Tokom drugog dana zvanične posjete sjevernoj regiji Crne Gore, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić, boravila je, sa svojom delegacijom, u Beranama. Srdačni prijem ministarke Bratić, u zgradi Opštine, upriličilo je lokalno rukovodstvo na čelu sa v. d. predsjednika Opštine, gospodinom Markom Lalevićem.

Sastanak, kome su prisustvovali visoki funkcioneri Opštine Berane, protekao je u prijateljskom raspoloženju i predusretljivoj atmosferi.

Nakon što je uputio riječi dobrodošlice, Lalević je sa ministarkom razmijenio mišljenja o važnim temama iz oblasti saradnje lokalne samouprave i Ministarstva, aktivnostima koje realizuje Opština Berane, i tekućim problemima sa kojima se susreću stanovnici Berana i Sjevera Crne Gore.

Istovremeno, on se zahvalio ministarki Bratić koja je uvažila inicijativu lokalne samouprave rješavanjem problema u vezi sa prevozom učenika iz mjesne zajednice Štitare:

Nakon dvije godine bezuspješnih prepiski sa bivšim ministrom Damirom Šehovićem, koji se oglušio o zahtjeve Opštine Berane i stanovnika MZ Štitare, Osnovna škola u Štitarima konačno će dobiti kombi vozila za prevoz učenika.“

Ministarka Bratić je, uz zahvalnost na ljubaznom prijemu, pozdravila slobodarski karakter grada, istovremeno podsjećajući na važnost dobrih odnosa i osnaživanja saradnje, naročito sa, nepravedno zapostavljenim, opštinama Sjevera Crne Gore:

Svjedoci smo da je neravnomjeran razvoj naše zemlje i dugotrajno zapostavljanje sjevernog regiona samo jedan u nizu loših postupaka bivše vlasti, koji je rezultirao činjenicom da sve više mladih ljudi napušta svoju zemlju. Stoga ćemo, u okviru nadležnosti i mogućnosti našeg resora, sa posebnom pažnjom pristupiti problemima sa kojima se suočavaju mladi ljudi, ne bi li stvorili perspektivu za ostanak u našoj zemlji.

Podržaćemo projekte ulaganja u renoviranje škola, i izgradnju vrtića. Radićemo na prepoznavanju najvažnijih problema sa kojima se suočavaju stanovnici Berana i sagledati mogućnost za udruženo djelovanje“, poručila je ministarka Bratić.

Od planiranih projekata, koji će biti realizovani uz pomoć Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, govorilo se o razvijanju infrastrukture, prvenstveno izgradnji novog vrtića i nove zgrade Centra za kulturu.

Sa ciljem dodatne afirmacije znanja i kvalitetnog obrazovanja istakunti su i brojni uspjesi beranskih učenika i nadarenih studenata, zbog kojih je opštinsko rukovodstvo predložilo izgradnju naučno-istraživačkog centra po uzoru na Petnicu u Srbiji, čime bi Berane postale regionalni centar znanja.

U nastavku posjete, ministarka Bratić je sa svojom delegacijom i opštinskim rukovodstvom obišla Osnovnu školu u Lubnicama, čiju rekonstrukciju je dijelom pomoglo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, kao i lokacije na kojima će se graditi novi vrtić i Centar za kulturu.

Tokom obilaska, delegacija Ministarstva je imala prilike da posjeti i čuveni Polimski muzej, u kome je prijem organizovala direktorica ustanove, Violeta Folić, a ministarka je uživala u izložbi radova poznatog slikara Miomira Miša Popovića, ali i u brojnim vrijednim eksponatima stalne postavke Polimskog muzeja.

Uspješni i poboljšani odnosi sa lokalnom samoupravom, pomoć razvoju ovog namjerno zapostavljenog dijela Crne Gore, ostaju prioritet, shodno kome će Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opština Berane nastaviti sa učvršćivanjem veza, dobrom i uspješnom saradnjom.