Jedanaesta međunarodna Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“ otvorena je danas svečano u Beranama. Na ceremoniji otvaranja govorili su prof. dr Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova, Peter Sijarto, ministar vanjskih poslova Mađarske, Fiona Mekluni, stalna koordinatorka sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, i Dragoslav Šćekić, predsjednik opštine Berane.

IMGL3637

Ministar Darmanović je pozdravljajući prisutne, iskazao zadovoljstvo što je kuća vojvode Vukovića već jedanaesti put kuća mladih diplomata iz različitih krajeva svijeta koji će, baš u Crnoj Gori, imati priliku da unaprijeđuju svoja znanja i razmijene mišljenja o ulozi i značaju diplomatije u očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti, prevazilaženju kriza i razvijanju novih modela ekonomske, političke i bezbjedonosne saradnje na međunarodnom planu.

„Dozvolite da podsjetim da smo 2008. godine,  kada smo organizovali prvu Ljetnju školu za mlade diplomate,  imali predstavnike devet država. Danas možemo biti ponosni na činjenicu da je školu do sada uspješno pohađalo 500 polaznika iz 65 država“ ,kazao je ministar i ukazao na još jedan važan segment današnjeg okupljanja u Beranama.

„Ove godine navršava se 90 godina od smrti Gavra Vukovića, čije ime nosi naša škola za mlade diplomate a koji predstavlja jedno od najznačajnijih imena  crnogorske diplomatije u periodu njene nezavisnosti“, naglasio je.

IMGL3653

Ministar vanjskih poslova Mađarske Petere Sijarto se zahvalio predsjedniku Šćekiću na gostoprimstvu i izrazio zadovoljstvo što je pored Podgorice ovoga puta imao priliku da posjeti i Berane. U nastavku se osvrnuo na proces evropskih integracija u zemljama zapadnog Balkana ističući njihov značaj i važnost.

IMGL3668

Fiona Mekluni, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, kazala je da danas ovdje simbolično započinjemo novu deceniju diplomatije.

„Prije jedanaest godina, UNDP i Ministarstvo vanjskih poslova udružili su snage da osnuju Ljetnju školu za mlade diplomate, zajedno sa svojim partnerima iz Opštine Berane. Sve je započelo kao skroman poduhvat sa namjerom snaženja diplomatskih odnosa, stvaranja mreže diplomata širom svijeta i stavljanja Crne Gore na globalnu diplomatsku mapu. A danas možemo sa ponosom da istaknemo da je ova Ljetnja škola prešla sve granice i prevazišla sva početna očekivanja. Istinski je postala prepoznatljiva u svakom kutku svijeta“, podvuka je predstavnica UNDP i dodala da je posebno raduje podatak da u diplomatiji ima sve više žena.

IMGL3692

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić je kazao da mjesto na kojem se danas nalazimo, lik i djelo vojvode Gavra Vukovića obavezuju sve nas, posebno mlade naraštaje da sa posebnom dozom volje, želje i htjenja budu dio ove škole, na koju smo posebno ponosni iz prostog razloga što sve ono što je vojvoda Gavro ostavio kao neizbrisiv trag i danas predstavlja nezaobilazno štivo i pouku na koji način se stvaraju i ostavljaju djela u “korist roda svoga“.

„“Memoari“ koje nam je ostavio prvi ministar spoljnjih poslova u Vladi Crne Gore  Gavro Miljanov Vuković pripadaju najužem krugu najdragocjenije i najbolje memoarske literature. Nezaobilazno ime svoje epohe i u današnjem vremenu predstavlja podstrek, ali i izazov da polaznici ove škole sa onim istim žarom, znanjem i ljubavlju pronose ime, ugled i slavu svoje države“, istakao je predsjednik.

„I ova, i slične manifestacije predstavljaju još jednu priliku da ponovimo nedvosmislen stav i pošaljemo jasnu poruku i sa ovog mjesta, a to je da Berane i Crna Gora čvrsto ostaju na evropskom putu. Našoj državi bilo je i ostaće mjesto u savremenoj porodici evropskih društava. Evropska Unija i članstvo u njoj nemaju alternativu“, zaključio je na kraju.

Ljetnju školu, koja će trajati od 2. do 8. jula 2018. godine, organizuju Ministarstvo vanjskih poslova uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, a među polaznicima su mlade diplomate iz preko 30 zemalja svijeta. Centralna tema ovogodišnjeg programa je Uloga i važnost diplomatije u vrijeme (dez)integracija – Doprinos globalnom miru i bezbjednosti, a predavači su istaknute crnogorske diplomate, predstavnici stranih ambasada u Crnoj Gori, profesori i eksperti iz različitih oblasti spoljne politike.

 

print