„Smjernica za razvoj održivog socijalnog stanovanja“ bila je tema današnjeg sastanka, koji je održan u Velikoj sali, između predstavnika Opštine Berane, CRS- Američke nevladine razvojne i humanitarne agencije, predstavnika Pravnog centra i Agencije za stanovanje iz Podgorice.

Budući da je Opština odgovorna za upravljanje i održavanje objekata socijalnog stanovanja, i da se u praksi susreće sa različitim izazovima, razgovaralo se o konkretnim aktivnostima koje bi CRS mogao podržati u okviru tekućeg projekta.

U okviru CRS projekta “Održivi povratak  i integracija raseljenih lica  i izbjeglica u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji„, finansiranog od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država, podržavaju se lokalne zajednice da uspostave održiv sistem socijalnog stanovanja u zgradama koje se grade iz sredstava u okviru RSP, kao i svih ostalih projekata i inicijativa.

Na sastanku je dogovorena  razmjena iskustava i dobrih praksi u oblasti socijalnog stanovanja i pružanje tehničke podrške pri uspostavljanju lokalnih pravnih okvira za socijalno stanovanje od strane CRS-a.

Takođe, predstavljene su Smjernice za upravljanje objektima socijalnog stanovanja izgrađenih u okviru IPA i RSP programa, kao i dva ključna dokumenta vezana za održivost ovog projekta, Odluka o utvrđivanju visine zakupnine i Odluka o ostvarivanju prava na pokriće troškova zakupnine. Navedena dokumenta dostavljena su Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik opštine Berane Marko Lalević, savjetnica za raseljena lica Ljubinka Mijović, savjetnica za socijalnu i dječju zaštitu  Sabaheta Cikotić, Đenana Mekić (CRS/ Sarajevo), Dino Mujanović (CRS/Beograd), Olga Tuzović (Agencija za stanovanje Podgorica) i Sanja Čađenović (Pravni Centar).