Izložba slika i crteža istaknutog crnogorskog slikara Naoda Zorića biće otvorena večeras u 20.00 časova u spomen kući vojvode Gravra Vukovića. Izložbu će otvoriti predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić.

naod zorić berane

Naod Zorić je rođen 1968. u Đurđevića Tari, u Crnoj Gori. Diplomirao je 1993. na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsek slikarstvo, u klasi profesora Dragana Karadžića, a dve godine kasnije završio je postdiplomske studije na FLU u Beogradu kod profesora Radomira Reljića.

Po mišljenju stručne javnosti Zorić je jedan od najistaknutijih slikara srednje generacije. Njegovi radovi su jedinstvenog izraza i snažne emocije, pričaju priču o Crnoj Gori u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Izlagao je samostalno preko trideset puta u zemlji i inostranstvu, i dobitnik je brojnih nagrada. Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu predstavljena je i monografija „Naod“ koja prezentuje život i stvaralaštvo ovog autentičnog umetnika.

Zorićevi radovi nalaze se u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama. Živi i radi u Kolašinu.

naod zorić berane

Nakon jučerašnjeg otvaranja dvanaeste Ljetnje diplomatske škole „Gavro Vuković“, program 40. jubilarnog Beranskog kulturnog ljeta nastavlja se večeras izložbom Zorića.

Organizator izložbe je JU „Centar za kulturu“.