Funkcionisanje fudbalskog kluba Berane ponovo je dovedeno u pitanje nedavnom presudom Privrednog suda Crne Gore kojom su fudbalski klub i Opština Berane obavezani da DOO „Euro Šuntić“ isplate iznos od  36.296,90€ na ime duga za prevoz sportista. To je još jedna u nizu presuda koja se odnosi na sporna dugovanja iz perioda kada je klub bio pod upravom ranije lokalne vlasti. Iznos iz presude Privrednog suda Crne Gore će biti isplaćen iz sredstava Opštine Berane koja su opredijeljena za finansiranje FK Berane za 2020. godinu, pa se na taj način dovodi u pitanje  finansijski opstanak kluba i planirani prelazak u viši rang takmičenja.

FK Berane u nezavidnoj situaciji: Stari dugovi stigli na naplatu

Ova presuda je još jedan u nizu udaraca koje klub trpi zbog nedomaćinskog poslovanja u periodu od 2006. do 2014. godine. Tadašnja uprava FK Berane nije uredno vodila knjigovodstvenu evidenciju o dugovanjima iz tog perioda, kako prema sportskim radnicima, tako i drugim povjeriocima, što za posledicu ima prispjeće većeg broja sumnjivih faktura i ugovornih obaveza koje opterećuju normalno funkcionisanje kluba.

Postavlja se pitanje da li su prispjele fakture nastale kao posledica stvarnih obaveza koje je fudbalski klub imao prema povjeriocima ili se radi o fiktivnim potraživanjima kojima se u tom periodu trebao ispumpavati novac opredijeljen za finansiranje kluba.

Indikativno je da je vrijeme prispjeća ovih spornih potraživanja vezano za ulazak Opštine Berane u osnivačka prava FK Berane i nastojanje nove uprave da konsoliduje zatečeno teško finansijsko stanje u klubu,  a klub vrati na puteve stare slave. Smatramo da su se stekli uslovi da finansijsko poslovanje kluba u periodu prije 2014. godine bude predmet istražnih radnji nadležnih državnih organa kako bi se ispitala osnovanost spornih dugovanja kluba iz tog perioda.

Nova lokalna vlast u Opštini Berane je nakon 2014. godine uložila značajne napore na ozdravljenju kluba i obnovi Gradskog stadiona, kako bi proslavu 100 godina postojanja klub dočekao kao uspješan i finansijski stabilan sportski kolektiv.

Opština Berane će uprkos ovakvim i sličnim finansijskim opstrukcijama, nastaviti još snažnije da podržava ovaj i ostale sportske kolektive, kako bi Berane bilo prepoznato kao grad sporta i nastavljena uspješna sportska tradicija našeg grada.