Najbolji mladi recitatori iz devetnaest crnogorskih opština, njih 55, pobjednici školskih i opštinskih takmičenja, nastupili su  u Centru za kulturu u Beranama, na šestoj Državnoj smotri recitatora.

tekst

Otvarajući ovu manifestaciju, Novica Obradović, predsjednik SO Berane istakao je da naša lokalna samouprava veliku pažnju poklanja mladim talentovanim ljudima i da zato Državnu smotru recitatora podržavaju od prve godine postojanja.

„Uz najljepše odabrane stihove, mladost i talenat, danas nam činite čast svojim prisustvom. Želim da se prijatno osjećate u našem gradu, da uživate tokom boravka, uz poeziju koju ćete dijeliti sa nama, da budete uspješni i da  sa najljepšim emocijama odete iz Berana, ali i da nam opet dođete“, poručio je predsjednik Skupštine učesnicima smotre iz drugih gradova.

Žiri u sastavu Dragan Račić, glumac CNP – a, Ljerka Petković, profesorica književnosti i Velimir Ralević, književnik odabrali su najbolje u tri kategorije.

U kategoriji od prvog do petog razreda osnovne škole, prvo mjesto je osvojila Ivona Garčević iz Nikšića, drugo Uma Duraković iz Bara, dok je treći bio Marko Kašćelan sa Cetinja.

Petar Vlahović iz Podgorice osvojio je prvu nagradu u kategoriji srednjeg uzrasta, od šestog do devetog razreda. Drugu nagradu podijeli su Luka Samardžić iz Kotora i Darinka Đukić iz Andrijevice. Nikšićanki Anđeli Milović pripala je treća nagrada.

U kategoriji srednjih škola prva nagrada otišla je u ruke Sofije Savić iz Pljevalja. Drugu nagradu osvojila je Šejla Huremović iz Petnjice, a treću Danilo Ševaljević iz Tivta.

Pored diploma koje su dobili svi učesnici smotre, najboljim recitatorima uručene su  novčane nagrade i knjige.

tekst

U programu koji je vodila Gorica Ćulafić, urednica kulturno-umjetničkih programa nastupili su učenici OŠ „Radomir Mitrović“, Škole za osnovno muzičko obrazovanje i polaznici JPU „Radmila Nedić“.

Organizator šeste Državne smotre recitatora je JU Centar za kulturu, pod pokroviteljstvom Opštine Berane i Ministarstva kulture.