Prezentacija Programa za nezaposlena lica ZZZCG održana je danas u Beranama. Iznos bespovratne pomoći je od tri do 7,5 hiljada evra.

U Velikoj Sali SO Berane je u organizaciji Zavoda za zapošljavanje, a uz podršku Opštine Berane, održana promocija 3,5 miliona evra vrijednog Programa grantova za samozapošljavanje.

Na samom početku prisutnima koji su došli u velikom broju obratili su se predsjednik opštine Berane, Dragoslav Šćekić i direktor ZZZCG, Suljo Mustafić.

Predsjednik Šćekić je kazao da je Opština Berane uvijek otvorena i spremna na saradnju, kako na lokalnom, tako i državnom nivou, a sve u cilju unapređenja životnih uslova naših građana.

„Nezaposlenost je gorući problem, i karakterističan je za cijelu našu državu. Zbog različitih specifičnosti posebno je aktuelan na sjeveru Crne Gore. Zato i pozdravljamo svaki korak u pravcu stvaranja preduslova za otvaranje novih radnih mjesta. Svjesni smo važnosti svih dostupnih fondova, i u tom dijelu pružamo svoje maksimume kako bismo privukli što više sredstava za projekte, koji će omogućiti, prije svega, bolji život naših građana, a zatim i otvaranje novih radnih mjesta“, naglasio je predsjednik naše opštine.

Lokalna uprava je, kako je rekao, na usluzi svojim građanima, koji žele da pokrenu ili razviju svoj biznis.

„Regionalni biznis centar, Služba menadžera, Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj, Sekretarijat za investicije i projekte, zaposleni u Građanskom birou su u svakom trenutku spremni da pruže sve vrste pomoći, kako bi se premostile barijere, koje stoje na tom putu. Ovo je prilika da još jednom potvrdimo da je saradnja neophodna i od svih aktera prijeko potrebna. Svakako, izražavamo svoju zahvalnost našim partnerima, koji su dio ove priče, a posebno našim prijateljima iz Evropske Unije. I današnji skup je prilika da pošaljemo zajedničku poruku da ruka saradnje mora biti ispružena od svih aktera, u pravcu stvaranja preduslova za popravljanje standarda i kvaliteta života“, istakao je Šćekić.

Prema njegovim riječima lokalna uprava sve vrijeme ulaže i u edukaciju svojih kadrova kako bi i na taj način bila bliža građanima i pomogla u pravcu stvaranja povoljnog ambijenta za razvoj biznisa i preduzetništva.

„Drago nam je da smo sa Zavodom za zapošljavanjem, odnosno Biroom rada u Beranama već realizovali niz projekata, koji su bili izuzetno značajni za edukaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Vjerujem da će se ova početna saradnja nastaviti, dodatno intenzivirati, a sve u cilju što bolje dostupnosti građana od strane Opštine, sa jedne i Biroa rada, sa druge strane. Realizacijom zajedničkih projekata stvorićemo bolje uslove za zapošljavanje makar i kroz projekte, a ja vjerujem i nadam se i dugoročnim uspjesima na ovom polju“, zaključio je predsjednik Šćekić u svom obraćanju.

Direktor Zavoda, Suljo Mustafić je kazao da Vlada Crne Gore, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje posvećeno realizuju mjere i programe aktivne politike zapošljavanja, usmjerene ka povećanju zaposlenosti.

“S obzirom na zaostajanje u regionalnom razvoju, siromaštvo i odliv stanovništva i državne politike su okrenute sjevernim opštinama. Razvoj preduzetništva, samozapošljavanje i otpočinjanje sopstvenog biznisa prilike su za povećanje zaposlenosti u svim opštinama, ne samo na sjeveru države. U područnoj jedinici Berane je na evidenciji gotovo 5.000 nezaposlenih iz opština Berane i Andrijevica što daje stopu nezaposlenosti od preko 56 odsto. Upravo zbog veoma visoke stope dugoročno nezaposlenih lica od gotovo 80 odsto ali i podatka da je svaki sedmi nezaposleni iz kategorije mladih Berane je u fokusu svih naših aktivnosti”, naveo je Mustafić.

Građanima Berana i Andrijevice, mladima, ženama i dugotrajno nezaposlenima nastojimo da, kako je kazao, predstavimo mogućnosti za pokretanje sopstvenog biznisa.

“Cilj nam je da stvorimo novi poslovni ambijent. Svi zajedno moramo učiniti nešto konkretno kako bi se otvorila nova radna mjesta. Podsjetiću, Zavod je krajem prošle godine, počeo realizaciju 3,5 miliona eura vrijednog „Programa grantova za samozapošljavanje“, prvog direktnog granta iz fondova EU. U Prvom pozivu 135 lica je predalo zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava od tri do 7,5 hiljada eura. Evaluatori su pozitivno ocijenili 108 odnosno 80 odsto podnešenih zahtjeva”, objasnio je direktor Zavoda, najavljujući ujedno da će krajem marta tekuće godine biti objavljen drugi Javni poziv za dođelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje.

“Upravo na ovim, promotivnim info sesijama, svim nezaposlenim licima sa evidencije omogućavamo da na vrijeme dobiju sve detaljne informacije: o uslovima učešća, neophodnoj dokumentaciji koja se prilaže uz zahtjev za učešće u programu, rokovima, pravima i obavezama korisnika. U drugom pozivu – priliku da se prijave imaće nezaposleni koji su na evidenciji Zavoda najmanje 4 mjeseca na dan objavljivanja Poziva, sa naglaskom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene. Svi koji budu imali dobar biznis plan sa dobrom idejom mogu se nadati bespovratnoj pomoći od 3 do 7,5 hiljada evra”, istakao je Mustafić I dodao da svi koji su zainteresovani da pokrenu sopstveni biznis, mogu da se informišu u birou rada u Beranama, kao i na sajtu Zavoda.

“Sve aktivnosti koje realizujemo u cilju unapređenja preduzetništva mogu dati pun efekat samo uz tijesnu saradnju sa lokalnim samoupravama. Od njih, između ostalog očekujemo da će svojim sugrađanima obezbijediti pomoć u izradi biznis planova”, podvukao je na kraju.

Na pitanja prisutnih u nastavku su odgovrali pomoćnica direktora ZZZCG i koordinatorka programa, Svetlana Krgović, pomoćnik direktora koja je ujedno i coordinator za izvještavanje, David Perčobić, kao i koordinatorka samog projekta, Alma Mahmutović.