IV Međunarodni festival glumaca, pjevača i zabavljača ,,Limsko srce“, otvoren je juče u ulici Mojsija Zečevića u Beranama. Na ovoj svečanoj ceremoniji, upriličen je i maskenbal na kom su djeca mogla da pokažu svoju kreativnost i maštovitost.

U ime Opštine Berane koja je i pokrovitelj ove manifestacije Festival je zvanično otvorenim proglasio Sekretar Sekretarijata za sport, kulturu i NVO, Zoran Jojić, koji je između ostalog rekao ,,Pozorišna pismenost za djecu je jako važna jer otvara mogućnost za davanje smisla svijetu koji nas okružuje. Izrazio je radost što lokalna uprava ovom manifestacijom pažnju i vrijeme posvećuje upravo najmlađima. Tokom dana Festivala biće izvedeno šest pozorišnih predstava za djecu nižih razreda svih osnovnih škola sa područja opštine, kao i za mališane iz JPU ,,Radmila Nedić“ i korisnike Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju“.

U programu koji je vodila Gorica Ćulafić, animatorka kulturnih programa, nastupio je i igrom i pjesmom razigrao mališane Radojica Stanković, popularni Šanta Panta, koji je prije četiri godine inicirao ovaj Festival.

Žiri u sastavu Gorica Ćulafić, Irvin Masličić, Velimir Ralević, Snežana Milić i Maja Garović odabrao je najbolje maske i kostime. Saopštavajući odluke žirija Gorica Ćulafić je rekla ,,Radosna povorka mašte, kreativnosti i dječije radosti, defiluje danas našim gradom i uvodi nas u svijet čarolije i pozorišta koji će se od 16 – 19.10.2017. odvijati na sceni Centra za kulturu u okviru Festivala ,,Limsko srce“.

Prvu nagradu na maskenbalu dobio je Luka Jovanović, učenik OŠ ,,Vukašin Radunović“, drugo mjesto osvojila je Milica Raković iz OŠ ,,Lubnice“, a trećeplasirani je Milisav Šćekić iz OŠ ,,Vladislav R. Korać“ iz Štitara. Za najmaštovitiju kreaciju nagrađena je Nikolina Barjaktarović, učenica OŠ ,,Radomir Mitrović“, najsimpatičnija ekipa bila je iz OŠ ,,Vuk Karadžić“. Najviše emocija izazvala je grupa djece iz Dnevnog centra koji su dobili nagradu za doprinos Festivalu, a maleni Mihailo Babović iz iste ustanove nagrađen je za kreativnost. Za najbolju kolektivnu masku i kostim nagrađeni su mališani iz JPU ,,Radmila Nedić“ za grupnu masku ,,Šantavi karneval“. Djevojčica Nora Obradović iz iste ustanove dobila je nagradu za originalnost.

U terminu od 17 sati prvog dana Festivala na sceni Centra za kulturu izvedena je pozorišna predstava ,,Kapetan Džon Piplfoks“. Sjajna glumačka ekipa iz Petrovca na Mlavi iz Kulturno- prosvetnog Centra odigrala je ovu predstavu po tekstu Duška Radovića a u adaptaciji i režiji Aleksandra Saše Volića. Pozorište ,,Bata Bulić“ priredilo je mnogo radosti učenicima Osnovnih škola ,,Vuk Karadžić“ , ,,Radomir Mitrović“ i ,,Vukašin Radunović“.

Danas su na programu Festivala dvije pozorišne predstave, u 11 sati Kotorski festival ,,Kako rastu veliki ljudi – Njegoš za djecu“ , a u 17 časova predstava OŠ ,,Radomir Mitrović“ ,,April u Beogradu“.

Galerija „Limsko srce“ 2017.