Ljubitelji umjetnosti imaju priliku da u Spomen kući Vojvode Gavra Vukovića pogledaju izložbu umjetničkih radova koji su nastali na osmoj Međunarodnoj likovnoj koloniji „Berane 2019“.

Otvorena izložba radova sa 8. Međunarodne likovne kolonije

U Spomen kući otvorena je izložba „Berane 2019“, na kojoj su predstavljeni radovi sa ovogodišnje likovne kolonije.

Međunarodna kolonija trajala je od 21. do 28. jula i okupila je akademske slikare i vajare iz Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Litvanije i Kine.

Otvorena izložba radova sa 8. Međunarodne likovne kolonije

Na otvaranju izložbe, kojoj su prisustvovali predsjednik opštine Dragoslav Šćekić i predsjednik SO Berane Novica Obradović, govorio je Irvin Masličić, urednik likovnih programa. On je istakao da su učesnici kolonije, svako sa svojom likovnom poetikom, osobenošću i stilom, ostavili  djela koja su ugradili u mozaik likovnog fundusa Centra za kulturu.

„Naš fond sada broji 140 umjetničkin djela, a njihovi autori su značajni umjetnici iz Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Frencuske, Turske, Poljske, Litvanije, Rusije, Kine, Libana i Indije“, kazao je Masličić.

Otvorena izložba radova sa 8. Međunarodne likovne kolonije

Prisutnima se u ime učesnika ovogodišnje kolonije obratio Mirko Dragović, koji se zahvalio kolektivu Centra za kulturu na čelu sa direktorkom Slobodankom Ivanović, na uspješnoj organizaciji, kao i na mogućnosti da u predivnom ambijentu sela Kaludra stvaraju nova umjetnička djela.

Otvorena izložba radova sa 8. Međunarodne likovne kolonije

Pored njega, na ovogodišnjoj koloniji učestvovali su akademski slikari Lena Hvičija, Kostin Brateanu, Nataša Petejčuk, Ajla Dizdarević, Ana Šćekić i Irvin Masličić, kao i vajari Luka Radojević, Liu Jang, Žang Song Tao i Song Min Čang, predsjednik i članovi Saveza za međunarodni vajarski simpozijum ( ISSA ). Podsjećamo da je Centar za kulturu član pomenute organizacije od janura ove godine.

Organizator osme Međunarodne likovne kolonije je JU „Centar za kulturu“, pod pokroviteljstvom Opštine Berane i Ministarstva kulture.

print