Povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji Opštine Berane i Grada Subotice, predsjednik opštine Dragoslav Šćekić ugostio je danas delegaciju ovog grada koju je predvodio gradonačelnik Bogdan Laban.

Predsjednik Šćekić je izrazio zadovoljstvo povodom posjete i zahvalio se subotičkom kolegi na tome.

„Današnja posjeta gradonačelnika Subotice, gospodina Bogdana Labana, Beranama, rezultat je Sporazuma o bratimljenju, na koji smo veoma ponosni. U okviru buduće saradnje, veoma je važno da se naši gradovi povežu što će imati za cilj jačanje međusobnih veza. Potpisanim Sporazumom učvrstiće se saradnja iz oblasti privrede, kulture, sporta, turizma…“, istakao je predsjednik.

On je podvukao da je na današnjem sastanku bilo riječi i o izgradnji autoputa Bar – Boljare, koji za Berane znači kvalitetniju poveznaost sa centralnim, odnosno sa južnim dijelom naše države.

„Sa izgradnjom autoputa otvaraju se mogućnosti za nova radna mjesta u našem gradu jer je putna infrastruktura preduslov da veliki investitori otvore ovdje svoja predstavništva što automatski znači povećanje životnog standarda naših sugrađana i generalno popravljanje ekonomske slike“, naglasio je predsjednik Šćekić.

On je dodao da je za Berane značajna ova saradnja i iz razloga što je Subotica grad velikih mogućnosti s obzirom na stepen razvijenosti, odnosno da je ona preteča onome što treba da slijedi kada bude završen i autoput prema Srbiji.

„Uvjereni smo da će ovo bratimljenje doprinijeti povezivanju gradova i naših ljudi kao i da će se vremenom realizovati i razmjene učenika i studenata. Naša opština je otvorena za sve vidove saradnje sa opštinama i gradovima, kako u neoposrednom okruženju tako i šire“, zaključio je predsjednik.

Gradonačelnik Subotice je rekao da mu je velika čast što je u Beranama i da ove bratske veze treba da iskoristimo u smislu boljeg povezivanja.

„Nakon našeg boravka u Beranama očekujem intenziviranje saradnje u svim oblastima, pogotovo razmjenu iskustava što se tiče ekonomskog razvoja, što sigurno fali i jednima i drugima“, kazao je.

„Subotica ima jako razvijenu privrednu aktivnost. Nezaposlenost u ovom momentu je 7%.  Imamo nekoliko predstavništva jakih svjetskih firmi koje samo u industrijskoj zoni zapošljavaju preko 6.500 ljudi. Naravno da na to utiče i dobar geografski položaj. Subotica izlazi na Koridor 10 i predstavlja u tom smislu kapiju Evrope. Pored otvaranja novih radnih mjesta veliku pažnju poklanjamo saobraćajnoj i komunalnoj infrastrukturi“, istakao je Laban.

U nastavku je kazao da njihova iskustva u oblasti turizma mogu da budu značajnije primijenjena u našem kraju.

„Razvoj turizma Palićkog jezera i banjskog turizma je šansa i za ove krajeve. U budućnosti treba raditi na stvaranju uslova za etno i seoski turizam, što je kod nas slučaj kada su salaši u pitanju, a za to je svakako potrebna i pomoć države“, objasnio je Laban naglasivši da je izgradnja autoputa značajna za razvoj opštine Berane a između ostalog i za bolju povezanost dva pobratimska grada.

Na kraju je sa novinarima podijelio i podatak iz svog privatnog života, odnosno da su njegovi roditelji iz Gračanice, sela koje pripada opštini Andrijevica, i da je on iako je rođen u Srbiji provodio dosta vremena u Polimlju tj Vasojevićima.

Gradonačelnik Laban uručio je predsjedniku Šćekiću umjetničku sliku, poklon Grada Subotice Opštini Berane.