Otvaranjem izložbe ,,Odlikovanja i oznake crnogorske vojske do 1916. godine“ autora mr Marka Janketića, Gorana Bubanje i Violete Folić, proteklog vikenda obilježena je manifestacija Noć muzeja u Muzeju grada Budve.

Tekst
Foto: JU Muzeji i galerije Budve

U ime JU „Muzeji i galerije“ Budve prisutnima se na samom početku obratio rukovodilac ove ustanove, Jovo Đurović, a nakon njega i jedan od autora ove izložbene postavke, mr Marko Janketić, koji je i govorio o istoj.

Tekst
Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Izložbu je otvorila direktorica Polimskog muzeja, Violeta Folić, a na izložbi su bili izloženi i predmeti heraldičke zbirke beranskog muzeja.

Direktorica Violeta Folić je naglasila da je tema koja je obrađena veoma interesantna, jer odlikovanja i oznake imaju veliko kulturno-istorijsko značenje, ilustruju političke događaje zemalja u kojima su nastala, a posebno prate ratna zbivanja.

„Umjetnička izrada odlikovanja svjedoči o kulturnom nivou sredine, o njenim usponima i padovima. Ona su simbol borbe, hrabrosti i pobjede i hroničari jednog vremena. Dakle, govore o vremenu, kulturi i ljudima, i kao takve imaju neprocenjivu vrijednost“, navela je Folić.

Takođe je iskoristila priliku da nešto kaže i o vojvodi Miljanu Vukovom Vešoviću, kao značajnoj istorijskoj ličnosti koja je imala veliki broj odlikovanja iz perioda na koji se odnosi izložba.

Na kraju je naglasila da ovakve izložbe imaju za cilj da osvježe u ljudima osjećanje bliskosti i jedinstva sa svojim precima, da podstaknu na izučavanje istorije i očuvanje njenog duha kao osobenosti među drugim narodima svijeta.

Tekst

Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Nakon otvaranja izložbe Muzej grada Budve je bio otvoren za posjetioce do ponoći, a izložba će trajati narednih mjesec dana.