Tradicionalnim svečanim loženjem badnjaka, kojim se najavljuje najveći hrišćanski praznik Božić, hiljade pravoslavnih vjernika okupljenih oko manastira Đurđevi Stupovi proslavili su Badnje veče.

Hiljade vjernika na nalaganju badnjaka kod manastira Đurđevi Stupovi

Badnjake je, uz prisustvo predstavnika Opštine Berane na čelu sa predsjednikom opštine Dragoslavom Šćekićem, blagoslovio episkop Budimljansko – nikšićki G. Joanikije, rekavši da se u ovoj božićnoj noći vjerni narod okuplja oko svetinja kako bi se poklonio Bogomladencu Hristu i proslavio silazak Boga u ovaj svijet.

„Nalažući ove sveštene badnjake pred našom sabornom svetinjom Đurđevi Stupovi sabiramo se oko kolijevke Bogomladenca Hrista. Sabiramo se oko ovoga blagoslovenog ognja koji je slika naše svete vjere. Proslavljamo rođenje i naše spasenje radujući se Hristu, kao što su slavili Nemanjići koji su i podigli ovaj drevni manastir“, naglasio je vladika Joanikije.

Hiljade vjernika na nalaganju badnjaka kod manastira Đurđevi Stupovi

On je kazao da treba gajiti jedinstvo u vjeri, nadi i dobroti, njegujući slogu u porodici i domu.

“Ove godine u naročitim prilikama pripremali smo se za rođenje Hristovo, izražavajući neslaganje sa bezakonjem nad našom crkvom, odnosno sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti koji doživljavamo kao udar na pravoslavlje i gaženje vjere“, istakao je episkop Joanikije.

Naveo je da je narod pokazao hrišćanski otpor u borbi za pravdu zajedništvom, slogom i istinom.

„Blagodarimo našem narodu koji je pokazao veliku ljubav prema svojim svetinjama, prema svojoj vjeri. Neka Hristovo rođenje donese mir i radost svakoj porodici. Želim svima ohrabrenja, zdravlja i napretka“, poručio je vladika.

On je istakao da se nakon proslave Božića nastavlja mirna borba protiv spornog zakona, a da će sveštenici obavještavati vjerni narod o narednim terminima okupljanja.

Hiljade vjernika na nalaganju badnjaka kod manastira Đurđevi Stupovi

Na kraju je priređen veličanstven vatromet.

Hiljade vjernika na nalaganju badnjaka kod manastira Đurđevi Stupovi

Svečanom nalaganju badnjaka prethodila je molitvena litija ulicama grada.