Tokom pres konferencije, ukazano je da je ovo jedini projekat u Crnoj Gori, koji je vezan za arheološka i konzervatorska istraživanja, a da se finansira iz evropskih fondova.

tekst
Foto: Polimski muzej

Pres konferencija povodom predstavljanja projekta „Proširenje saradnje – od hrišćanskih starina do unaprijeđenog turizma“, u okviru IPA II (2014 -2020), programa prekogarnične saradnje Crna Gora – Albanija, održana je danas u Donjoj Ržanici, lokacija Tumbarice.

Na konferenciji su govorili Violeta Folić, direktorica Polimskog muzeja, Darko Stojanović, savjetnik u Službi predsjednika opštine, đakon Kosta Dojić, u ime Eparhije budimljansko – nikšićke, i Sanja Todorović, šefica Zajedničkog tehničkog sekretarijata na programima prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo.

Takođe, Predrag Lutovac, arheolog Polimskog muzeja, pričao je o najvažnijim aktivnostima, dok je Milija Pantović, konzervator, govorio o lokalitetima.

tekst
Foto: Polimski muzej

Ovaj projekat je istovremeno i početak jedne korisne saradnje Crne Gore i Albanije, koja će se, prema riječima direktorice Folić, nastaviti i u budućnosti kroz druge projekte.

„Želim da napomenem da je kroz ovaj isti poziv, Polimski muzej dobio još jedan projekat, i to kao nosilac, „Kulturni pejzaž prekograničnog područja Crna Gora – Albanija“. Realizacija ovako vrijednih projekata predstavlja veliki uspjeh, a ujedno i ponos, za naš muzej, jer nije uobičajeno da jedan lokalni muzej učestvuje ili vodi ovako kompleksne i značajne projekte“, kazala je direktorica.

Istaknuto je da su ovi projekti značajni za opštinu Berane i sjever Crne Gore, te da će pokrenuti i doprinijeti razvoju i boljoj turističkoj ponudi ovog dijela države.

„Očekujemo da će ovo biti uspješno realizovan projekat, koji će obuhvatati istraživanja, konverzaciju i turističku valorizaciju jer dosdašnji nalazi uakzuju da se radi o veoma značajnom i bogatom lokalitetu“, navela je Folić.

tekst
Foto: Polimski muzej

Darko Stojanović je kazao da se realizacijom još jednog projekta prekogranične saradnje u Beranama

„Opština Berane pridaje izuzetnu važnost evropskim projektima. Spadamo u red najuspješnijih lokalnih samouprava u Crnoj Gori, kada je riječ o realizaciji istih“, naglasio je Stojanović, istakavši da će se taj trend nastaviti i ubuduće.

„Iz sredstava Evropske unije u našoj opštini su do sada uspješno realizovani projekti – izgradnja novog Vatrogasnog doma i Regionalnog biznis centra. Trenutno su u završnoj fazi aktivnosti na realizaciji projekta “Unapređenje sistema vodosnabdijevanja, izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda” u Beranama, koji predstavlja najveći evropski projekat u Crnoj Gori – ukupne vrijednosti 14.000.000 evra“, kazao je na kraju predstavnik Opštine.