Izložbom  slika akademskog slikara Rada Vujačića , u organizaciji Centra za kulturu 3. jula 2021. godine u Spomen kući vojvode Gavra Vukovića, počelo je i Beransko kulturno ljeto – 2021.

 Ovu značajnu kulturnu manifestaciju,  bogatog sadržaja, koja traje već 42. godine, kao i izložbu slika Rada Vujačića, zvanično je otvorio predsjednik Opštine Berane Tihomir  Bogavac, koji je između ostalog rekao:

  „Sa nadom i vjerom da će svako od vas pronaći i ispratiti neki od programa koji odgovara vašim ličnim afinitetima, da ćete uživati u sadržajima Beranskog kulturnog ljeta, sa pozicije Predsjednika opštine, mogu da kažem da ćemo i ubuduće svesrdno podržavati naše javne ustanove, koje su pokazale da se u sinergiji prave najljepši sadržaji i programi. A kultura kao jedan od najvažnijih segmenata života, svakako zaslužuje našu pažnju. Kako je napisao Andre Marlo „Kultura je zbir svih vidova umjetnosti, ljubavi  i misli, koji već vjekovima omogućavaju čovjeku da se osjeća slobodnijim“. Zato smo i ovo Beransko kulturno ljeto koncipirali kao zbir svih umjetnosti, sa željom da uživate u istim. Neizmjerno mi je zadovoljstvo da izložbu slika akademskog slikara Rada Vujačića, (o čijem djelu su govorili istoričari umjetnosti) i zvanično proglasim otvorenom ! Ovo je prvi u nizu programa Beranskog kulturnog ljeta, pa na taj način, otvaranjem ove izložbe, proglašavam otvorenim i Beransko kulturno ljeto -2021. Uživajte u slikama i likovnoj umjetnosti, pozorištu, muzici, književnosti,istoriji, sportu i svemu onom što vam nudimo kroz sadržaje Beranskog kulturnog ljeta“-istakao je predsjednik Bogavac.

  Autor izložbe Rade Vujačić, zahvalio se na gostoprimstvu, počastvovan što je upravo njegovom izložbom otvorena ova zanačajna manifestacija, obraćajući se prisutnima  kazao je : „ Ove slike koje vidite večeras, nastale su u periodu od tri godine. Gomilale su se u meni još od djetinjstva i znao sam da će te predstave jednom biti prikazane. Ribe, sove, gavrani,  drveće, kao i razni predmeti nežive prirode, to je sve ono što me zaista okruživloi što se nalazi u sredini iz koje dolazim. Materijalno spiritualno, postoji gotovo na svakoj slici, to je zapravo ono što je fuzija u ovom mom nadrealnom svijetu. I na kraju možda i sami nađete neku vašu priču na ovoj slici, pa je na taj način i duhovno prisvojite“- kazao je Vujačić.

Umjetničku kritiku, koju je napisala Marija Saičić- istoričarka umjetnosti, pročitala je Maja Lutovac  iz Centra za kulturu, koja je i vodila program.