Potpredsjednik opštine Berane Marko Lalević gostovao je u jutarnjem programu Boje jutra na TV Vijesti i detaljnije informisao javnost o aktivnostima Opštine Berane povodom aktuelne situacije u zemlji zbog pojave novog korona virusa, Kovid – 19.

LALEVIĆ: Priznanje za zdravstvene radnike Opšte bolnice, Opština Berane preduzela sve potrebne mjere zaštite,

“Treba pohvaliti zdravstvene radnike Opšte bolnice u Beranama, određenoj za Kovid bolnicu, a posebno Infektivnog odjeljenja na čelu sa doktorom Milovanom Živkovićem, i odati im priznanje za sve što su uradili do sada. Takođe, moramo se zahvaliti i zaposlenima u opštinskoj Službi zaštite i spašavanja i Komunalnom preduzeću koji svakodnveno peru i dezinfekuju gradske i prigradske ulice, kao i Komunalnoj policiji. Opštinski tim za zaštitu i spašavanje na čelu sa predsjednikom opštine Dragoslavom Šćekićem, preduzeo je sve mjere u skladu sa naredbom NKT za zarazne bolesti Vlade CG, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Moramo se zahvaiti i Hotelu Berane koji je obezbijedio smještaj za ljekare i medicinsko osoblje koji dolaze u direktan kontakt sa oboljelim pacijentima. Poruka našoj Vladi je da se mi plašimo više ekonomskih posledica po stanovništvo, posebno za one koji spadaju u kategoriju nezaposlenih lica, kao i one koji rade u privatnom sektoru. Potrebno je hitno pripremiti predlog – paket mjera za pomoć svim ugroženim stanovnicima opština na sjeveru Crne Gore…”, kazao je između ostalog u jutrošnjem uključenju uživo na TV Vijesti potpredsjednik opštine Marko Lalević.

Kompletan razgovor u nastavku…

TV Vijesti: Kakva je epidemiološka situacija u Beranama?

Marko Lalević: Po informacijama koje sam dobio iz Opšte bolnice Berane od dr Milovana Živkovića, načelnika Infektivnog odjeljenja, klinička situacija u našem gradu je trenutno dobra, na bolničkom liječenju imamo samo dva pacijenta koji su stabilnog zdrastvenog stanja, na kućnom lečenju je 4 ljudi, svih ovih 6 potrvrđenih slučajeva korone virusa je iz opštine Andrijevica. U opštini Berane za sada nema nijedan potvrđeni slučaj i nadamo se da će tako i ostati. Što se tiče epidemiološke situacije po informacijama koje sam dobio od direktorice Doma Zdravlja doktorke Zuhre Hadrović, za vikend nije bilo novotestiranih i sumnjivih slučajeva. Na teritoriji opštine Berane u samoizolaciji, odnosno pod zdravstveno sanitarnim nadzorom nalazi se 219 naših građana. Mislim da se svi naši građani dosta dobro i disciplinovano pridržavaju mjera Nacionalnog koordinacionog tela i preporuka Vlade Crne Gore, a vjerujem da se i svi koji su u samoizolaciji ponašaju odgovorno i da ćemo izdržati tako koliko god bilo potrebno da sačuvamo sebe i naše porodice i sve stanovnike naše opštine do kraja epidemije.

TV Vijesti: Nakon registrovanja prvog slučaja virusa korana u beranskoj bolnici dio ljekara iz Berana je preusmjeren u Andrijevicu. Da li Berane ima dovoljno ljekara i opreme na raspolaganju?

Marko Lalević: Poznato je da je Berane određeno za regionalni centar na severu Crne Gore za prihvat i liječenje bolesnika zaraženih korona virusom. To znači da će građani Bijelog Polja, Rožaja, Plava, Andrijevice, Gusinja i Petnjice, odnosno 138.000 građana sjevera biti upućeno na Opštu bolnicu Berane i naše infektivno odjeljenje na čelu sa dr Živkovićem. Iz više izvora znam da su preduzete sve zaštitne i propisane mJere kao nikad do sada i stvarno treba pohvalite sve zdravstvene radnike u našem gradu i odati im veliko priznanje za sve do sada što su uradili. Već decenijama unazada Beranski doktori su bili najbolji i u Crnoj Gori i šire tako da trenutno imamo dovoljno dobrih ljekara da odgovore svim zdravstvenim potrebama građna i od virusa korone i ostalih zdravstvenih problema. Za svaki slučaj tu su u rezveri i doktori opšte bolnice u Bijelom Polju ako bude trebalo da priskoče u pomoć a svi se nadamo da neće biti potrebe za tim.

TV Vijesti: Šta je sve Opština Berane uradila kako bi zaštitila građane od širenja virusa korona? Kakvi su planovi za naredne dane? Jesu li organizovane sve dežurne službe?

Marko Lalević: Kao i uvijek do sada kad god je bilo najteže državi Crnoj Gori sve vlasti i sve vlade u njenoj istoriji su se tada oslanjali na Berane i Vasojeviće, zna to i Vlada Crne Gore koja nas je i odredili za regionalni centar na sjeveru, a uvek nas zaboravi kad se dijele sredstva u kapitalnom budžetu, ali to je neka druga tema. Opštinskim tim za zaštitu i spašavanje na čelu sa predsednikom opštine Dragoslavom Šćekićem na više do sada održanih sastanaka preduzeo je sve mjere, i naredbe Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tela Crne Gore. Opština Berane je odmah u cilju sprečavanja širenja epidemije korana virusa skoro većinu zaposlenih poslala svojim kućama, organizovala dežurne službe sa minimum zaposlenih, jedino su svi rukovodioci obavezni da svaki dan dolaze na posao, rad građanskog biroa je ograničen na skraćeno vrijeme od 09-12, jedine službe koje rade u punom kapacitetu su Sekretarijat za inspekcijske poslove, Komunalna policija, DOO „Komunalno“, DOO „Vodovod i kanalizacija“, DOO Agencija za investicije i razvoj i Služba zaštite i spašavanja koje imaju pune ruke posla i zajedno sa doktorima i medicinskim osobljem zaslužuju zahvalnost i poštovanje svih naših građana. Gradske i prigradske ulice se svakodnevno peru i dezinfikuju od strane Komunalnog preduzeća i Službe zaštite i spašavanja. Predloženi su i prostori za karantin Nacionalnom koordinacionom timu, a moramo i da se zahvalimo vlasniku Hotela Berane, koji je već ustupio hotel za korišćenje doktorima i medicinskom osoblja do kraja epidemije.

TV Vijesti: Šta poručujete Berancima i ostalim građanima?

Marko Lalević: Našim Berancima i svim građanima Crne Gore poručujem da izdrže još ove dve ključne nedelje, da ostanu kući, onima koji su u samoizolaciji i karantinu da se ponašaju odgovorno, da svi zajedno poštujemo preporuke Instituta za javno zdravlje, nije se smjelo pustiti da neki građani iz inostranstva nekontrolisano i bez određivanja karantina odu svojim kućama, danas ne bi imali slučaj Tuzi i Andrijevicu, ali biće vremena za kritike. Poslao bi i poruku Vladi Crne Gore da se mi više plašimo ekonomskih posledica po stanovništvo i opštine na severu Crne Gore, posebno onih koji su nezaposleni, koji rade u privatnom sektoru, ugostiteljstvu, samostalne zanatlije, privrednike i sve ostale, i da Vlada hitno pripremi predlog „paket“ mjera za pomoć svim ugroženim stanovnicima opština na sjeveru Crne Gore, ako je moglo da se odvoji više destina miliona eura SKI centre i za nebitnu i preskupu pasarelu u Mojkovcu – 1,5 miliona evra, može i za osiromašeni narod svih opština na sjeveru Crne Gore.