Likovnom izložbom dječijeg stvaralaštva završena je  Manifestacija “Djeca slikaju na asfaltu – Beranski Monmartr”

U organizaciji Opštine Berane, odnosno Sekretarijata za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa nevladinim organizacijma  i Javne ustanove Polimski muzej Berane, otvorena je izložba likovnog stvaralaštva učenika  osnovnih i srednjih škola iz ovog grada.

Na izložbi su predstavljena 87 likovna rada, na platnu i papiru,koji su kreacija I slobodan izbor  učenika osnovnih škola „Vuk Karadžić“ , „Vukašin Radunović“, „Radomir Mitrović“, „Polica“, „Donja Ržanica“, „Lubnice“ , „Vladislav Rajko Korać“ – Štitari, “Vukajlo Kukalj iz Šekulara, te  učenika Gimnazije „Panto Mališić“ i Srednje medicinske škole „dr Branko Zogović“.

Tom prilikom, otvarajući izložbu , sekretar Zoran Jojić kazao je da radovi koju se večeras izloženi  predstavljaju najljepši poklon i pravo otkrivanje bogastva I snova  koju ima mladost Berana.

„Mi imamo vas i možemo reći Berane ima budućnost koja je danas potvrdila najljepše i najtananije misli i doživljaje radosti iskazane kroz likovne radove kroz vase snove.

On je dodao da ova izložba treba da bude obnavljanje nekih tradicionalnih manifestacija, koje kroz likovno izražavanje i inicijative kulturnih dešavanja djece i mladih, može biti pokretač i agens koji je istovremeno univerzalan ali i konkretan , podjednako ispunjen i definisan prošlošću, otvoren za sadašnjost i usmjeren ka budućnosti. Likovnim susretom djece i mladih želimo da uspostavimo i definišemo, kao trajnu aktivnost ,  mjeru  programa kulturne obnove i kulturne prepoznatljivosti Berana u dijelu stvaralaštvo djece i mladih Berana.

„Takav agens može da konstituiše novi gradski kulturni identitet kao izraz urbanog i u sinergiji različitih identiteta može da bude  iskaz i multikulturalizma i podsticanje njihove posebnosti kao nečeg zanimljivog, privlačnog i bogatog“ – rekao je Jojić.

Pedstavnicima škola i nastavnicima-mentorima uručene su zahvalnice i diplome a profesori će na kraju trajanja izložbe odabrati  tri najbolja rada u ovoj godini koje će opština na prigodan način nagraditi.

Dobar dio likovnih radova na ovoj izložbi nastao ja na maneifestaciji „Djeca crtaju na asfaltu“ koja je prije nekoliko dana održana na platou ispred zgrade Opštine na kojoj je uzelo učešće 118 djece predškolskog vaspitanja i učenika osnovnih i srednjih škola iz Berana.

Ovu manifestaciju finansiralo je Ministarstvo kulture Crne Gore javnog   konkursa  za realizaciju programa „Razvoj kulture na sjeveru“ u 2017. godini.