„Građanski sat“ posvećen promociji vojnog poziva, dobrovoljnog služenja vojnog roka, kao i obrazovanja na vojnim akademijama održan je danas u velikoj sali SO Berane.

tekst

Ministarstvo odbrane, u saradnji sa Opštinom Berane, danas je našem gradu predstavilo projekat „Građanski sat“, u okviru kojeg su mladim ljudima prezentovane prednosti vojnog poziva, mogućnosti i benefiti koje Vojska Crne Gore pruža, ne samo prilikom zaposlenja, već i stipendiranja školovanja i stručnog usavršavanja.

Ovim povodom prisutnima su se obratili, predsjednik opštine Berane, Dragoslav Šćekić i generalni direktor Direktorata za ljudske resurse, Mihailo Volkov.

Predsjednik Šćekić je izrazio zadovoljstvo što se ovaj značajn projekat predstavlja u Beranama.

„Ovo je, sa jedne strane, dobar primjer jačanja saradnje resornog ministarstva sa našom lokalnom samoupravom, a sa druge odlična prilika da u neposrednom kontaktu i komunikaciji dobijemo potrebne informacije o tome šta u ovom našem, mirnodobskom vremenu znači služenje vojnog roka“, kazao je predsjednik i dodao da institucija Vojske  i vojnika nosi sa sobom izuzetan državni značaj.

tekst

„Zato i posebno ističem saradnju na svim nivoima, koja je prijeko potrebna, kako bi svi dijelili osjećaj zadovoljstva i uspjeha – pripadnici Vojske, lokalna samouprava, država i društvo u cjelini“, naveo je predsjednik.

Direktor Direktorata u Ministarstvu odbrane je kazao da oni koji završe vojnu akademiju ne čekaju posao, već posao čeka njih.

„Vojsku Crne Gore kao instituciju od izuzetnog državnog značaja treba osnažiti, približavanjem vojnog poziva mladim ljudima i upoznavanjem sa prednostima koje nudimo“, kazao je Volkov.

On je istakao da je naša vojska najmlađa u regionu i da osim stipendiranja i školovanja vojnog kadra na prestižnim akademijama u svijetu, Ministarstvo odbrane omogućava obrazovanje ljekara, inženjera saobraćajne i građevinske struke i drugih civilnih zanimanja potrebnih Vojsci.

tekst

„Najviše zaintereovanih za naše programe vlada kod mladih na sjeveru Crne Gore tako da ćemo upravo odavde i početi sa obukama“, podvukao je Volkov na kraju.

Tokom Građanskog sata u Beranama, koji će do sredine juna biti održan, kako je planirano, u svim crnogorskim opštinama, učenici srednjih škola iz našeg grada imali su priliku da se upoznaju i sa aktuelnim i predstojećim oglasima Ministarstva odbrane, kao i o najpopularnijem projektu kod srednjoškolaca – Ljetnjem vojnom kampu.

tekst