„Mreža od 40 volontera opštinskog Volonterskog dostavnog servisa nesmetano funkcioniše i na usluzi je građanima iz rizične grupe – samohrane osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici i nemoćne osobe kojima je zbog novonastale situacije – pojave i širenja koronavisura u Crnoj Gori, pomoć najpotrebnija. Za najugroženije stanovnike Opština je obezbijedila jednokratnu pomoć“, kazao je Zoran Jojić, savjetnik u Službi predsjednika opštine, u izjavi za centralni Dnevnik na prvom programu RTCG.

JOJIĆ: Volonteri Opštine stižu i do najudaljenijih sela

Opština Berane je 23. marta formirala Volonterski dostavni servis za podršku sugrađanima iz rizične grupe stanovništva kroz nabavku i dostavu namirnica i ljekova.

„Podsjećamo da su rizične grupe stanovništva stariji od 65 godina, nemoćne osobe i hronični bolesnici. Podršku za jedan broj sugrađana iz takve kategorije već obezbjeđuje Crveni krst“, rekao je Jojić.

40 volontera čine zaposleni u lokalnoj samoupravi, kao i jedan broj građana koji su se priključili opštinskom Volonterskom servisu.

„Oko 150 porodica je do sada posredstvom Volonterskog servisa obuhvaćeno. Pored gradskog područja obuhvaćeno je i seosko. Stižemo do sela poput Šekulara, Police, Štitara… Sve navedene aktivnosti realizuju se na neprofitnoj, dobrovoljnoj osnovi i na osnovu solidarnosti sa građanima. Da stariji građani sve ozbiljnije shvataju zabranu napuštanja domova pokazatelj je povećan broj poziva kol centru Opštine Berane”, objasnio je on.

On je podsjetio da Opština Berane pored toga svakodnevno pomaže najugroženije sugrađane u hrani i higijeni, kao i da „nastavlja da daje doprinos u borbi protiv širenja koronavirusa u Crnoj Gori, a sve u skladu sa naredbama i preporukama NKT.“

„Lokalna samouprava na čelu sa predsjednikom opštine Dragoslavom Šćekićem, pored svih preuzetih mjera u cilju sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom, od određivanja eventualnog karantina, preko dezinfekcije grada, vodi računa i o ostalim sugrađanima svakodnevno pomažući najugroženije“, navodi Jojić i dodaje:

“Značajno smo ojačali kadrovske kapacitete našeg kol centra, tako da su naše kolege konstantno na vezi sa sugrađanima kojima treba pomoć. Ponosni smo na to kako su Beranke i Beranci reagovali u ovoj situaciji i apelujemo na njih da tako nastave“, poručuje.

Podsjetio je da je telefonski centar dostupan građanima 24 sata za sve informacije.

Brojevi telefona su 080 051 051 (besplatan broj) i 068 896 983 (mobilni broj). Od ponedeljka do petka oba broja su u funkciji, dok je subotom i nedeljom dostupan za pozive broj moblnog telefona! Mejl je: opstinaberane@t-com.me.

Pozivanjem kol centra Opštine Berane građani mogu da se informišu i o svim poslovima iz nadležnosti lokalne uprave i lokalnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština Berane.

Apelovao je još jednom na sve sugrađane, u ime lokalne uprave, da se pridržavaju preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti u cilju sprečavanja širenja pandemije

“Na kraju posebno Opština Berane izražava podršku i veliku zahvalnost našim zdravstvenim radnicima, opštinskoj Službi zaštite i spašavanja, Upravi policije, Komunalnoj policiji, Vodovodu i kanalizaciji i Komunalnom preduzeću, koji sebe nesebično daju u zaštiti zdravlja i bezbjednosti naših građana”, zaključio je savjetnik u Službi predsjednika na kraju.