Internacionalni filmski festival „FORTECA“ sinoć je svečano otvoren u Centru za kulturu monodramom „Čelične ratnice“ za koju tekst i režiju potpisuje Jelena –Mila Ivanišević, proslavljena glumica koja izvodi ovu monodramu, a ujedno je i producentkinja festivala.

FORTECA - otvoren međunarodni filmski festival u Beranama

U organizaciji Sekretarijata za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO Opštine Berane i Centra za kulturu ovaj festival,  nakon Perasta i Cetinja, u Beranama se održava do 5. oktobra, a sve projekcije su besplatne za publiku.

U ime organizatora na otvaranju je govorila Gorica Ćulafić, urednica kulturno – umjetničkih programa u Centru za kulturu, rekavši: „Ovaj festival okuplja filmove i autore sa Sjevera Evrope, ali i regiona i svijeta i  u naredna dva dana moći ćemo da pogledamo šest novih filmskih ostvarenja iz Švedske, Srbije, Hrvatske Ukrajine i Bosne i Hercegovine. Cilj festival nije samo da prikaže filmska ostvarenja, već i mogućnost saradnje među autorima , kao i promocija specifičnosti i prirodnih ljepota Crne Gore, turizma i kulture“.

FORTECA - otvoren međunarodni filmski festival u Beranama

Jelena Mila, koja je i producentkinja festivala i autorka knjige „Čelične ratnice“ poklonila je svoju knjigu Njegovom preosveštenstvu Episkopu budimljansko – nikšićkom G. Joanikiju, Dragoslavu Šćekiću, predsjedniku opštine Berane, Slobodanki Ivanović, direktorki Centra za kulturu i Goranu Foliću, sekretaru opštinskog Sekretarijata za sport, kulturu, mlade i saranju sa NVO.

U okviru festivala danas će biti prikazana dva filma:

  • 18 časova – „KRV LAPONACA“ – švedski film
  • 20 časova – „AGAPE“ – hrvatski film

Poslednjeg dana festivala, u subotu 5. oktobra, na repertoaru su sledeća filmska ostvarenja:

  • 16 časova – „UNUK“ – srpski dokumentarni film
  • 17 časova –  „GOLIJAT“ – švedski film
  • 19 časova – „BOMBE KOJE SU RAZRUŠILE MIR“ – ukrajinski dokumentarni film
  • 20 časova – „ŽABA“ – bosansko – hercegovački film