Devetogodišnji Aleksandar Ralević pobjednik je Bogojavljenskog plivanja za časni krst koje je Eparhija Budimljansko – nikšićka tradicinonalno organizovala ispod gradskog mosta. Njemu je kao najmlađem učesniku pobjedu prepustio sedamanaestogodišnji Aleksandar Bašić koji je prvi doplivao do krsta, dok mu je priznanje uručio vladika Joanikije.

Devetogodišnji Aleksandar Ralević prvi doplivao do časnog krsta

U plivanju za časni krst u rijeci Lim učestvovalo je oko 40 odvažnih mladića i jedna djevojka, dok je veliki broj građana ispratio ovaj događaj. Ivana Radević je nastavila stopama svoje starije sestre, koja je prije dvije godine takođe učestvovala u Bogojavljenskom plivanju.

Aleksandrov otac nam je kazao da se njegov sin nije posebno spremao za današnje plivanje, kao i da mu je ovo prvi put da učestvuje.

Devetogodišnji Aleksandar Ralević prvi doplivao do časnog krsta

„Mi na sjeveru smo navikli smo na hladnoću, a posebne prireme Aleksandar nije imao, jer kad se pliva za krst nije teško“, kazao nam je kroz smijeh njegov otac.

Prije nego što su učesnici zaplivali u hladne vode Lima, njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki, Gospodin Joanikije je obavio osvećenje rijeke Lim i pogružavanje krsta. Vladika je zatim svim vjernicima čestitao ovaj praznik.

Višestruki pobjednik plivanja za Časni krst, Nikola Knežević, koji ove godine nije učestvovao, odlukom Eparhije biće posebno odlikovan saopšteno je ovom prilikom.

Plivanju za Časni krst prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, kao i predsjednici opštine i Skupštine, Dragoslav Šćekić i Novica Obradović.

Među onima koji su plivali za krst bili su i opštinski sekretari, Božo Premović i Bojan Radošević.

Plivanju je prethodila litija koja je išla od manastira Đurđevi stupovi a predvodio ju je vladika sa sveštenstvom.

Podsjećamo, Bogojavljanje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika a časni, odnosno, hrišćanski krst najpoznatiji je religijski simbol hrišćanstva.