Saradnja Regionalnog biznis centra, Univerziteta Saksion iz Enshedea i NVO „CRII“ iz Podgorice nastavljena je studijskom posjetom grupe studenata iz Holandije Beranama.

Holandski studenti u službi beranske privrede

Posjeta je dio redovnog studijskog programa tokom kojeg studenti rade na konkretnim zadacima ispitivanja tržišta u saradnji sa preduzećima u inostranstvu. Tokom boravka u Beranama, studenti su radili na konkretnim zadacima, kao što je ispitivanje mogućnosti izlaska na evropsko tržište i unapređenje proizvodnje za beranska preduzeća MIT, „Intertehna – sirara Stanković“ i Desetka.

Nakon terenske posjete i izrade plana poslovne podrške, studenti su svoje nalaze podijelili sa predstavnicima preduzeća. Preporuke se naišle na pozitivnu reakciju i privrednici su istakli da je ovakav vid poslovne podrške koristan, kao i da su studenti pristupili projektima na izuzetno detaljan i profesionalan način. S obzirom na ograničene ljudske resurse, preporuke koje su naše firme dobile od studenata će biti od koristi, posebno u smislu definisanja razvojnih politika preduzeća u svijetlu pridruživanja evropskom tržištu.

Holandski studenti u službi beranske privrede

Po završetku studijske posjete, studentima su uručeni sertifikati o učešću u projektu regionalnog ekonomskog razvoja kroz pružanje podrške za razvoj biznisa za lokalne preduzetnike. Sertifikate su uručili Nebojša Babović, direktor RBC; Džek Bajzen profesor na univerzitetu Saksion i Siniša Nadaždin, direktor NVO „CRII“. Učesnike projekta je ispred Opštine Berane pozdravio menadžer Vladimir Đaković koji se studentima zahvalio na dolasku i poželio nastavak saradnje univerziteta i RBC u interesu podizanja kapaciteta lokalne privrede.

U narednom periodu se očekuje potpisivanje memoranduma o saradnji između RBC i Univerziteta Saksion, kako bi studentske prakse i poslovna podrška preduzećima na sjeveru Crne Gore postali stalna aktivnost.