„Šta je sa Vašim obećanjem ministre sporta da će ministarstvo obezbijediti sredstva za rekonstrukciju kultnog stadiona malih sportova u Beranama… Zbog čega nijedan projekat za rekonstrukciju sportskih terena već drugu godinu zaredom nije odobren Opštini Berane…“, stoji, između ostalog, u saopštenju upućenom ministru sporta i mladih Nikoli Janoviću, koje potpisuje sekretar za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO Opštine Berane Goran Folić.

FOLIĆ U OBRAĆANJU MINISTRU JANOVIĆU: DJECA I OMLADINA IZ BERANA PRIPADAJU CRNOJ GORI

Saopštenje prenosimo integralno:

„Gospodine Janoviću djeca i omladina iz Berana pripadaju Crnoj Gori.

Podsjetiću Vas da smo u februaru 2019. godine zajedno otvorili Omladinski klub u Beranama. Rekonstrukcija prostorija za potrebe omladinskog kluba je finansirana sredstvima koje je obezbijedila Opština Berane i Vaše ministarstvo. Prostorije Omladinskog kluba se nalaze u sklopu kultnog stadiona malih sportova, gdje se svakodnevno okuplja veliki broj djece i omladine.

Prilikom otvaranja omladinskog kluba zajedno smo obišli Stadion malih sportova i tom prilikom od Vas dobili obećanje da će Vaše ministarstvo u adaptaciju, rekonstrukciju i sanaciju uložiti do 30.000 evra. Saglasili smo se da će i Opština Berane obezbijediti sredstva kako bi se objekat u potpunosti sanirao i priveo namjeni u punom kapacitetu. Stadion malih sportova se nalazi u strogom centru grada. Generacije beranskih sportista su prve sportske korake napravile na njemu.

FOLIĆ U OBRAĆANJU MINISTRU JANOVIĆU: DJECA I OMLADINA IZ BERANA PRIPADAJU CRNOJ GORI

Neodgovorna lokalna samouprava iz perioda prije 2014. godine je željela da ruši stadion kako bi na tom mjestu napravili stambenu zgradu i omogućili nekome da ostvari enorman profit na štetu grada i svih njegovih građana. Uspjeli smo da osujetimo planove građevinskog lobija.

Vjerovali smo, želimo i dalje da vjerujemo, na riječ ministru koji je život proveo u sportu i posvetio sportu. Mi živimo u zemlji u kojoj je data riječ teža od svih službenih zapisa i papira. Do sada datu riječ niste održali, pa smo riješili da Vas ovim putem podsjetimo.

Podsjetiću Vas da smo kao odgovorni ljudi pa samim tim i odgovorna lokalna uprava nakon stupanja na snagu novog Zakona o sportu po Vašim preporukama i sugestijama a sve u skladu sa Zakonom uradili četvorogodišnju lokalnu strategiju razvoja spotra za period 2018 – 2021. god, dvogodišnji akcioni plan za mlade za period 2020 – 2021. godine. Zajedničkim snagama među privima u Crnoj Gori otvorili smo Omladinski klub u Beranama, pripremali se za održavanje sportske manifestacije „ Dani reprezentacije“ gđe je trebalo da okupimo sportske kolektive sa sjevera Crne Gore.

Napominjem Vas da smo u 2019. godini predali 9 projekata za adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju sportskih terena na teritoriji opštine Berane. U 2020. godini predali smo 14 projekata. Sve projekte smo predali resornom Ministarstvu na čijem ste Vi čelu po javnom konkursu, koji ste sami raspisali.

FOLIĆ U OBRAĆANJU MINISTRU JANOVIĆU: DJECA I OMLADINA IZ BERANA PRIPADAJU CRNOJ GORI

Već druga godina zaredom kako nijedan od projekata nije odobren, među njima ni projekat za adaptaciju pomenutog stadiona malih sportova. U Beranama ima 37 sportskih koletiva, koji okupljaju veliki broj djece i mladih.

Mislim da nema potrebe da Vam govorim o ekonomskoj situaciji u našoj opštini i koje se alternative nude našoj omladini. Sport je način da ih usmjerimo na pravi put. Ulaganje u sportsku infrastrukturu je ulaganje u budućnost Berana i čitavog sjevera naše zemlje.

Nadamo se da vi niste jedan od onih koji žele da se stadioni ruše. Da Vi želite, kao i mi, da naša zaostavština bude u interesu građana i novih naraštaja a ne u interesu građevinskih lobija i tajkuna“, stoji u saopštenju sekretara za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO Gorana Folića.