, dok je mrsnim danima meso sa dodacima i pola hljeba po osobi.

„Rad narodne kuhinje pomažu Eparhija Budimljansko – nikšićka, Manastir Ostrog, kao i više privrednika i dobrotvora“, istakao je on.

CRKVENA NARODNA KUHINJA: Oslonac za one kojima je pomoć najpotrebnija

Za korisnike se svakog dana priprema nešto kuvano za jelo. Hrana je raznovrsna. Uglavnom se sprema grašak, pasulj, kupus, razne čorbe.

„Da dobijete jelo, ne teba vam nikakava potvrda niti dokument. Nikada se nije desilo da nekome ne damo da jede”, kaže nam kuvarica Nataša Mićunović koja je zadužena za spremanje hrane.

CRKVENA NARODNA KUHINJA: Oslonac za one kojima je pomoć najpotrebnija

Nisu samo stari i bolesni ti koji su korisnici narodne kuhinje.

“Na punktovima gdje dijelimo hranu često dolaze porodice sa djecom”, priča nam vozač Ratko Milovanović koji je zadužen za distribuciju.

Namirnice doniraju firme ali i građani. U više maloprodajnih i ugostiteljskih objekata u gradu postavljene su kutije za prikupljanje dobrovoljnih priloga za narodnu kuhinju.

Ovo je četvrta crkveno- narodna kuhinja u Crnoj Gori, pored onih u Podgorici, na Cetinju i Bijelom Polju, koja je nedavno otvorena.

Obroci se dijele na četiri mjesta u gradu i to u izbjegličkim naseljima Rudeš 1 i Rudeš 2, zatim na Balabandi, kao i kod Gimnazije „Panto Mališić“.

Kuhinja „Divna Veković“ radi svakog radnog dana, uključujući i subotu, od 7 do 13 časova, dok je nedelja slobodan dan.