Jedan od najvrednijih legata koje posjeduje Polimski muzej je legat Miomira Miša Popovića, koji broji oko 200 umjetničkih radova.

Legat Miomira Miša Popovića sačuvan od zaborava
Fotografija: Polimski muzej

Zbog lošeg stanja u kom se nalazi veliki broj slika, stručna lica u muzeju su u tri faze konzervirala sve slike koje zahtijevaju konzervatorsko – restauratorski tretman.

Ove godine je uspješno realizovana prva faza, konzervirane su 22 slike sa najvećim oštećenjem, a konzervaciju istih finasirala je Opština Berane. Plan je da u naredne dvije godine budu konzervirane, restaurirane i uramljene sve slike, a za koje je muzej prethodno obezbijedio adekvatan smještaj.

Glavni cilj ustanove je da se slike zaštite od daljeg propadanja, a samim tim da se njihovim uljepšavanjem i uramljivanjem učine još primamljivijim za posjetioce, kao i da se dodatno oplemeni naš izložbeni prostor i same slike kao dio stalne postavke“, kazala je direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić.

Legat Miomira Miša Popovića sačuvan od zaborava
Fotografija: Polimski muzej

Miomir Mišo Popović , rođen je 1929. u Priboju. Dio života je proveo u Beranama, to je i razlog što je bogat legat umjetničkih radova želio da podario upravo svom zavičaju. Ostavio je neizbrisiv trag, a samim tim i obavezu da muzej o legatu na adekvatan način vodi računa, čime se na neki način odaje počast i iskazuje neizmjerna zahvalnost na vanremenom i neprocjenjivom poklonu koji nam je dao. Popović je najveći dio života proveo u Parizu gdje je bio izuzetno priznat.

Podsjetimo, Polimski muzej je tokom prošle godine konzervirao određeni broj predmeta etnografske i umjetničke zbirke.