Evropske i demokratske vrijednosti mogu počivati jedino i isključivo na idejama antifašizma“, kazao je načelnik Službe zaštite i spašavanja Tihomir Bogavac, istakavši da se danas širom Evrope obilježava 9. maj kao Dan pobjede i Dan Evrope.

tekst

Polaganjem vijenaca na Spomenik žrtvama fašizma na Jasikovcu danas je u našem gradu obilježen Dan pobjede u Drugom svetskom ratu nad fašizmom – 9. maj.

Poštu su, pored načelnika Bogavaca, odali predsjednik Organizacije boraca NOR-a od 1941. do 1945. godine Petar Labudović, predstavnici lokalne uprave, članovi boračke organizacije, kao i građani.

tekst

Bogavac, koji je govorio u ime Opštine Berane, istakao je da je danas, kada obilježavamo Dan pobjede i Dan Evrope, prilika da još jednom pošaljemo jasnu i nedvosmislenu poruku da nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti sve one hrabre borce, ljude i drugove, koji su svoje živote utkali u svetu ideju borbe protiv fašizma.

„Najveće zlo 20 vijeka u vidu fašističke ideje nikada nije moglo naći potporu na prostorima beranskog kraja i Polimlja uopšte jer nas slobodarski duh antifašizma nikada nije napustio“, naglasio je načelnik opštinske Službe.

Danas smo se okupili, smatra Bogavac, da se poklonimo sjenama časnih i hrabrih rodoljuba, čijom zaslugom uživamo najveće civilizacijske vrijednosti.

tekst

Predsjednik OBNOR-a Petar Labudović koji se obratio učesnicima skupa u ime organizatora, rekao je da se sa ovog mjesta uvijek vidi i više i dalje, jer se sa Jasikovca u gledalo u slobodu i u borbu za nju odlazilo.

„Okupili smo se i ovog 9. maja u slavu tog veličanstvenog datuma svjetske istorije, koji se obilježava pune 74 godine i uprkos brojnim i svakodnevnim iskušenjima, kao i izazovima, svijetli i zrači idealima zbog kojih se valjalo boriti i zbog kojih se živi“, kazao je Labudović.

tekst

Novinar i pjesnik Darko Jovović govorio je ovom prilikom stihove svoje pjesme „Pismo veličkom bratu“.

Dan pobjede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sjećanja na dan kada je 1945. nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku Evropske unije.