Sinoć je u sali Centra za kulturu upriličeno svečano otvaranje drugog Internacionalnog filmskog festivala FORTECA 2018.

IMGL0816

Festival je otvorio Goran Folić, opštinski sekretar za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO, koji je u uvodnom izlaganju pozdravio prisutne, kao i našu poznatu glumicu Jelenu Milu Ivanišević, direktoricu festivala koja je u nastavku govorila.

„Mi smo u prilici da naredna tri dana uživamo u filmskim ostvarenjima Jelene Mile Ivanišević, poznatog švedskog režisera Ingmana Bergmana, reditelja sa naših prostora Emira Kusturice i naravno italijanske glumice Monike Beluči„, kazao je Folić i podvukao da će Opština Berane, odnosno pomenuti Sekretarijat, uz podršku i pomoć JU „Centar za kulturu“ uvijek stati iza ovako značajnog filmskog projekta.

Publici se potom obratila i Ivaniševićeva, koja živi na relaciji Stokhlom – Beograd – Podgorica, izrazivši zadovoljstvo što ima priliku da svoj prvi autorski film „Čelične ratnice“ predstavi u gradu iz kojeg potiču njeni preci.

Nakon njenog debitantskog ostvarenja, prikazan je film „Na mlečnom putu“ poznatog autora Emira Kustirice koji je izazvao veliko interesovanje kod publike.

Danas, od 17:30 časova, biće prikazana komedija „Osmjeh ljetnje noći“, švedskog reditelja Ingamara Bergmana iz 1955. godine.

Radnja filma odvija se u švedskom gradiću početkom 20. vijeka. Sredovječni Fredrik oženjen je se sa 19  godišnjom Ane. I nakon dvije godine, brak još nije konzumiran zbog njenog ustezanja. Fredrik ima sina iz prvog braka Henrika koji je student i zaljubljen je u svoju maćehu, kao i ona potajno u njega. Fridrik odlučuje da zatraži pomoć od svoje bivše žene, pozorišne glumice  stoji u oficijalnoj najavi filma.

Termin od 19:30 časova rezervisan je za još jedan švedski film. Riječ je o ostvarenju „Vitez templar“, čiji je autor Peter Flint.

Film govori o krstašima sa sjevera Evrope u 11. vijeku. Arn, sin visokog švedskog plemića, školovan u manastiru, odlazi u Svetu Zemlju kao viteški templar da bi se pokorio za zabranjenu ljubav.