U prepunoj sali Centra za kulturu svečano je otvoren V Međunarodni festival pozorišta za djecu „Limsko srce 2018“, koji će trajati do petka 5. oktobra. Organizator festivala je JU „Centar za kulturu“, pod pokroviteljstvom Opštine Berane.

43137581_729344520747531_3821358898628001792_n

Otvarajući festival, Novica Obradović, predsjednik SO Berane, istakao je da je cilj festivala njegovanje pozorišne kulture, kao i edukacija, zabava i druženje.

– Ovaj festival je posvećen vama, učenicima osnovnih škola sa gradskog i seoskog područja, mališanima iz vrtića i polaznicima Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju. To je upravo onaj period u razvoju djece kada se formirate kao ličnost i stoga opština ovaj festival, koji je značajan za vaš emocionalni i intelektualni razvoj – kazao je Obradović.

42989871_729346627413987_2890879909264097280_n

U nastavku programa održan je tradicionalni maskenbal na kojem su uručene nagrade za najbolje i najkreativnije maske. Odlukom žirija, u čijem sastavu su bili Vuko Trifunović, Jelena Božović i Irvin Masličić, prva nagrada pripala je Anđeli i Nikoli Obradović iz OŠ „Lubnice“.

Drugo mjesto osvojio je Đorđe Drljević, učenik OŠ „Vukašin Radunović“, a treće Tijana Dašić iz OŠ „Vukajlo Kukalj“ iz Šekulara.

Za doprinos festivalu nagrađene su OŠ „Polica“ i OŠ „Radomir Mitrović“. Žiri je, za najsimpatičniju ekipu odabrao učenike OŠ „ Vladislav – Rajko Korać“ iz Štitara, dok je najmaštovitija ekipa iz Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Nagrada za najbolju kolektivnu masku, otišla je u ruke polaznika JPU „Radmila Nedić“.

Najmlađu beransku publiku, njihove roditelje, učitelje i vaspitače, zabavljali su Radojica Stanković, popularni Šanta Panta, Miloš Milošević – Šika, dramski pisac i pjesnik za djecu. Njima su uručene nagrade za doprinos i učešće na festivalu koje su obezbijedili Centar za kulturu i Turistička organizacija Opštine Berane. Nastupio je i dječiji hor „Muzičko carstvo“ kojim diriguje Andrijana Vučetić – Obadović. Oni su izveli himnu festivala „Limsko srce“ koju je napisao naš poznati dječiji pjesnik Velimir Ralević.

Voditeljka ovog festivala, koji svake godine okuplja blizu 2000 posjetilaca, bila je Gorica Ćulafić, urednica kulturno – umjetničkih programa u Centru za kulturu.

Program Međunarodnog festivala za djecu „Limsko srce“ nastavljen je u 17 časova, kada su glumci JU KSC Kakanj izveli predstavu „Kamenje“.

Predstava tretira maloljetničko i vršnjačko nasilje, proispituje uzroke i posljedice takvog ponašanja kod mladih, koje najčešće proizilazi upravo od nerazumijevanja od strane okoline, nedovoljnog i najčešće nekvalitetnog razgovora sa djecom, koja su svakodnevno izložena fizičkom, verbalnom, a sve češće sajber nasilju.