Četvrti NVO EKSPO – Sajam nevladinih organizacija, koji je okupio 39 izlagača iz Crne Gore, održan je proteklog vikenda u Beranama.

sajam nvo berane
Foto: Radio Berane

U svom obraćanju u ime lokalne uprave, savjetnik predsjednika opštine Zoran Jojić je istakao da je na teritoriji naše opštine registrovano oko 160 nevladinih organizacija, kao i da se opštinskim konkursima izdvaja i do 30 hiljada evra za finansiranje njihovih programa. Naveo je i da pored resornog sekreterijata, tu je i Savjet za saradnju sa NVO, kao nadležno tijelo.

„Opština Berane je realizovala mnoštvo projekata iz fondova Evropske Unije, koji su bitno unaprijedili naše ljudske, infrastrukturne i tehničke potencijale. Pored ovih projekata, partneri smo sa nevladinim organizacijama na nekim projektima a sproveli smo zajedno mnoštvo kampanja, promocija i akcija“, kazao je Jojić i dodao da smo svjedoci da je u proteklom periodu urađeno mnogo u cilju ostvarenja potreba i interesa građana i ukupne demokratizacije društva u saradnji ili uz podršku NVO sektora.

berane sajam nvo

Otvarajući Sajam, direktorica Centra za razvoj nevladinih organizacija Ana Novaković je pohvalila saradnju sa Opštinom Bereane, naglasivši da su uvijek nailazili na otvorenost i podršku naše lokalne uprave tokom svog rada.

„Ovo je četvrti sajam ove vrste koji je u prethodnim godinama okupio građane i aktiviste civilnog društva u Podgorici, Budvi i Bijelom Polju. Ovogodišnji sajam u Beranama okupio je organizacije civilnog društva pod motom Duh aktivizma„, objasnila je Novaković.

Sajam je prilika, po njenim riječima, da se poboljša i poveća vidljivost aktivnosti organizacija civilnog društva (OCD) i prikaže njihova uloga u demokratskim procesima.

„Svjesni smo da mi, u nevladinom sektoru, uslijed svakodnevnih obaveza i aktivnosti, nekada neopravdano zanemarimo širu javnost, a prvenstveno građane koji ne dobijaju redovne informacije o našem radu i djelovanju, tako da je ovaj dan prilika da se vide naši rezultati“, navela je direktorica CRNVO.

berane sajam nvo

Marija Hajduković, generalna direktorica Direktorata za dobru javnu upravu i djelovanje nevladinih organizacija, naglasila je da će sajam u značajnoj mjeri osnažiti partnerstvo između države i nevladinih organizacija.

„Ministarstvo javne uprave u crnogorskom nevladinom sektoru vidi snažnog partnera. Naše aktivnosti su u proteklom periodu bile uspjerene na stvaranju kvalitetnijih uslova za rad NVO“, rekla je Hajduković i objasnila da je finansijska podrška iz budžeta u prethodnoj godini bila na nivou od 4,4 miliona evra za finansiranje projekata i programa NVO u oblastima od javnog interesa.

sajam nvo berane

Ovaj događaj je jedna od aktivnosti Resursnog centra za organizacije civilnog društva u Crnoj Gori, koji je zajednički projekat Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) i njihovih partnera.