Festival UBRZAJ se u Beranama održava od 2015. godine. Do saradnje sa NVO „Centar za građansko obrazovanje“ je došlo na inicijativu Opštine.

FESTIVAL UBRZAJ: Filmovi koji su privukli publiku

„Smatrali smo da je važno da se u Beranama prikazuju filmovi na temu ljudskih prava i da Berane makar i simbolično stane rame uz rame sa regionalnim prestonicama poput Beograda, Podgorice, Sarajeva i Zagreba u kojima ovakvi festivali imaju višedecenijsku tradiciju“, kazao je koordinator festivala za Berane, Nebojša Babović.

Veliki izazov za festival u Beranama jebilo traženje odgovarajuće publike.

„S obzirom da se radi o filmovima koji nisu komercijalni i koji pozivaju na promišljanjeo širokomspektru tema. Kao uspješan model se na kraju pokazala saradnja sa gimnazijom „Panto Mališić“ i Dnevnom centrom za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Smtaram da učenicima Gimnazije prikazivanje ovakvih filmova pomaže da shvate sam koncept ljudskih prava i daje primjere sa kojima se možda ne bi susreli u našoj sredini ili medijima koje prate“, objašnjava Babović.

Samo postojanje festivala filma o ljudskim pravima u Beranama šalje i poruku da smo jedna otvorena sredina okrenuta budućnosti.

„Raduje me što je publika ove godine festival otvarn uz punu salu Centra za kulturu. Što pokazuje da festival je u petoj godini ostao značajan za Berane“, ističe on.

Činjenica da je festival otvorio predsjednik SO Berane, ranije predsjednik opštine, pokazuje da je beranska lokalna uprava otvorena za promociju ljudskih prava.

„S obzirom na ovogodišnji uspjeh festivala, saradnja sa CGO će se nastaviti i narednih godina na zadovoljstvo organizatora i građana Berana“, zaključuje na kraju.

Festival nadmašio očekivanja

FESTIVAL UBRZAJ: Filmovi koji su privukli publiku

Prepuna sala Centra za kulturu Berane na otvaranju beranskog izdanja Festivala UBRZAJ, koji organizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa Opštinom Berane, Centrom za kulturu Berane i Gimnazijom „Panto Mališić“, potvrda je da je ovaj izraz komuniciranja ljudskih prava došao do najšire publike u ovom gradu.

Koordinator za razvoj u CGO-u, Damir Nikočević, naveo je da su ljudska prava osnov otvorenog i demokratskog društva, a da Festival UBRZAJ predstavlja, kako je pojasnio, način da se ukaže na izazove i probleme u ostvarenju ljudskih prava.

„Nama je Festival UBRZAJ jedan od načina da drugačije, često emotivno, snažno ili provokativno ukažemo na brojne i teške teme koje su dio naše svakodnevnice. Potresne, a opet motivirajuće sudbine junaka i junakinja filmova, koje ćete premijerno gledati, treba da nam vrate vjeru da su ljudska prava osnov svakog otvorenog društva i da u borbi za njih nema kompromisa”, istakao je Nikočević.

On je pojasnio i da upravo na to podstiče ovogodišnja selekcija Festivala UBRZAJ.

„Istinsko zalaganje za ljudska prava – bilo da je to naš uporni i principijelni stav da napade na medije treba efikasno istražiti a prljave kampanje protiv aktivista NVO sektora obustaviti, da korumpirane nosioce najviših funkcija koji neštedimice troše naše resurse i godine treba pozvati na odgovornost, da žene, mladi, osobe sa invaliditetom, LGBT osobe, Romi, i druge marginalizovane grupe zaslužuju jednake šanse, da svi mi kao građani imamo pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, itd. ostaje još nedovoljno naglašeno“, kazao je Nikočević.

FESTIVAL UBRZAJ: Filmovi koji su privukli publiku

Predsjednik Skupštine Opštine Berane, Novica Obradović, ocijenio je da se realizacijom ovogodišnjeg Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ obilježavaju dva jubileja.

„Festival se organizuje deseti put u Crnoj Gori, ali i peti put u Beranama, u saradnji sa Opštinom Berane i Centrom za kulturu u Beranama, a ostaje ne samo prvi nego i jedini festival takve vrste u Crnoj Gori“, rekao je Obradović.

On je istakao da je poštovanje drugog ljudskog bića dio kulturnog identiteta Crne Gore.

„Nažalost, burna istorija ovih prostora često nije bila ni čojska, ni junačka. Ispunjena brutalnošću i nezamislivom surovošću, dovodila je do mnogo patnje i bola, a kraj 20. vijeka smo dočekali u takvom ambijentu“, kazao je Obradović.

Obradović je naveo da je film, kao neposredan i upečatljiv vid umjetnosti, omogućio na najbolji način da se društvo suoči „sa surovom stvarnošću, ali i heroizmom“.

Crnogorski Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ otvoren je u Beranama projekcijom filmom “Dnevnik Dijane Budisavljević” koji nosi, kako je Obradović kazao, nosi snažnu poruku.

„Ovaj film je jedna od najvećih priča Drugog svjetskog rata, za koju smo nedavno saznali, a koja govori o humanosti, čojstvu i junaštvu. Nadam se još jednoj deceniji vrijednih priča, koje će ubrzati naš put ka stvaranju harmoničnijeg i boljeg društva“, zaključio je Obradović.

FESTIVAL UBRZAJ: Filmovi koji su privukli publiku

U sklopu festivala održane su projekcije tri filma u Gimnaziji. Na repertoaru su bili filmovi „Dnevni otpust“, “Noćna sesija” i “Edna”. Novina u ovogodišnjem programu bila je panel diskusija. Diskusiju o migracijama i ljudskim pravima vodio je istoričar i savjetnik u CGO-u Miloš Vukanović, dok je profesor i aktivista Miroslav Minić govorio o rodnoj ravnopravnosti.

Beransko izdanje festivala UBRZAJ 2019 završeno je projekcijom filma “Koja je ovo država!“, u Centru za kulturu.