„Karavan dobrih poslovnih prilika“ i ministarka Dragica Sekulić predstavili su u Beranama programe podrške privredi Ministarstva ekonomije. Prezentacija programa podrške beranskim privrednicima je održana u sali Skupštine, a karavan su otvorili ministarka Sekulić i predsjednik opštine Dragoslav Šćekić.

Predsjednik Šćekić se zahvalio predstavnicimaministarstva na dolasku u Berane i prilici da direktno privrednicima obrazlože mjere za stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta i kreiranje novih radnih mjesta. Predsjednik je govorio i o mjerama koje preduzima Opština, uslugama koje pruža Regionalni biznis centra i biznis zoni Rudeš, koja će postati prva strateška biznis zona od strateškog značaja u Crnoj Gori.

Ministarka Sekulić je govorila o programima podrške  programa podrške koje realizuje Ministarstvo ekonomije i Sekretarijat za razvojne projekte. Od uredbe o podsticanju direktnih investicija preko različitih programa pružanjem podrške u oblasti klastera, unapređenja tehnologije u proizvodnim preduzećima i programa koji se odnose na konsultativne i savjetodavne usluge malim i srednjim preduzećima. Istakla je da je današnja prilika bila izuzetno dobra da se razgovara direktno sa privrednicima.

Nakon predstavljanja mjera u diskusiju su se uključili i beranski privrednici koji su u velikom broju pokazali interesovanje za današnji sastanaka i programe podrške.

Predsjednik Šćekić i ministarka Sekulić sa saradnicima su potom obišli Regionalni biznis centar, biznis zonu Rudeš i Rudnik mrkog uglja. Gospođa Sekulić se zahvalila predstavnicima RBS i Rudnika, navodeći da se tu preduzeća pred kojima je dobra perspektiva i da a tek u narednom period možemo očekivati njihovu punu aktivnost. Navela je i da će predstavnici Ministarstva u narednom periodu češće boraviti u Beranama kako bi unaprijedili lokalni ekonomski ambijent.  Direktor rudnika Uglješa Vučinić je naveo da Rudnik uglja u Beranama danas zapošljava preko 150 radnika, da ostvaruje proizvodnju na mjesečnom nivou oko 5.000 tona i da je već neko vrijeme u projektima izrade mehanizovanog otkopavanja u rudniku uglja u Beranama, čime se planira da povećati proizvodnju i broj zaposlenih.

Vučinić je naveo da su u odnosima rudnika, Vlade i lokalne samouprave najvažnija tri pitanja. To su pitanje  nastavka dugogogodišnje saradnje sa Elektroprivredom Crne Gore po pitanju ugovora o isporuci uglja, druga stvar je poseban tretman poreza i doprinosa zaposlenih rudara koji rade u jamskoj eksplotaciji 200 metara ispod zemlje i treća stvar koja je od vitalnog značaja jeste da se zajedno sa Vladom Crne Gore i lokalnom samoupravom pokuša izgradnja  termo-energetskog objekta u Beranama, koji bi značio najviše za sjeverni region.

print