Godišnji sastanak rukovodstva opštine sa predstavnicima nevladinog sektora održan je 26.122016. godine u skupštinskoj sali.   Sastanku su prisustvovali predsjednik opštine Dragoslav Šćekić,  potpredsjednici Rade Kljajić i Dragutin Joksimović, glavni administrator Miladin Tmušić, šefica kabineta predsjednika Dubravka Jovančević, predsjednik  Komisije za raspodjelu sredstava NVO Ranko Đukić i članovi komisije.

Predsjednik Šćekić je u uvodnom izlaganju konstatovao da je u toku 2016.godine u Opštini Berane registrovano je 12 novih nevladinih organizacija i fondacija. Zaključno sa 21.12.2016.godine, u Beranama je registrovano 152 nevladine organizacije i fondacije. „Radi se, dakle, o značajnom broju organizacija i lica koja su angažovana u civilnom sektoru. Iz dosadašnje prakse evidentno je da je aktivno svega 40% NVO. Dakle, što se aktivnosti  tiče ostalo se na prošlogodišnjem nivou.

dscn1990

Konkursom za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama u 2016. godini  sufinansirano je 11 projekata  za 11 nevladinih organizacija u iznosu od 22, 500.00€ i 3 programa  nevladinih organizacija sa posebnim statusom finansiranja u iznosu od 7.500,00€.

Veći dio planiranih sredstava je bio operativan nevladinim organizacijama tokom  realizacije projektnih aktivnosti. Ukupan iznos za sufinansiranje projekata u 2016. godini u iznosu od 30.000,00€ namijenjen je sufinansiranju projekata i programa putem Konkursa.

Nevladine organizacije imaju svoje programe i svoju politiku, ali i svoje pravce i ciljeve saradnje sa lokalnom samoupravom. U ovoj godini donešena je Odluka o osnivanju Savjeta za saradnju lokalne samouprave i nevladinih organizacija i u toku je poziv za predlaganje kandidata iz reda NVO za 2 člana  Savjeta.

Što se tiče Odluke o kriterijumima i načinu raspodjele sredstava nevladinim organizacijama vjerovatno će se u narednom periodu odnosno 2017.godini raditi nova, na osnovu modela Zajednice opština Crne Gore jer to zagovaraju sve NVO u Crnoj Gori.

Saradnja opštine i NVO daje pozitivne impulse u ukupnom ambijentu  kroz više projekata, koji su izazvali interesovanje građana i javnosti, posjećenost manifestacijama, kao što su:

  • Dan ,,Bijelog štapa“
  • Basket 3 na 3
  • Paraglajding (organizovan Svetski kup)20161226_131854
  • Aero-miting i modelari
  • ,,Ubrzaj me“ – filmski festival o ljudskim pravima
  • Dan planete zemlje i drugi.

Ukazivanje na otklanjanje određenih nedostataka u radu lokalne uprave, na uređenje određenih odnosa na drugačiji način po predlogu NVO sektora ukoliko su opravdani i na temelju zakona zasnovani je imput koji treba prihvatiti i  koji može biti samo od koristi svakoj vlasti.“ istakao je predsjednik opštine.

Predstavnici NVO su uzeli učešće u diskusiji i generalno pozdravili saradnju sa lokalnom upravom.  Postavljeno je pitanje mogućnosti obezbjeđenja zajedničkog kancelarijskog prostora za NVO, što bi pomoglo i uzajedničkom nastupu i boljoj koordnicaiji aktivnosti civilnog sektora. Predsjednik je odgovorio da Opština pomaže NVO u skladu sa svojim mogućnostima, kroz ustupanje opštinskih sala i kancelarije za mlade, kao i da će se ta praksa nastiviti.

Na pitanje o mogućnosti povećanja sredstava iz budžeta za NVO je odgovoreno da je to pitanje razmatrano, ali je sadašnji iznos u skladu sa mogućnostima Opštine. Predsjednik je na kraju pozvao NVO da pokažu više inicijative, te da će Opština nalaziti načina da podržava projekte koji imaju značajan društveni uticaj posebno iz oblasti obrazovanja, zaštite životne sredine, uređenja prostora i pomoć ranjivim kategorijama.

 

print