Potpredsjednik Opštine Berane Darko Stojanović ugostio je predstavnike organizacionog tima manifestacije “Crna Gora u ritmu Evrope”, direktora televizijskog programa, Igora Karadarevića i kordinatorku za Crnu Goru, Saidu Čikić. Na sastanku je dogovoreno učešće djece iz Berana, koja će naš grad predstavljati na  najvećoj dječijoj muzičkoj manifestaciji takmičarskog tipa u regionu, koja će se u prvoj polovini 2022. godine održati u Podgorici.

 “Važno je da djeca i omladina iz našeg grada budu dio ove manifestacije. Pandemija virusa Korona ograničila je mladima, pored redovnih školskih aktivnosti, i druženje i rekreaciju, tako da će im učešće na ovom projektu omogućiti malo zabave i druženja. Nadamo se da će naši mladi sugrađani uzeti pobjedu na takmičenju,  i omogućiti da se najveće dječije takmičenje ovog tipa u regionu 2023. godine održi kod nas, ili u nekom od gradova na sjeveru. Zadovoljstvo nam je što nastavljamo saradnju sa timom Crna Gora u ritmu Evrope i samim tim podstičemo mlade talenate u našoj opštini”-  kazao je potpredsjednik Stojanović.

Prema riječima direktora programa  Igora Karadarevića, u Srbiji ovo je bio najgledajniji program za djecu i mlade. Manifestacija plasira zdrav, kulturni i lijep sadržaj. Što se tiče programa manifestacije i novina, ove godine  sjedište priprema za djecu iz svih gradova će biti u Podgorici. Snimaće se i spotovi u cilju popularizacije crnogorskih opština, kazao je Karadarević i izrazio zadovoljstvo povodom učešća djece iz Berana.

Ova manifestacija osmišljena je u skladu sa Evropskom poveljom o učešću mladih u životu, a njen cilj je podsticanje, razvijanje, prepoznavanje i očuvanje mladih talenata u Crnoj Gori, promocija interkulturalnosti, tolerancije, ravnopravnosti polova i poštovanje ljudskih prava.

Prema riječima organizatora ,,Crna Gora u ritmu Evrope” je diplomatska dječija manifestacija koju podržavaju ambasade Švedske, Belgije, Kipra, Portugalije, Finske, Norveške, Grčke, Italije, Hrvatske, Španije, Turske, Austrije, Holandije, Danske, Mađarske i Slovenije. Prethodnih godina Opština Berane je učestvovala u ovom projketu, pa su djeca iz Berana imala priliku da se druže i takmiče sa drugarima iz drugih crnogorskih opština. Kao plod uspješne saradnje, lokalna samopuprava i ove godine prihvatila je da bude dio ovog velikog projekta.

Djeca i omladina iz Berana i ostalih gradova Crne Gore početkom naredne godine, nakon višemjesečnih obuka, nastupaće na finalnoj večeri takmičenja,, Crna Gora u ritmu Evrope”. Pored toga što će predstavljati svoj grad, predstavljaće i jednu zemlju Evrope, koju im dodjeljuje organizator.  Direktan televizijski prenos biće na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću u Crnoj Gori. Pobjednika sljeduje nagrada, što će podrazumijevati i putovanje u neku od zemalja koja podržava ovo takmičenje.Finalno takmičenje održaće se u Podgorici tokom naredne godine. Djeca učesnici predstaviće se na stranom jeziku.